Borstalanság

Az érzékeny gyomrúaknak vagy a gyerekeknek gondot okozhatnak az erős fűszerek. Ilyen például a bors is. Megoldás lehet, ha kevesebbet használunk belőle vagy kihagyjuk a receptből. Persze akkor megváltozik az ízhatás.

Borsikafű

Van egy megfontolandó javaslat: maradjon az íz, de ne legyen az ételben bors. Ezt hogyan lehet megoldani? Vissza kell mennünk pár száz évet, merthogy nem volt mindig alapfűszer a bors. Már meg is érkeztünk a borspótló borselődhöz, a régi magyar ételek egyik alapvető fűszeréhez, a borsikafűhöz. Nevezhetjük csombornak, csombordnak (e két néven hívják Erdélyben, és nagyon kedvelik), kerti méhfűnek, hurkafűnek, borsfűnek is. (Még több neve is van, bővebbet róla a NoSalty

borsikafű

címszó alatt.)

Íze és az illata is hasonló a borshoz, de nem olyan erős, nem terheli meg a gyomrot. Épp ellenkezőleg, gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő hatású, fokozza a hasnyálmirigy működését. A felfúvódást gátolja, ezért a hüvelyesekből, káposztából készült ételekhez kiváló. (Németül Bohnenkrautnak, babfűszernek hívják.) A már felsorolt jó tulajdonságai miatt bátran fűszerezhetünk vele diétás és gyerekételeket is. A burgonyás, gombás főzelékeken, mártásokon kívül kolbászkészítésnél és vadak pácolásánál is bevethető. Cserépben jól nevelhető, néhány hetes kihagyásokkal elültetve magjait, télen-nyáron friss fűszert „arathatunk”. Ha mindez nem győzött meg mindenkit a borsikafű sokoldalúságáról és hasznosságáról, íme, még egy érdekesség: a neve latinul Satureja hortensis, és a saturea szatírt jelent – és ez nem véletlen, mert az ókorban a nemi vágy serkentőjeként is számon tartották.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...