Bódi Margó elárulta, mi kerül náluk a karácsonyi asztalra

Margó leginkább a tradicionális ételeket szereti és készíti az ünnepekre. Az énekesnő elmesélte nekünk, hogy náluk hogy zajlik a karácsony.

„Nekem különösen fontos a karácsony, mivel ilyenkor van együtt a család. A felgyorsult világban, a sok fellépés és tévés szereplés miatt kevés idő jut a gyerekekre és az öt unokára. Ilyenkor az ünnepek alatt legalább együtt tudunk lenni” - mondja nekünk Bódi Margó, aki a karácsonyt családja körében tölti. Bódiék fontosnak tartják az ünnepi hagyományokat, ezért Csabinak és Gusztinak Szentestére haza kell érniük a szülői házhoz, ahol ököllel kell dörömbölniük az apjuk, Guszti házának ajtaján.

„A fiú gyermekek mindig az apjuknál vannak Szenteste, ez nálunk így van már generációk óta. Bármerre viszi a fiúkat az élet, nekik haza kell érniük, dörömbölniük az apjuk ajtaján, majd megkérdezni: Szabad-e az Istent dicsérni? Akik bent vannak - az apa és az anya - , azok kiszólnak, hogy szabad” - mesél a családi hagyományról Margó, majd folytatja - „ezután gyönyörű szentes énekeket éneklünk, ők kint, mi bent, majd fogadjuk őket a szépen megterített asztallal”. Margóék ilyenkor ajándékoznak is, majd a fiúk és feleségeik másnap a lányos családhoz mennek.

Fatálas idén már nem lesz

Sajnos idén egy váratlan tragédia érte a Bódi családot: nyáron elhunyt Guszti testvére, Sándor. A báty halála miatt egy családi hagyomány is megszakad. Idén már nem lesz karácsonyi fatalás az ünnepi asztalon.

„Karácsony előtt mi Nagyecseden szoktunk disznót vágni. Megtöltöttük a hurkát és a kolbászt és csináltunk egy fatálast. Guszti bátyja segített disznót vágni, ezért idén ez a hagyomány megszűnik. Szép volt pedig, mert Guszti legalább tudott találkozni a testvéreivel, együtt volt a család” - jegyzi meg Margó, aki a tragédia ellenére idén is kitesz magáért karácsonykor.

Bódiéknál az ünnepi asztalára kerülhalászlé és sült hal. Ezen kívül biztosan készül szabolcsi töltött káposzta, mert Margó fiai úgy szeretik, ahogy az édesanyjuk csinálja. „A szabolcsi káposzta mellett készül még toros káposzta és marhapörkölt is, amiket szintén én készítek. A többi ételt a lányok csinálják, a menyecskéim, modernebb ételeket” - mondja Margó, aki a desszertekből is inkább a klasszikus vonalat szereti.

Receptajánló:

„A kalácsot én magam dagasztom, mákos és diós kerül belőle. A lányok is csinálnak almás pitét és muffint” - osztja meg velünk az ünnepi menü részleteit Margó, aki régen készített például pacallevest is, amit ha most akár megemlít a fiainak vagy unokáinak, egyből szörnyülködnek. „Pedig egy finom étel, amihez cigánykenyeret, vagyis bodagot eszünk. Utóbbit még mai napig készítjük, ha szülinap van, vagy valamilyen nagyobb családi esemény” - jegyzi meg Margó.

Régen minden más volt

Míg manapság Margó terülj-terülj asztalkámmal várja a gyerekeket és unokákat, addig ő gyerekkorában sokat nélkülözött az ünnepek idején.

„Az ajándékozás most nagyon nagy divat, de amikor én voltam gyerek, akkor örültünk, ha volt karácsonyfa. Nálunk a faluban mindig megnézték, hogy kinek van szép fája, kinek van szebb ruhája, több szaloncukra”

- emlékszik vissza Margó, aki egy kedves történetet is elmesél nekünk: „Évközben gyakran kaptunk sportszeletet, ami egy ezüstös papírba volt csomagolva. Mi azt az ezüst papírt a könyvünk leghátsó oldalába tettük, és kilapítva őrizgettük egészen karácsonyig. Akkor elővettük, és krumpliból faragtunk ki szaloncukorra emlékeztető formákat. A krumplit beleraktuk a papírba, majd cérnát kötöttünk rá, és rákötöttük a fára. Amikor bejött a szomszéd, akkor elájult, hogy annyi szaloncukor van nálunk, hogy leszakad a fa. Sajnos az bizony krumpli volt, mert szaloncukorra nem volt pénz!”

Margóék már nagyon készülnek az ünnepekre, de ha elmúlik karácsony, akkor férjével Thaiföldre utaznak. „Januárban elmegyünk, és csak március elején jövünk vissza” - osztja meg velünk Margó, akit így egy időre nélkülöznie kell a rajongóinak.

Ezeket olvastad már?

Fotók: Bódi Margó hivatalos facebook oldala

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

12 RAKOTTAS, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes

Elő a tepsit vagy jénait, és jöjjenek az izgalmas rétegek: mehet bele rengeteg zöldség, amennyit nem szégyellünk, tészta, krumpli, hússzeletek vagy darált verzió is, tejföl, tejszín, joghurt, de akár ezek vegán megfelelői is...és irány a sütő!