Ezt kell tudnod, mielőtt minden reggelt chiamagos vízzel indítanál

Ha elgondolkoztál már azon, hogy chiamagos vizet kellene innod, Napi Tippünk neked szól! Eláruljuk, mennyire biztonságos, illetve hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek.

„Új" wellness-trend ütötte fel a fejét a TikTok- és az Instagram-felhasználók körében az elmúlt hónapokban: sorra posztolják, hogy chiamagos vízzel indítják a reggelt. Hogy mi is ez pontosan? Pontosan az, aminek hangzik, vagyis chiamag egyszerű, sima vízbe áztatva. Bár úgy hirdetik, mintha minden problémádra megoldást jelentene ez a kotyvalék, azért, mint minden más internetes csodaszerhez, ehhez is érdemes szkeptikusan hozzáállni, és utánaolvasni, hogy tényleg olyan jó-e, mint ahogy azt egyesek állítják.

Összegyűjtöttük, mit kell tudnod erről a trendről, mielőtt minden reggelt egy nagy pohár vízbe áztatott chiamaggal indítanál:

Chiamag vízbe áztatva
Vannak, akik reggeleiket chiamagos vízzel kezdik

Régi-új trend, avagy a „belső zuhany"

A trend egyébként nem újkeletű. Néhány éve már kering az interneten, és időről időre újra és újra felkapják. 2022-ben „belső zuhany" néven vált népszerűvé, mint a székrekedés enyhítésének és a rendszeres bélmozgás ösztönzésének záloga.

Mostani feltámadásakor az italt gyakran „ebihalvíznek" nevezik, és általában vagy a gyors fogyás ígéreteként, vagy a puffadás csökkentésére és a bélrendszer egészségének elősegítésére szolgáló módszerként hirdetik.

A chiamagos vizet körülvevő számtalan név és egészségre vonatkozó állítás megnehezítette annak eldöntését, hogy mi igaz és mi nem vele kapcsolatban. A valóság azonban az, hogy számos tényezőtől függ, jó ötlet-e meginni ezt a nyálkás keveréket. Többek között az is befolyásolja a hatását, hogyan készíted el, mennyit fogyasztasz belőle, és mi a célod vele.

Biztonságos vízbe áztatott chiamagot inni?

Igen, ha helyesen csinálod. Mint sok más dolog esetében, chiamagos vízből is megárt a sok. A chiamag népszerűségét annak köszönheti többek között, hogy rostban gazdag, ami segít, hogy az ételek keresztülmenjenek az emésztőrendszeren, azonban túl is lehet adagolni.

Épp ezért a chiamagot a legjobb szárazon, kis mennyiségben fogyasztani salátákra, joghurtba vagy zabkására szórva, vagy akár turmixokhoz adva. Általában csak egy negyed-fél teáskanál elegendő belőle adagonként. Az emberi szervezet így tudja a legjobban tolerálni.

Ha mégis úgy döntesz, hogy több evőkanálnyi mennyiséget vízzel együtt szeretnél elfogyasztani, akkor hagyj neki időt, hogy felszívja a vizet és zselésedjen, mint a chiapudingban. Evőkanálanként nagyjából három gramm rost van benne, és a víz segít abban, hogy ez a magmennyiség átáramoljon a tápcsatornán. Ha ennyi chiamagot szárazon vennél magadhoz, akár olyan gyomor-bélrendszeri problémákat is tapasztalhatnál, mint a hasmenés, puffadás vagy székrekedés.

Fontos: a nyers, száraz chiamagot önmagukban nem lehet megenni!

Ennek oka, hogy ilyen formában fulladásveszélyes. Ezért ügyelj arra, hogy a chiamagot mindig valami mással együtt fogyaszd, és csak kis mennyiségben szórd más ételekre, ha nem folyadékkal kombinálod, így biztosan nem lesz semmi bajod.

A chiamagos víz elkészítésekor két kulcsfontosságú szempontra figyelj: adj időt a magoknak, hogy felszívják a folyadékot, és kezdj kisebb mennyiséggel (1 teáskanál), és onnan haladj felfelé (rengeteg folyadék fogyasztása mellett).

Ahhoz, hogy a chiamagok felszívják a vizet, legalább 15-20 percig hagyni kell őket állni. Ha pedig nagyobb mennyiségű chiamagból készítesz valamit, például chiamagos pudingot, akkor érdemes több órát várni. Egyszerűen keverd őket a folyadékba, majd várj. Ha chiamagos vízről van szó, minél több folyadékot használsz, annál jobb, hiszen így a magok kevésbé bolygatják meg az emésztőrendszeredet.

Chiamag vízben, citromkarikával
A chiamagos víz előnyödre válhat, ha helyesen fogyasztod

A chiamagos víz helyettesíthet egy étkezést?

A válasz erre a kérdésre határozott nem. A chiamag csak egy összetevő, és egy élelmiszer nem ad ki egy teljes étkezést. Mivel a chiamagok sok folyadékot képesek felszívni és magas a rosttartalmuk, gyorsan teltségérzetet okozhatnak, különösen, ha sok vízzel fogyasztod őket. De a jóllakottság érzése nem jelenti azt, hogy a szervezeted minden tápanyagot megkapott, amire szükséged van.

Van bármilyen táplálkozási előnye a chiamagos víznek?

Ha küzdesz az elegendő rostfogyasztással - amit gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonafélékből és hüvelyesekből is be tudsz vinni -, akkor a chiamagos víz hasznos lehet. A rostok fontosak az egészséges emésztőrendszer fenntartásához, mivel segíthetnek szabályozni a bélmozgásokat, és elősegítik a jó baktériumok növekedését a bélrendszerben.

A chiamag Ómega-3 zsírsavakban is gazdag, amiket a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével hoznak összefüggésbe, és segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében.

Valójában a chiamag a legjobb növényi forrása az Ómega-3 zsírsavaknak, de szorosan követi őt a lenmag.

A chiamagon túl

Viszont mindezekkel együtt van jobb módja a rostok és az Ómega-3 bevitelének, nem kell a chiamagos vízet lekényszerítened a torkodon, ha nem akarod.: táplálkozz változatosan, egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, építsd be a lenmagot a táplálkozásodba, és ne hagyatkozz csupán random internetes trendekre, ha az egészségedről van szó.

Ha pedig mégis a chiamag mellett tennéd le a voksod, ízletesebb formában is be tudod vinni, minthogy vízbe áztasd.

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...