7 croissant Budapesten és környékén, ami után többé nem veszel boltit

Ismerős a látvány: kicsit nyomott, kicsit száraz, ha kézbe vesszük, peregnek le róla a tésztahéjak. Egy átlagos croissant felejthető. Nem így a nagy gondossággal és csúcsalapanyagokból készített társaik, amelyeknek gazdag, vajas tésztája egy összességében mégis könnyed, levegős péksüteményt alkot. De hol szerezhetünk be olyan croissant-t, ami után többé nem akarunk vacakot enni?

A croissant-forradalmárok: Freyja - the croissant story

„Egy jó croissant kívül roppan, belül pedig azonnal elolvadnak a hajszálvékony rétegek a szádban. Légies és finom, vajas illatú.” – Mi sem fogalmazhatnánk meg szebben a croissant szépségeit. A Freyja jött, és olyan croissant-okat tett le az asztalra, amiket immár nemcsak mi imádunk, hanem a bécsiek is. Budapest után a szomszédban nyitottak új üzletet, és ha azt gondolnád, hogy ennél a vajas croissant-nál nincs jobb, kóstold meg a mandulakrémest vagy a pisztáciást! Az olasz cotto sonkás, comté sajtos verzió pedig egy jó szendviccsel is felér.

Freyja / via

Freyja - the croissant story

Budapest VII. kerület, Szövetség utca 10-12.

1080 Ausztria, Bécs, Alser Str. 19.

A birodalom croissant-seregei: VAJ

A Freyja mellett a helye egy másik igen dinamikus csapatnak, a birodalmi lépegető VAJ-nak. Mindegyik pékségük igazi vesztőhely, ha csak „beugrunk egy kis” valamire, mert úgysem fogunk tudni megállni egynél. Olyan vívmányokat köszönhetünk nekik, mint a Rákóczi-túróstáska, a mákosguba-csiga vagy az aranygaluska-csiga. Itt sem szem, sem leveles tészta nem marad szárazon. Croissant-őrület a köbön: Snickers-croissant, pisztáciás-feketeribizlis croissant, crèmebrûlée-croissant a porondon. Belga vajjal, csodás illatokkal, ahogy az náluk alap!

VAJ / via

VAJ Birodalom

Budapest VIII. kerület, József krt. 30-32.

Budapest V. kerület, Sas u. 2.

Budapest, Törökvész út 93/A

Édesen, sósan és kekszbe álmodva: croissant-ok a Három Tarka Macskában

A kovászos pékségek nem szűkölködnek az ötletes elnevezésekben, de közülük is az egyik legaranyosabb a Három Tarka Macska. A Pozsonyi úton ismertük meg őket, azóta immár – stílusosan – három pékséget működtetnek Budapesten. A minőségi munka és alapanyag-használat mellett azzal sem vádolhatók, hogy ne újítanának folyamatosan: most éppen a crookie-t dobták be a köztudatba, a croissant és a diós-étcsokis cookie szerelemgyerekét. Emlékezetes szépség (és finomság) az epres croissant-juk, a pisztáciás-málnás pedig azonnali szerelembe esés.

Három Tarka Macska / via

Három Tarka Macska

Budapest XIII. kerület, Pozsonyi út 41.

Budapest VI. kerület, Teréz krt. 22.

Budapest II. kerület, Margit krt. 56.

Siessetek! Megszegett Ígéret Pékműhely

A Megszegett Ígéret Pékműhely egy szinte észrevétlen, aprócska üzlet a Fehérvári úton, az Alleén is túl. Azaz mégiscsak könnyen észrevehető, ugyanis rendszeresen sor áll a bejárati ajtó előtt. Nap végén általában már csak az van, amit meghagynak a törzsvendégek a későn jövőknek, de akármire is bökünk, nagyot nem fogunk tévedni. Az újhullámos pékségekben kevésbé reprezentált lekváros croissant vonalán is mozognak a mandulás-megylekvárossal, de a csokis-narancsos is emlékezetes darab.

Megszegett Ígéret / via

Megszegett Ígéret Pékműhely

Budapest XI. kerület, Fehérvári út 46.

#croissantkovásszal a Jenői Pékségben

A #croissantkovásszal hashtaget és a Kovászlabor pékközösséget is Ormós Gabriellának köszönhetjük. Áldásos oktatói és közösségépítő tevékenysége mellett a Női energiák mottó alatt megrendezett idei Gourmet Fesztivál egyik arca is volt. Ha olyan elszántak nem vagyunk, hogy tanulni menjünk hozzá, ettől még a pékségében ismerkedhetünk a kovászos sütés tudományával. A hazai kovászmozgalom ősanyjánál nincs rossz rendelés, legyen az croissant vagy bármi más.

Jenői Pékség / via

Jenői Pékség

Budajenő, Kossuth Lajos u. 19.

Vigyázat, beszippant: Nagykifli

A diósdi Kiskifli sikere a törökbálinti Nagykiflivel folytatódik. Az ott lakóknak be sem kell mutatni a két műintézményt, az átutazók vagy arra járók azonban véssék fel maguknak, hogy ezen a környéken vétek nem beugrani hozzájuk. A Nagykifli a pékségen kívül ráérős villásreggelik helyszíne is. A tágas belső tér és kerthelyiség is maradásra ösztönöz. A kenyerek, sós pékáruk mellett kifejezetten erősségük az édes péksütemények terepe: a babkától a frangipane pitéig, a barackos gombóctól a tortákig komoly a repertoár. A croissant-jaikról sokat elárul az alábbi kép, egy újdonságuk pedig a lapos croissant.

Nagykifli / via

Nagykifli

Törökbálint, Szabadság tér 25.

Fehércsokis-pisztáciástól a háromsajtosig: Pátyi (és a többi) Kovászdában

Szédületes ütemben gyarapodik a Telki Kovászda családja: immár Pátyon, Budakeszin, Biatorbágyon, Érden is működnek a Kovászdák (Érden a Liszt Pékség). Jelenleg a pátyi a zászlóshajó, immár kávézóként és reggelizőként is funkcionál. Ha beszereztük a kötelező kovászos vekninket, el is csábulhatunk az édes szekcióban. Égetett tésztás süteményekben is remekelnek, ekler fánk, képviselőfánk, krémes is kínálja magát, a tördelt pisztáciával megszórt, fehércsokival folyatott pisztáciakrémes croissant pedig nem véletlenül égett be az emlékezetünkbe. Nyáron olyan szezonális ízesítések felbukkanása várható, mint a korábbi ribizlis és sárgabarackos, de sonkás és sajtos béleléssel is képviselteti magát az egyik legfranciásabb péksütemény.

Pátyi Kovászda / via

Pátyi Kovászda

Páty, Árpád u. 29.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Három Tarka Macska / via

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.