8 étterem Budapesten, ahol jó választás a brassói

Húsos tokányból számos fajtát ismer a magyar konyha. De a brassói az brassói. Sok fokhagymával, a sertés legnemesebb részéből, szűzből az igazi, bár eredetileg marhából készült. 8 fővárosi éttermet ajánlunk, ahol az állandó kínálat része.

Sokan mind a mai napig azért nem szeretnek étteremben brassóit kérni, mert ez az egyszerű húsétel igen kellemetlen vendéglői hagyományokkal bír. Évtizedekkel ezelőtt bevett szokás volt a mócsingos nyesedékhúsból készíteni, még rosszabb forgatókönyv volt az ilyen-olyan maradékhúsok újrahasznosítása a brassóiban. Ezzel a felvezetővel nem a kedveteket szeretnénk elvenni a régóta nemzeti kedvencnek számító erdélyi ételtől – épp ellenkezőleg!

Milyen az igazi brassói? – következzen 8 budapesti megfejtés az egyszerűségében nagyszerű húsételre, ami tepsis burgonyával az igazi:

  • Két kis extra a Semmi Extrában

Az óbudai Semmi Extra gondol a növényevőkre is. Elkészítették tofuból is a jó öreg brassóit, és végülis miért is ne? A szója jól beszívja a kevés, de átható fűszert, és valóban szaftos a brassóijuk. Az „igazi" pedig konfitált sertéstarjából készül, az alacsony hőfokon, zsiradékban puhított hús sokak számára nagyobb favorit, mint a szűz.

Semmi Extra / forrás

Semmi Extra

Budapest 1036, Lajos u. 46.

  • Újra és újra visszamegyünk érte: Frici Papa Kifőzdéje

A gasztrosznobériával nem vádolható Frici Papában egy kicsit megállt az idő, a jellegzetes hagymás illatok pedig részben épp a mindig étlapon brassóinak is köszönhetők. Nincs mese, itt tényleg házi a házi sült krumpli, de randira ne a Király utcai kultikus étkezde sertésbrassóija után menjünk.

Frici Papa Kifőzdéje / forrás

Frici Papa Kifőzdéje

Budapest 1076, Király u. 55.

  • So 80's a Tabánban

A best of 80's szlogen nem hazudik, a Tabáni Kakas egy fogalom Budán. Ízig-vérig családi vendéglő neonfelirattal és neonkakasos címerrel, egy olyan hely, ahol még mindig 3000 forint alatt (2990!) kaphatunk egy tál „fokhagymás borsos brassóit", ahogyan ők hirdetik.

Tabáni Kakas / forrás

Tabáni Kakas Vendéglő

Budapest 1013, Attila út 27.

  • Trattoriában is rábukkantunk

A nagykörúti étteremben pörög az olasz konyha, a házi készítésű pastáik és kemencés pizzáik révén szerette meg Budapest a Velencéről elnevezett trattoriát, immár harminc évvel ezelőtt. Az elmúlt évek lenyomataként bevezetett Home office ételsoruk részeként kínálnak brassóit is, szuperkedvező áron, 1450-ért, menüben

Trattoria Venezia / forrás

Trattoria Venezia

Budapest 1085, József körút 85.

  • Naná, hogy a Róma Ételbárban is

Az 1950-es években nyitott Kádár Étkezde immár végleg bezárt, a szintén elbúcsúzott, majd újraélesztett Csalogány utcai Róma Ételbárban viszont ismét kérhetjük tojássárgájával vagy maceszgombóccal a húslevest, a mátrai borzaskát vagy a marhapörköltet túrós csuszával. A brassóit sertésszűzből, pirított kockaburgonyával készítik.

Róma Ételbár / forrás

Róma Ételbár

Budapest 1015, Csalogány u. 20.

  • Kétszer sült krumplival a Leroyban

A Leroyt a nemzetközi konyhája, ázsiai levesei, sushii és wokos ételei révén kedvelte meg a közönség, de olyan örök slágerekkel is kedveskednek a magyar közönségnek, mint az óriás bécsi szelet, az egyszerű rántott csirkemáj vagy a kétszer sült krumplival körített brassói szűzből.

Leroy Mom Park / forrás

Leroy MOM Park

Budapest 1123, Alkotás u. 53.

  • A legpazarabb panorámával: Búsuló Juhász

Az ünnepek éttermeként ismerte meg a hazai közönség a gellérthegyi Búsuló Juhászt, és turisták tömegei kóstoltak itt először ikonikus magyar ételeket. Danó Zoltán séf a magyar konyha innovatív megközelítését nyújtja, a brassóija viszont klasszikusan, sertésszűzből készül.

Búsuló Juhász / forrás

Búsuló Juhász

Budapest 1118, Kelenhegyi út 58.

  • Rósejbnivel a Marischka Étterem

Mit nekünk a lazacburger és a tatár beefsteak, ha van brassói. A Budai Vár közelében nyílt elegáns étteremben a magyar konyha klasszikusai élednek újra. Marischka a magyar néplélek másik kedvencével, rósejbnivel köríti a sertésszűzből készült brassóit.

Marischka Étterem / forrás

Marischka Étterem

Budapest 1012, Attila út 99.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapfotó: Róma Ételbár


Még több étteremajánló:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek