Családi kedvenc: a leggyümölcsösebb rizs

Lassan indul a gyümölcsszezon! A piacokon már megjelentek a színpompás vitaminbombák. Nemcsak magában, nyersen is hasznosak, bármit feldobhatunk velük. Mondjuk a tejberizst!

Ahány gyümölcsrizs, annyi szokás

Ahány ház, annyi szokás, elkészítési mód. Hasonló finomságot találhatunk az olaszoknál, franciáknál, németeknél, de a balkáni konyhában is. Nálunk a kásaételek lehetnek az elődei, akárcsak a tejbegríznek és a tejberizsnek. A tejbekása, az édes, rizsből vagy kölesből főtt étel a parasztlakodalmak első számú csemegéje volt évszázadokon át, egészen addig, amíg a polgári konyhából át nem szivárogtak a különböző krémekkel töltött torták a 19. század közepén. A tejben főtt, gyümölcsökkel gazdagított édességek csak a 20. század második felében indultak újra hódító útjukra. Nem is csoda: az alapreceptet bárki kedve szerint variálhatja, és az összetevők változtatásával évszakhoz illő, csodafinom édességet készíthetünk. Mi most egy igazi, hűsítő finomsággal szeretnénk kedveskedni nektek!

Gyümölcsrizs eperrel recept

Hozzávalók 4 főre

  • 20 dkg rizs
  • 1 citrom héja
  • 3 dl víz
  • 3 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 15 dkg cukor
  • 1 ek vaj
  • csipet fahéj
  • 2 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • bármilyen idénygyümölcs

Elkészítés

  1. Ha normál rizzsel dolgozunk, akkor először jól átmossuk. Gyümölcsrizst azonban érdemesebb kerek szemű, rizottó-rizsből csinálni, mert az ragacsosabb, így könnyebben összeáll.
  2. A citromot jól megmossuk, és héját a vízzel összekevert tejhez reszeljük, a cukorral és a vajjal, valamint egy csipet sóval együtt kis lángon felforraljuk.
  3. Hozzáadjuk a rizst és fahéjat, kis lángon, folyamatosan kevergetve puhára főzzük. Lefedve megvárjuk, amíg lehűl.
  4. A vaníliás cukorral együtt kemény habbá verünk két dl hideg tejszínt.
  5. A habot a folyékony tejszínnel együtt kis adagokban a kihűlt rizshez adjuk.
  6. A rizst üvegpoharakba/kelyhekbe halmozzuk, kicsit lenyomkodjuk, és hűtőbe tesszük.
  7. Fogyasztás előtt pépesítjük a kiválasztott gyümölcsöt, ha savanykásabb kis cukorral édesítjük.
  8. A poharakból kifordítjuk a gyümölcsrizst, és a tetejére halmozzuk a gyümölcspürét.

A recept elmenthető itt >>

Még több gyümölcsrizs recept itt >>

Még több epres recept itt >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...