Egy dolgot figyelj a bolti tojáson, és ha észreveszed, ne vedd meg

Sokan eleve így vásárolnak tojást, sokan viszont nem foglalkoznak vele, pedig fontos lenne mindig felnyitni a tartót, és átvizsgálni őket, hogy lássuk, épek-e.

Tojásvásárláskor hajlamosak vagyunk felkapni az első dobozt, amit meglátunk, és bevágni a kosarunkba - tisztelet a kivételnek. Pedig nagyon is fontos lenne átmazsolázni a tojásokat úgy, hogy felnyitjuk a tojástartó tetejét, és ki is vesszük egyenként őket, repedést, törést keresve.

Már a hajszálrepedés is veszélyes lehet a tojáson!

Fontos, hogy a tojásokat kiemeljük a tartóból, és a feneküket is megvizsgáljuk, mert a repedés sokszor a tojás alján bújkál, és az egészségünk foroghat kockán

- írja a Sokszínűvidék.

Miért olyan veszélyes egy repedés?

A baktériumok sajnos bejuthatnak a tojásokba a héjon keletkezett repedéseken keresztül, így, mivel nem tudhatjuk, mikor sérült meg a tojás természetes védőrétege, és mióta lehetnek benne esetlegesen baktériumok, jobb, ha minden repedt tojást kidobunk.

A nagy repedések (esetleg kisebb törések) a legveszélyesebbek, ezek a tojások nagyobb eséllyel lehetnek szalmonellások, mint azok, amelyeken csak hajszálrepedés van - de utóbbit is kerüljük, ha lehet.

Tipp: ha otthon, vásárlás után reped meg, és ebben biztosak vagyunk, elfogyaszthatjuk, de mielőbb, és csakis hőkezelést követően!

Klasszikus skót tojás

A skót tojás (angolul scotch egg) egy ízletes és népszerű étel az Egyesült Királyságból, amelyben egy főtt tojást darált hússal (általában sertéshússal) bugyolálnak be, majd ...

Miért fontos a hőkezelés?

A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) elmondása alapján a baktériumokat, mint például a szalmonellát, kiirthatjuk, ha a tojásokat kb. 70°C belső hőmérsékletre főzzük, mielőtt elfogyasztanánk őket.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...