Négyszer annyiba kerül a magyar eper, mint az import

Végre kapható az egyik kedvenc tavaszi, koranyári gyümölcsünk a boltokban, ráadásul magyar termésről van szó, ám az ára nagyon borsos... Mutatjuk, mennyibe kerül idén a hazai eper.

Van egy jó hírünk az eperrajongók számára, ugyanis már kapható a piacokon és a boltokban a tavasz slágergyümölcse. A probléma csak az árával van...

Megdöbbentő, mennyibe kerül a tavasz sláger gyümölcse

8000 forintba kerül 1 kiló magyar eper

A minap egy Facebookra feltöltött kép keltett nagy felháborodást az internetezők körében, amelyen két ártábla volt látható. Az egyikre a Görögországból érkező import eper kilója (1 980 forint) volt felírva, a másikon pedig a magyar eper kilós ára (8000 ezer forint) ékeskedett. A képen jól látható, hogy a magyar eper négyszer annyiba kerül, mint az import.

Miért kerül négyszer annyiba a magyar eper?

A Fruitveb, vagyis a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szerint egyáltalán nem meglepő, hogy a szezon előtt akár négyszer annyiba kerül a magyar eper, mint az import.

A Mediterráneumban és Észak-Afrikában tehát most van a csúcsidőszak, ha esetleg feltorlódnak a készletek, akkor a kereskedők mindig szabadulni próbálnak a gyorsan romló árutól, tehát ez a mostani, március végi árszint egyáltalán nem számít különlegesnek

– nyilatkozta a szervezet.

Ha mégis jó áron tudsz epret vásárolni:

A 8000 Ft/kg-os hazai szamóca egy korai, fűtött termesztőlétesítményből származó áru

A magas árakat látva azonban sokan elfeledkeznek arról, hogy a magyar eper ilyenkor még fűtött üvegházakból érkezik a boltokba, piacokra.

A magyar szamóca előnye, hogy teljes biológiai érettségben kerül szedésre, szemben a spanyol vagy marokkói áruval

– mutattak rá a Fruitveb szakértői.

Ezenfelül nem szabad idekeverni a tavalyi, 1023 Ft/kg-os átlagos felvásárlási árat, mert ez az egész évre vonatkozik a csúcsidőszak alacsony áraival együtt, írja a cikk.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek