Ezt kell tudnod, mielőtt minden reggelt chiamagos vízzel indítanál

Ha elgondolkoztál már azon, hogy chiamagos vizet kellene innod, Napi Tippünk neked szól! Eláruljuk, mennyire biztonságos, illetve hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek.

„Új" wellness-trend ütötte fel a fejét a TikTok- és az Instagram-felhasználók körében az elmúlt hónapokban: sorra posztolják, hogy chiamagos vízzel indítják a reggelt. Hogy mi is ez pontosan? Pontosan az, aminek hangzik, vagyis chiamag egyszerű, sima vízbe áztatva. Bár úgy hirdetik, mintha minden problémádra megoldást jelentene ez a kotyvalék, azért, mint minden más internetes csodaszerhez, ehhez is érdemes szkeptikusan hozzáállni, és utánaolvasni, hogy tényleg olyan jó-e, mint ahogy azt egyesek állítják.

Összegyűjtöttük, mit kell tudnod erről a trendről, mielőtt minden reggelt egy nagy pohár vízbe áztatott chiamaggal indítanál:

Chiamag vízbe áztatva
Vannak, akik reggeleiket chiamagos vízzel kezdik

Régi-új trend, avagy a „belső zuhany"

A trend egyébként nem újkeletű. Néhány éve már kering az interneten, és időről időre újra és újra felkapják. 2022-ben „belső zuhany" néven vált népszerűvé, mint a székrekedés enyhítésének és a rendszeres bélmozgás ösztönzésének záloga.

Mostani feltámadásakor az italt gyakran „ebihalvíznek" nevezik, és általában vagy a gyors fogyás ígéreteként, vagy a puffadás csökkentésére és a bélrendszer egészségének elősegítésére szolgáló módszerként hirdetik.

A chiamagos vizet körülvevő számtalan név és egészségre vonatkozó állítás megnehezítette annak eldöntését, hogy mi igaz és mi nem vele kapcsolatban. A valóság azonban az, hogy számos tényezőtől függ, jó ötlet-e meginni ezt a nyálkás keveréket. Többek között az is befolyásolja a hatását, hogyan készíted el, mennyit fogyasztasz belőle, és mi a célod vele.

Biztonságos vízbe áztatott chiamagot inni?

Igen, ha helyesen csinálod. Mint sok más dolog esetében, chiamagos vízből is megárt a sok. A chiamag népszerűségét annak köszönheti többek között, hogy rostban gazdag, ami segít, hogy az ételek keresztülmenjenek az emésztőrendszeren, azonban túl is lehet adagolni.

Épp ezért a chiamagot a legjobb szárazon, kis mennyiségben fogyasztani salátákra, joghurtba vagy zabkására szórva, vagy akár turmixokhoz adva. Általában csak egy negyed-fél teáskanál elegendő belőle adagonként. Az emberi szervezet így tudja a legjobban tolerálni.

Ha mégis úgy döntesz, hogy több evőkanálnyi mennyiséget vízzel együtt szeretnél elfogyasztani, akkor hagyj neki időt, hogy felszívja a vizet és zselésedjen, mint a chiapudingban. Evőkanálanként nagyjából három gramm rost van benne, és a víz segít abban, hogy ez a magmennyiség átáramoljon a tápcsatornán. Ha ennyi chiamagot szárazon vennél magadhoz, akár olyan gyomor-bélrendszeri problémákat is tapasztalhatnál, mint a hasmenés, puffadás vagy székrekedés.

Epres kesusajttorta

A fanyar epres réteg, a krémes, kesus "sajttorta" és a gluténmentes diós alap teszi ezt az egyszerű vegán receptet igazán izgalmassá, gazdaggá és finommá. Szuper és különleges desszert ...

Répatortagolyó

Vegán és vegetáriánus módon is elkészíthetők ezek az év minden szakában igazi felfrissülést hozó répás golyók. Most nyáron igazán érdemes kipróbálni, nem zavar be a ...

Fontos: a nyers, száraz chiamagot önmagukban nem lehet megenni!

Ennek oka, hogy ilyen formában fulladásveszélyes. Ezért ügyelj arra, hogy a chiamagot mindig valami mással együtt fogyaszd, és csak kis mennyiségben szórd más ételekre, ha nem folyadékkal kombinálod, így biztosan nem lesz semmi bajod.

A chiamagos víz elkészítésekor két kulcsfontosságú szempontra figyelj: adj időt a magoknak, hogy felszívják a folyadékot, és kezdj kisebb mennyiséggel (1 teáskanál), és onnan haladj felfelé (rengeteg folyadék fogyasztása mellett).

Ahhoz, hogy a chiamagok felszívják a vizet, legalább 15-20 percig hagyni kell őket állni. Ha pedig nagyobb mennyiségű chiamagból készítesz valamit, például chiamagos pudingot, akkor érdemes több órát várni. Egyszerűen keverd őket a folyadékba, majd várj. Ha chiamagos vízről van szó, minél több folyadékot használsz, annál jobb, hiszen így a magok kevésbé bolygatják meg az emésztőrendszeredet.

Chiamag vízben, citromkarikával
A chiamagos víz előnyödre válhat, ha helyesen fogyasztod

A chiamagos víz helyettesíthet egy étkezést?

A válasz erre a kérdésre határozott nem. A chiamag csak egy összetevő, és egy élelmiszer nem ad ki egy teljes étkezést. Mivel a chiamagok sok folyadékot képesek felszívni és magas a rosttartalmuk, gyorsan teltségérzetet okozhatnak, különösen, ha sok vízzel fogyasztod őket. De a jóllakottság érzése nem jelenti azt, hogy a szervezeted minden tápanyagot megkapott, amire szükséged van.

Van bármilyen táplálkozási előnye a chiamagos víznek?

Ha küzdesz az elegendő rostfogyasztással - amit gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonafélékből és hüvelyesekből is be tudsz vinni -, akkor a chiamagos víz hasznos lehet. A rostok fontosak az egészséges emésztőrendszer fenntartásához, mivel segíthetnek szabályozni a bélmozgásokat, és elősegítik a jó baktériumok növekedését a bélrendszerben.

A chiamag Ómega-3 zsírsavakban is gazdag, amiket a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével hoznak összefüggésbe, és segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében.

Valójában a chiamag a legjobb növényi forrása az Ómega-3 zsírsavaknak, de szorosan követi őt a lenmag.

A legtutibb chiapuding

Az egyik legklasszabb reggeliopció egy pohár jól behűtött, friss gyümölccsel turbózott chiapuding, ami garantáltan feltölt energiával egész délelőttre! Mint minden reggelireceptet, ezt ...

Zabkása skyrrel és chia maggal

A skyr egy jó választás azoknak, akik egészségesebben szeretnének étkezni. Zsírtartalma nincs, fehérje viszont sok van benne. Ebben a receptben ez csupa egészséges hozzávalóval egészül ...

A chiamagon túl

Viszont mindezekkel együtt van jobb módja a rostok és az Ómega-3 bevitelének, nem kell a chiamagos vízet lekényszerítened a torkodon, ha nem akarod.: táplálkozz változatosan, egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, építsd be a lenmagot a táplálkozásodba, és ne hagyatkozz csupán random internetes trendekre, ha az egészségedről van szó.

Ha pedig mégis a chiamag mellett tennéd le a voksod, ízletesebb formában is be tudod vinni, minthogy vízbe áztasd.

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Hortobágyi kolbászos palacsinta

A hortobágyi húsos palacsinta egy magyar ételspecialitás, amit pörkölttel szoktak tölteni, na most én kolbászos töltelékkel készítettem, ami igen ízletes lett, az egyébként is finom ...

Címlapról ajánljuk

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...