Borúra leves - nyár végi paradicsomőrület

Az ember nehezen veszi rá magát a paradicsom befőzésére, de ha egyszer túl van a procedúrán, alig várja, hogy felhasználja. Az őszi idő miatt én egy krémes levessel kezdtem!

Elárulok egy titkot - ritkán szeretek befőzni. Illetve ha már egyszer ráveszem magam, akkor minden rendben, inkább csak az időpontválasztás, a beszerzés, cipekedés az, ami kiborít, ami miatt néha elodázom, és néha le is maradok a szezonról. Idén azonban olyan szerencsém volt, hogy kaptam egy nagy halom kerti paradicsomot - még házhoz is hozták!

A krémes paradicsomleves grillezett sajtos szendviccsel receptjét itt találod

Így aztán gyorsan kiválasztottam közeli napot, és eltettem pár üveggel. Ilyenkor persze már bánom, hogy nem háromszor annyit szereztem be belőle, de késő bánat. Amint a polcomon sorakozott a pár üveg, máris azon járt az agyam, hogy mit csináljak majd belőlük - van egy olyan sanda gyanúm, hogy a sűrű, krémes házi paradicsomlevem nem fogja megérni a januárt, hogy akkor csempésszen egy kis nyáridéző illatot a konyhámba.

Ugyan az elmúlt napok időjárása a decembert még nem, de egy ronda nyálkás október közepi napot simán hoz, úgyhogy arra jutottam, akár meg is pukkanthatom az egyik üveget. Amerikában népszerű, gyors ebéd a paradicsomleves - ez önmagában persze nem egy nagy dolog, nálunk is az. Ők azonban nem édeskésen, betűtésztával eszik, mint mi, savanykásan, kenyérrel, mint az olaszok, hanem sűrűn, krémesen sajtos pirítóssal. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a grillezett sajtos szendvics miatt annyira ellenállhatatlan ez a gyors leves.

A krémes paradicsomleves grillezett sajtos szendviccsel receptjét itt találod

Nem mintha a leves nem lenne pompás - az édeskés paradicsomlé extrán krémes lesz a hozzáadott tejszíntől, de ami igazán különlegessé teszi, az a sajtos szendvics. Most ne egy sima melegszendvicsre gondoljatok - a két, vajjal vastagon megkent kenyérszelet közé szorított, nyúlós-olvadozós sajt olyat dob az élményen, amit elsőre én sem gondoltam volna. A fogás annyira népszerű Amerikában, hogy a leglepukkantabb útszéli bisztróktól kezdve egészen a méregdrága helyekig rengeteg étlapon szerepel. Nem mindegy persze, hogy konzerv paradicsomból, vagy saját házi készítésűből állunk neki, mint ahogy az sem, milyen sajtot rakunk a kenyerek közé - én cheddart használtam, de bármilyen más, könnyen olvadó, nyúlós sajt is megteszi.

A krémes paradicsomleves grillezett sajtos szendviccsel receptjét itt találjátok

Ha van kedvetek, olaszosíthatjátok is - a sajt mellé tehettek egy nagy marék bazsalikomot is, és kerülhet pár levél a levesbe is. Amíg ilyen borongós az idő , dobjátok fel magatokat ezzel a remek párossal!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.