Családi kedvenc: a leggyümölcsösebb rizs

Lassan indul a gyümölcsszezon! A piacokon már megjelentek a színpompás vitaminbombák. Nemcsak magában, nyersen is hasznosak, bármit feldobhatunk velük. Mondjuk a tejberizst!

Ahány gyümölcsrizs, annyi szokás

Ahány ház, annyi szokás, elkészítési mód. Hasonló finomságot találhatunk az olaszoknál, franciáknál, németeknél, de a balkáni konyhában is. Nálunk a kásaételek lehetnek az elődei, akárcsak a tejbegríznek és a tejberizsnek. A tejbekása, az édes, rizsből vagy kölesből főtt étel a parasztlakodalmak első számú csemegéje volt évszázadokon át, egészen addig, amíg a polgári konyhából át nem szivárogtak a különböző krémekkel töltött torták a 19. század közepén. A tejben főtt, gyümölcsökkel gazdagított édességek csak a 20. század második felében indultak újra hódító útjukra. Nem is csoda: az alapreceptet bárki kedve szerint variálhatja, és az összetevők változtatásával évszakhoz illő, csodafinom édességet készíthetünk. Mi most egy igazi, hűsítő finomsággal szeretnénk kedveskedni nektek!

Gyümölcsrizs eperrel recept

Hozzávalók 4 főre

  • 20 dkg rizs
  • 1 citrom héja
  • 3 dl víz
  • 3 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 15 dkg cukor
  • 1 ek vaj
  • csipet fahéj
  • 2 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • bármilyen idénygyümölcs

Elkészítés

  1. Ha normál rizzsel dolgozunk, akkor először jól átmossuk. Gyümölcsrizst azonban érdemesebb kerek szemű, rizottó-rizsből csinálni, mert az ragacsosabb, így könnyebben összeáll.
  2. A citromot jól megmossuk, és héját a vízzel összekevert tejhez reszeljük, a cukorral és a vajjal, valamint egy csipet sóval együtt kis lángon felforraljuk.
  3. Hozzáadjuk a rizst és fahéjat, kis lángon, folyamatosan kevergetve puhára főzzük. Lefedve megvárjuk, amíg lehűl.
  4. A vaníliás cukorral együtt kemény habbá verünk két dl hideg tejszínt.
  5. A habot a folyékony tejszínnel együtt kis adagokban a kihűlt rizshez adjuk.
  6. A rizst üvegpoharakba/kelyhekbe halmozzuk, kicsit lenyomkodjuk, és hűtőbe tesszük.
  7. Fogyasztás előtt pépesítjük a kiválasztott gyümölcsöt, ha savanykásabb kis cukorral édesítjük.
  8. A poharakból kifordítjuk a gyümölcsrizst, és a tetejére halmozzuk a gyümölcspürét.

A recept elmenthető itt >>

Még több gyümölcsrizs recept itt >>

Még több epres recept itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk