Egy dolgot figyelj a bolti tojáson, és ha észreveszed, ne vedd meg

Sokan eleve így vásárolnak tojást, sokan viszont nem foglalkoznak vele, pedig fontos lenne mindig felnyitni a tartót, és átvizsgálni őket, hogy lássuk, épek-e.

Tojásvásárláskor hajlamosak vagyunk felkapni az első dobozt, amit meglátunk, és bevágni a kosarunkba - tisztelet a kivételnek. Pedig nagyon is fontos lenne átmazsolázni a tojásokat úgy, hogy felnyitjuk a tojástartó tetejét, és ki is vesszük egyenként őket, repedést, törést keresve.

Már a hajszálrepedés is veszélyes lehet a tojáson!

Fontos, hogy a tojásokat kiemeljük a tartóból, és a feneküket is megvizsgáljuk, mert a repedés sokszor a tojás alján bújkál, és az egészségünk foroghat kockán

- írja a Sokszínűvidék.

Miért olyan veszélyes egy repedés?

A baktériumok sajnos bejuthatnak a tojásokba a héjon keletkezett repedéseken keresztül, így, mivel nem tudhatjuk, mikor sérült meg a tojás természetes védőrétege, és mióta lehetnek benne esetlegesen baktériumok, jobb, ha minden repedt tojást kidobunk.

A nagy repedések (esetleg kisebb törések) a legveszélyesebbek, ezek a tojások nagyobb eséllyel lehetnek szalmonellások, mint azok, amelyeken csak hajszálrepedés van - de utóbbit is kerüljük, ha lehet.

Tipp: ha otthon, vásárlás után reped meg, és ebben biztosak vagyunk, elfogyaszthatjuk, de mielőbb, és csakis hőkezelést követően!

Miért fontos a hőkezelés?

A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) elmondása alapján a baktériumokat, mint például a szalmonellát, kiirthatjuk, ha a tojásokat kb. 70°C belső hőmérsékletre főzzük, mielőtt elfogyasztanánk őket.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...