Barna sörben pácolt csülök recept

Barna sörben pácolt csülök
Barna sörben pácolt csülök
200 perc / előkészület: 20 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régi prágai utazásunk során ettünk barna sörös csülköt. Idén Húsvétkor úgy döntöttem, a felnőtteknek is kedvezek, és elkészítem, ahogyan én gondolom. Habár nem knédlivel és párolt fehér káposztával tálalom, hanem tormás krumplisalátával, remélem, mindenki örül majd neki.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Válasszunk jó húsos csülköket, melyeken kicsit kevesebb a zsíros rész. Az elkészítés másik kritériuma: a jó sör! Ne pilsner típusú, keserű sört vegyünk, inkább adjuk meg a módját, és keressünk egy sűrűbb, sötétebb, édeskésebb fajtát.

receptjellemzők

konyha: cseh
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: közepes
konyhatechnológia: sörös receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sörös csülök, részeges csülök
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csülköt a sütést megelőző napon mossuk meg, szárítsuk le, egyik felén irdaljuk be a bőrét, és sóval, őrölt köménnyel jól dörzsöljük át. A csont mellett néhány helyen, ahol befér, tűzdeljük meg fokhagymával. Helyezzük egy zárható edénybe (vagy egyből abba a cserépedénybe, jénaiba, amelyikben süni fogjuk), öntsünk rá egy üveg jó minőségű barna sört. A páclébe szórjunk 10 szem fekete borsot, négy babérlevelet és a maradék pucolt fokhagymát, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára vagy napra.
  2. Másnap a sütés előtt melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  3. A csülköt locsoljuk át a páclével, és letakarva tegyük a sütőbe 3 órára sülni. Menet közben többször ismételjük meg a locsolást, és háromszor forgassuk át úgy, hogy a legutolsó etapban az irdalt fele legyen felül. Ekkor vegyük le az edény fedelét, és pirítsuk meg a csülök felszínét.
  4. Tálalás előtt újból locsoljuk át a besűrűsödött szafttal. Adjunk mellé krumplisalátát vagy pürét. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 40 346
elküldve: 19
receptkönyvben: 717
elkészítve: 49/49
Facebookon megjelent: 1

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
263 recept

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

wiwievi
wiwievi v, 2014-12-21 21:42

Szia!Szuper a recept, ma elkészítettem és nagy sikere volt megettük az utolsó falatig.Isteni izvilág gratulálok

Kárpáti Mariann
Kárpáti Mariann szo, 2014-10-18 08:58

Akik elkészítették..... amikor sütésre kerül a sor, az összes páclével és fűszerekkel együtt tesszük be a sütőbe?

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta h, 2014-12-01 01:44

Szia Mariann, csak most látom a kérdést, bocs. Attól függ, hogy mekkora tepsiben sütöd. Ha szélesebben, akkor az összes pác mehet vele együtt a sütőbe, onnan locsolgasd a csülköt. Ha keskenyebb, mondjuk jénai, akkor nem kell az egész, ne ázzon és főjön, hanem süljön, az a lényeg! üdv, Gréti

Krampusz53
Krampusz53 v, 2014-05-04 16:49

Kedves Gréti!
Nagyon szépen köszönjük a receptet! Most ettük meg 6-an ebédre és osztatlan sikert aratott! Jöhet a következő :-)
Üdvözlettel
Anikó

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta k, 2014-04-15 10:25

Igen, ez az alsó (első, kisebb) csülök. Az erős sör az én olvasatomban annyit jelent, hogy nem csak név alapján barna, hanem küllemében, színében is láthatóan sötétebb sörrel készítem a csülköt. Ezek az italok, ha megnézed a címkéjükön, akkor valóban magasabb alkohol százalékúak. Én egy cseh gyártmányú, de nem pilsner típusú sört választottam. A pilsner egy kicsit kesernyés, ehhez az ételhez viszont az édeskésebb ízvilág illik. Szerintem még guinness sörrel is nagyszerű lehet, majd kipróbálom. Remélem, sikerült megválaszolnom a kérdésed. Üdv, Gréti

Katarina956
Katarina956 h, 2014-04-14 10:21

Kedves Greti!
Nyers vagy fustolt csulokbol keszitsem? Husvetra megprobalnam mert tetszik a recept.Koszonom a valaszt Kata.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta k, 2014-04-15 10:15

Szia Kata! Nyers csülökből készítettem. Ha egy napot áll barna sörben, akkor vaj puha lesz a sütés után és a bőre is megpuhul, illetve kívül ropogós lesz, amikor rápirítasz a végén. Üdv, G

Gabys
Gabys / Gabys v, 2014-04-13 22:52

Kedves Gréti:)
Gyönyörű a kép, húsvétra elkészíteném, de akadt egy kis problémám. Csülökben van első (kisebbik) és hátsó (nagyobbik) alsó-felső ismereteim szerint nincs. A kép alapján a kisebbikre tippelek. Jól gondolom? Sörben nem vagyok járatos, az erős az alkoholtartalmat jelenti? Melyik sörmárkát keressem?Segítenél ebben is? Köszönöm:) Üdv: Gabi

301