Meglepő alapanyag válthatja fel a cukrot a csokoládékban

Az amerikai Penn State Egyetem kutatói meglepő eredményre jutottak kísérletük során, amikor a csokoládéban található cukor mennyiségének csökkentési lehetőségeit vizsgálták.

Vakteszttel kiegészített kutatást végeztek az amerikai Penn State Egyetem szakemberei, akik arra voltak kíváncsiak, hogy milyen módokon, pontosabban mely alapanyagok bevonásával lehetne csökkenteni a csokoládéban felhasznált cukor mennyiségét. Tekintve, hogy a csokoládé tömegének több mint felét az édesítő teszi ki, ez nem a legkönnyebb feladat: ha belenyúlnak a receptbe, akkor az ízen kívül az állag, végső soron pedig a fogyasztói élmény is változhat. A szakemberek ezért érezhették kiemelten fontosnak, hogy egy vakteszt keretében kóstolók értékelhessék a csökkentett cukortartalmú csokoládét.

Meglepő alapanyag válthatja fel a cukrot a csokoládékban

Miből is áll a csokoládé?

A tanulmány egyik társszerzője, John Hayes a publikálást kísérő nyilatkozatban felhívta rá a figyelmet, hogy a legtöbb csokoládé nagy része, körülbelül fele, cukorból áll (a másik fele zsírból és kakaó-szárazanyagból), így, amennyiben ez kikerül az egyenletből, nemcsak az íz, de a textúra és az állag is változik.

Ha elhagyjuk a cukrot, valami mást kell beletennünk, ami hasonló szerepet tölt be, különben a fogyasztók észreveszik a hiányát

– nyilatkozta Gregory Ziegler, a Penn State Egyetem élelmiszer-tudományi professzora és a tanulmány társszerzője.

De mégis mi kerülhet a cukor helyére a csokoládéban?

Ziegler fejéből pattant ki az az ötlet is, hogy a cukor egy részét különböző gabonák őrleményével, nevesen rizs- és zabliszttel pótolják. Az őrlemények azért jelentenek jó alternatívát a cukorra, mivel finomszemcsés keményítőt tartalmaznak, tehát használatukkal hasonló textúra érhető el a kalóriatartalom megváltozása nélkül. A gabonák használatával ráadásul annyi plusz is jár, hogy a csokoládéban lévő szénhidrát így lassabban szívódik fel, mintha cukorból származna.

Hogyan reagáltak a csokoládét kóstolók?

Persze az sem mindegy, mekkora cukorrészt cserélnek gabonára a termékekben: ez a vaktesztek során is bebizonyosodott. A kóstolók egyrészről nem reagáltak pozitívan a rizsliszt használatára, a zablisztre azonban annál inkább.

A kutatók először a cukor 50%-át cserélték zablisztre, ami túl soknak bizonyult, így maradtak végül a 25%-nál. Egy 54%-ban cukrot tartalmazó csokoládéval összehasonlítva a zablisztes termék igen jól szerepelt: a kóstolók egyenlő szintre helyezték őket, sőt, sokan pozitívabban nyilatkoztak a zabos verzióról.

A sikeres teszt és a publikálás után a kutatók jelenleg arra keresnek módot, hogyan illeszthetőek be a talált információk az élelmiszergyártási gyakorlatba.

40 éve mondjuk, hogy a cukorbevitelt csökkenteni kellene, de hiába, mert az emberek azt esznek, amit megkívánnak. Emiatt nekünk kell alkalmazkodnunk, és ki kell találnunk, hogyan tehetjük egészségesebbé az ételeket, miközben megőrizzük a finom ízeket

– kommentálta az eredményt Hayes.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...