Érik a legszebb és legegészségesebb őszi bogyó

Akkor jó, ha megcsípte a dér! – mondjuk többek közt a csipkebogyóra is, és valóban, ahogy hidegre fordul az idő rögtön a nyarat követően, megjelennek az apró, vérvörös egészséges bogyók.

Kiskorunk óta ismerjük, a mondókával együtt, de nem sűrűn találkozunk vele, emiatt nem is nagyon fogyasztjuk – hacsak nem tea formájában. Pedig a csipkebogyó igazi csodaszer! Most érik, használd ki!

Érik a csipkebogyó!

Tudtad?

A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése, népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecserli, hecse(m)pecs, seggvakaró, bicske – írja a Sokszínűvidék.

A csipkebogyó jótékony hatásai

  • magas C-vitamin-tartalom (a friss termés tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint citrom)
  • 100 g szárított termésben 1700-2000 mg C-vitamin található, ezáltal jól alkalmazható a szervezet ellenállóképességének növelésére, megfázás kikúrálására
  • rengeteg benne a pektin, a gyümölcssav, a magnézium, vas, kalcium, karotin, B1-, B2-, K- és P-vitamin is
  • a pektinek az emésztést segítik, a flavonoidok gyulladásgátló hatásúak
  • a benne levő magnézium miatt a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában segíthet
  • a termés serkenti a mellékvesék és a máj működését, és a sejtöregedést is gátolja
  • húgycsőfertőzések megelőzésére és korai szakaszának kezelésére is használják a csipkebogyót, az ugyanis csökkentheti a húgyúti baktériumok előfordulásának esélyét
  • a csipkebogyóban található cserzőanyag erősíti a fogínyt

Hogyan használjuk a bogyókat?

Szárítás:

Vágjuk ketté vagy apróbb darabokra és szellős, melegebb helyen szárítsuk meg – légmentesen záródó edényben sötét helyen tárolhatjuk, akár egy évig is. Felhasználás előtt áztassuk langyos vízbe.

A szárított bogyókat felönthetjük hidegen sajtot olajjal, de lehet belőle alkoholos tinktúra is.

Friss felhasználás:

Frissen csak pár napig tárolhatod hűtőben. Vágjuk le a bogyó végét, és nyomjuk ki a belső gyümölcspépet, amely magában is isteni!

Főzés:

Egyben használjuk fel, majd szűrőn átpasszírozva eltávolíthatjuk a magvakat. Ízlés szerint édesíthetjük és főzéssel sűríthetjük, majd befőttesüvegbe rakva szárazdunsztban tartósíthatjuk

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Jöhet még több teás cikk?

Címlapról ajánljuk

4 hely a Normafán, ahol jóllakhatunk...és nem csak rétessel!

A Normafa a budapestiek menekülőhelye. Ha sok már a betonból, zajból és dugóból, a Széll Kálmán térről tömegközlekedéssel mindösszesen 30-40 perc alatt felérhetünk oda, amiről Sisi hercegné elragadtatással így nyilatkozott: „Csodálom az embereket, miért mennek oly messze vidékre nyaralni, mikor e hegyek s az itteni kilátás kiállja a versenyt a legszebb világrészekkel.”

Nosalty

További cikkek