Alma farsangi maskarában

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszakban lehet a hosszú böjt előtt még egy nagyot mulatni, táncolni és jókat enni. Nem véletlen, hogy a farsang utolsó csütörtökét, valamint a hamvazószerda utáni napot egyaránt nevezik torkos-csütörtöknek, kövércsütörtöknek, de némely vidéken zabáló-, zsíros-, tobzódócsütörtökként is ismerik.

Ebben az időszakban régen is szokás volt bőségesen étkezni – termékenységvarázsló erőt is tulajdonítottak neki: a természetet az asztalukon megtalálható ételekhez hasonló gazdagságra kívánták ösztönözni. Sertésbőlkészült ételek, kolbászok, kocsonyák, zsíros ételek, kalácsok kerültek ilyenkor az asztalra.

Nem csak fánkból áll a világ

A magyar farsang hagyományos édessége a fánk. Fánkrecepteket már a 16. századi Szakács Tudomány, az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyve is közöl. Ám ezek között nemcsak a mai fánk elődei szerepelnek, hanem más, liszt, tojás és tej keverékébe mártott, majd kisütött étel is. Ilyen a „bodza fánk” és a „zsálya fánk” is – előbbinek virágját, utóbbinak levelét készítették el így. Szintén fánk megnevezés alatt olvasható az az étel, ami úgy készült, hogy a mazsolát, fügét nyársra húzták, majd a sáfránnyal fűszerezett, lisztből, tojásból és tejből készült tésztába mártották és vajban kisütötték. Én most egy későbbi receptet választottam, egy 19. század végén megjelent könyvből. Ez az édesség elsősorban neve miatt keltette fel érdeklődésem: „alma pongyolában”. Emellett finom és farsangi bulikra gyorsan elkészíthető.

  • Alma pongyolában hozzávalói:
  • leveles tészta – lehet készen vásárolt, de gyakorlott háziasszonyok készíthetik maguk is
  • alma
  • mandula
  • tojássárgája
  • porcukor

A tésztából négyszögletes darabokat vagdosunk. Kugler Henrik szakácskönyve így folytatja a receptet: „Most vegyünk szép egészséges almákat, hámozzuk meg, vágjuk kétfelé, a belső részét jó mélyen szedjük ki, azután fahéjas porcukorból és törött mandolából készítsünk keveréket, töltsük meg vele a fél almákat, s rakjuk a lepényekre. A lepények négy sarkát hajtsuk föl az almára, kenjük be tojássárgájával, s gyors tűzön pirítsuk meg. Ha kisültek, porcukorral hintsük be.” Az almákat vághatjuk kisebb darabokra is, attól függ, hogy mekkora süteményt szeretnénk. 220°-on 10-12 perc alatt készül el.

Elkészítés:

Régi receptek nyomában Csomborral

Csombor receptjei a NoSaltyn

Alma pongyolában lépésről-lépésre

Hozzászólások (2)

szszani

Nyami! Ezt szerintem kipróbálom!:)

Törölt felhasználó

remélem, ízleni fog:))

Törölt felhasználó

Csombor mindig olyan királyságokat ír! Egy született Kosztolányi veszett el benne! Egy Dide pajtás :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek