Tojásvásárláskor hajlamosak vagyunk felkapni az első dobozt, amit meglátunk, és bevágni a kosarunkba - tisztelet a kivételnek. Pedig nagyon is fontos lenne átmazsolázni a tojásokat úgy, hogy felnyitjuk a tojástartó tetejét, és ki is vesszük egyenként őket, repedést, törést keresve.

Fontos, hogy a tojásokat kiemeljük a tartóból, és a feneküket is megvizsgáljuk, mert a repedés sokszor a tojás alján bújkál, és az egészségünk foroghat kockán
- írja a Sokszínűvidék.
Miért olyan veszélyes egy repedés?
A baktériumok sajnos bejuthatnak a tojásokba a héjon keletkezett repedéseken keresztül, így, mivel nem tudhatjuk, mikor sérült meg a tojás természetes védőrétege, és mióta lehetnek benne esetlegesen baktériumok, jobb, ha minden repedt tojást kidobunk.
A nagy repedések (esetleg kisebb törések) a legveszélyesebbek, ezek a tojások nagyobb eséllyel lehetnek szalmonellások, mint azok, amelyeken csak hajszálrepedés van - de utóbbit is kerüljük, ha lehet.
Tipp: ha otthon, vásárlás után reped meg, és ebben biztosak vagyunk, elfogyaszthatjuk, de mielőbb, és csakis hőkezelést követően!
Miért fontos a hőkezelés?
A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) elmondása alapján a baktériumokat, mint például a szalmonellát, kiirthatjuk, ha a tojásokat kb. 70°C belső hőmérsékletre főzzük, mielőtt elfogyasztanánk őket.
Hírek, érdekességek, újdonságok: