Brutálisan drágult az alma - mi állhat a háttérben?

Egy év alatt 68 százalékkal drágult az alma. Hazánk már saját magát sem tudja ellátni a gyümölccsel.

Brutálisan drágult az alma, tavaly novemberben átlagosan68 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban. Az ipari alma ára még ennél is jobban, 177 százalékkal emelkedett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most megjelent tájékoztatásából. A drágulás okairól a G7 számolt be bővebben.

A gyümölcs fogyasztói ára a boltokban (fajtától és minőségtől függően) kilónként körülbelül 350-450 forint között mozog, ami azt jelenti, hogy a megszokott, egyébként elég tág 250-500 forint közötti sáv felső részén van. Ez nem olyan vészes drágulás. A hazai termelés kétharmadát az alacsonyabb minőségű ipari alma adja, aminek drágulását inkább majd az almalevek árán lehet majd megfigyelni.

Az áremelkedést az is enyhíti, hogy mire a boltokba jut az alma, addigra a piac többi szereplője lenyeli a drágulás egy részét, mivel nem akarják, hogy a magas ár miatt a gyümölcs a termelőkre rohadjon. Korábbanmi is írtunk róla, hogy az alma árát és minőségét is befolyásolják a tavaszi fagyok. Magyarország és az európai piac is rossz szezont zárt, ezért a nagy drágulás.

Idén exportról nem is álmodhatunk, még annyi sincs, amennyit megeszünk. A Fruitveb szakmaközi szervezet tájékoztatása szerint, friss almából magyar kereslet évi 150-200 ezer tonna között mozog. Ez a mennyiség valószínűleg nem lesz meg a hazai termésből.

Almás kedvenceink:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Süss dilis külsejű spárgatortát, ha nem szereted a megszokottat

Egészen meghökkentő kinézetű spárgatorta készült a Nosalty, ezen belül is Flóra konyhájában, megkoronázva ezzel tavaszi zöldséghercegnőnk szezonját. Gyorsított, leveles tésztás quiche-szerű tojásos-sajtos alapból meredeznek a blansírozott-sült spárgák, ráadásul viszonylag gyorsan el is készülhetünk a recepttel!

Nosalty

További cikkek