Sült céklás rizottó rukkolával és kecskesajttal recept

Sült céklás rizottó rukkolával és kecskesajttal
Sült céklás rizottó rukkolával és kecskesajttal
105 perc / előkészület: 15 perc főzés: 35 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Meg kell valljam, hogy amikor először találkoztam ezzel az étellel, nem gondoltam volna, hogy a kedvencek között ilyen előkelő helyet birtokol majd. Két évvel ezelőttig a cékla leginkább csak mint savanyúság szerepelt nálam az étlapon, a rizottóval pedig eléggé viszontagságos volt a kapcsolatom az évek során. Már a sok rizottónak álcázott rizses hús is elég elkeserítő volt, egy rosszul elkészített gombás változat azonban végleg betette a kaput. Egy ideig meg voltam győződve róla, hogy velem van a gond. Nem szeretem a rizottót és pont. Aztán persze, amikor végre egy igazán jót, vagy mondhatnám úgy is, hogy igazi rizottót kóstoltam, akkor rádöbbentem, hogy nem arról van szó, hogy nem szeretem, egyszerűen csak még nem ettem jót. Aztán egy, a konyhájáról igen híres, francia étteremben tartott karácsonyi buli alkalmával az egyik kollégám előétel gyanánt választott egy céklás rizottót, ami annyira sikeresnek bizonyult, hogy végül az asztaltársaság közösen fogyasztotta el. Azon a télen még párszor volt szerencsém belefutni ebbe a remek fogásba, a következőn pedig már magam készítettem.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A feltéteket bátran variálhatjuk, jöhet pirított fenyőmag, kecskesajt, rukkola vagy kapor, sőt akár egy kis sült hús, például bárány is.

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

céklás rizottó, rukkolás-kecskesajtos céklás rizottó, rizottó sült céklával és kecskesajttal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A megpucolt, félbevágott céklákat helyezzük egy sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsire. Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, akár ízesíthetjük is egy kis sóval, borssal vagy friss kakukkfűvel is. Mehet a sütőbe egy 50-60 percre. Érdemes néha megforgatni a darabokat, hogy egyenletesen sülhessen. Akkor jó, ha a kés könnyedén átszalad a cékladarabon. Ha megsült, akkor egy késes betétű robotgép segítségével aprítsuk fel.
  2. Forrósítsunk egy kis olívaolajat lehetőleg egy vastag fenekű lábosban. Dobjuk rá a hagymát, főzzük egy pár percig, majd jöhet a fokhagyma. Ezután következhet a rizs, amit folyamatosan kevergetés mellett pirítsunk egy kicsit, majd adjuk hozzá a vörösbort.
  3. Ha úgy látjuk, hogy kezdi elfőni, elkezdhetjük adagolni az alaplevet. Adagokkal dolgozzunk, egyszerre mondjuk csak egy merőkanálnyit adjunk a rizshez, és közben folyamatosan kevergessük. Addig folytassuk ezt, míg sűrű, krémes állagú nem lesz, a szemek pedig al dentére, vagy ha úgy jobban szeretjük, akkor puhára főnek. Közben amikor már érezzük, hogy puhulnak a rizsszemek, adjuk hozzá a céklát is.
  4. Sózzuk, borsozzuk, amennyiben szükségesnek érezzük, keverjük bele a parmezán sajtot és a vajat is, fedjük le egy pár percre, majd tálaljuk friss rukkolával és kecskesajttal a tetején.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 19 736
elküldve: 17
receptkönyvben: 619
elkészítve: 48/48
Facebookon megjelent: -

szakács

Szikszai Anna

Mióta szakács: 2013.08.21.
35 recept
hirdetés

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bfloru
bfloru h, 2014-07-14 22:20

Rég nem örültem így receptnek, a nagy Pastramis kedvenc! :)

atarkoi
atarkoi cs, 2014-04-10 12:30

Kedves Anna, hianyos a cikk cime:" A cekla menybe menetele"...ha' kimaradt a mi menybe menetelunk!!!! :)) Hihetetlen finom!!! Kecskesajt, kakukkfu, es a vaj helyett egy fel doboz mascarpone kerult bele,(maradek volt) persze a cekla melle. Csoda, like es mit tudom en meg mit lehetne irni rola-hozza!:)) Lehet, ebben az oromkodesben az is benne van, h most eloszor sikerult jo rizottot csinalnom. A rizs pont megfeleloen lett kemeny, es filmekben latom ezt az allagot, amit az en most elkeszult rizottom mutat. Szoval Koszonom:))) Andrea

csimu55
csimu55 p, 2014-01-10 19:58

Most eszem, mennyei! Én a reszelt kemény kecskesajtra friss koriandert vágtam apróra, hát kész íz-kavalkád! Köszönöm a receptet!
Zsuzsa

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil p, 2014-01-10 15:42

Nahát, örülök! Ahhoz a mennyiséghez, amit itt megadtál, szerintem elég kb. 3-5 dkg kéksajt, és úgy éppen csak egy kis háttérízt fog adni, ami szerintem remek a cékla földességével.
És ha szereted a sütőtököt, próbáld ki ezt a receptedet azzal is (itt is lehet sülten és nyersen is használni)

neked is szép napot!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil p, 2014-01-10 15:15

Szia Anna!
Csodás recept, ahogy a többi is az oldaladon! Én nyers, reszelt céklával is szoktam készíteni majdnem ugyanígy. Legutóbb kéksajtot kevertem bele vaj és parmezán helyett, amitől remek íze és állaga lett, bár a színének sajna nem tett jót...mindegy, rajtam kívül senki nem látta :)
üdv, Zilka

Szikszai Anna
Szikszai Anna / Szikszai Anna p, 2014-01-10 15:22

Szia Zilka,

Köszönöm! :) Én is gondolkodtam rajta, hogy úgy is ki kellene próbálni, ahogy te készíted, úgyhogy most akkor mindenképp meg is lépem már :) Néha elég az, ha az íze lenyűgöz, a látvány már nem is lényeges annyira ;) Én a kéksajttól mindig tartok egy kicsit, nehogy eluralkodjon az íze az egész kaján. Ellenben magában például, egy kis friss bagettel, vagy egy salátában..hmm :) Kihagyhatatlan.

Szép napot! :)

616