Íme a Bocuse d'Or hazai válogatójának nyertese

Ma tartották a Bocuse d'Or magyar válogatóját: az egyik legrangosabb gasztronómiai verseny országos szinten tartott selejtezőjén négy magyar séf mérte össze tudását, és az este végére az is kiderült, hogy ki képviseli majd hazánkat az európai, és remélhetőleg a világdöntőn is.

Ugyan alig múlt el a lyoni világdöntő izgalma, máris sor került a Bocuse d'Or következő évi világversenyének magyar válogatójára. A budapesti megmérettetésen négy séf vett részt, akik összemérték tudásukat és ügyességüket az egész nap tartó főzés során. Nem babra ment a játék: a nyertes képviseli ugyanis Magyarországot először az európai elődöntőn jövő tavasszal Budapesten, azután pedig a 2022-es lyoni Bocuse d'Or-világdöntőn is.

A nyertesek

Erős mezőny

Négy magyar szakács lépett a ringbe reggel, hogy megmutassák, mire képesek az előre nem ismert alapanyagokkal, limitált időn belül. Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje korábban már bizonyított a Bocuse d'Oron: az előző döntőn második helyezést ért el.

Huszár Tibor számára is ismerős volt a terep, hiszen korábban is ott volt már a verseny döntőjében. Dalnoki Bence, aki Széll Tamás keze alatt tanulta ki a mesterség csínját-bínját, jelenleg a Stand Étterem sous chefjeként dolgozik. Versenyeken ő is szerepelt ez előtt: 2019-ben például a Calgary-ban megrendezett Chaîne des Rôtisseurs-ön.

Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa Étterem konyhafőnöke 2010-ben próbált szerencsét a Bocuse d'Or akkor helyi selejtezőjén, ahonnan tovább is jutott a döntőbe.

A négy magyar kiválóság közül azonban csak egy juthatott tovább az idei magyar válogatóból.

Kiélezett verseny

A Jókuti András és Gianni Annoni által levezetett verseny első meglepetése az volt, hogy milyen alapanyagokkal kell majd dolgozniuk a résztvevőknek. Ez mindig a selejtező napjának reggelén derül ki, így nincsen sok idő a tervezésre.

Az idei meglepetés-alapanyagok a ponty, a mangalica és a marhanyelv voltak.

A versenyzőknek a szokott módon két ételt kellett készíteniük, egy hal- és egy húsételt. A halétel kötelező alapanyaga a balatoni sudár ponty volt, amelyből éttermi stílusú tányért kellett készíteni, melyet két szervizben várt el a zsűri. A haltányér kötelező eleme a bezdáni pirospaprika is volt.

A hústéma kötelező alapanyag a mangalica volt, a teljes állat bármely része felhasználható volt. További kötelező elem volt a tarja és a nyelv is. A hústémában legalább három különböző köretnek és legalább egy mártásnak kellett szerepelnie. A csapatok reggel egy meglepetés alapanyagot is kaptak, ez a snidling volt.

Minden séf munkáját segített egy commis is, a versenyzőpárosok így alakultak:

  • Dalnoki Bence - Nyikos Patrik
  • Kelemen Roland - Fodor Noel
  • Adamek Balázs - Kocsis Marcell
  • Huszár Tibor - Szikszai Zsolt

De ki lett a nyertes?

Az egész napos megmérettetések végén a zsűri meghozta a döntését, és kiderült, hogy ki képviseli majd országunkat a Budapesten rendezett európai elődöntőn és a Lyonban tartandó világdöntőn.

A helyezések:

A 2021-es Bocuse d'Or magyar válogatóján a Dalnoki Bence - Nyikos Patrik páros készítette el és mutatta be a legfinomabb és leglátványosabb ételeket, ezzel elnyerve az első helyet. A további helyezések így alakultak:

Dalnoki Bence, az első helyezett
  • 2. hely: Kelemen Roland - Fodor Noel
  • 3. hely: Adamek Balázs - Kocsis Marcell
  • 4. hely: Huszár Tibor - Szikszai Zsolt

A legjobb commis-nak járó különdíjat Fodor Noel kapta. Bíró Lajos többéves, fáradhatatlan munkáját Életműdíjjal jutalmazták: ő volt az egyik első magyar szakács, aki csapatot vitt a Bocuse d'Or lyoni döntőjébe.

Továbbá kiosztották még a legjobb csapatnak járó díjat is: ezt szintén Dalnoki Bence és Nyikos Patrik kapták. A médiazsűri különdíját Dalnoki Bence vitte haza.

Kövessük együtt tavasszal is a Bocuse d'Or izgalmait, amikor a legjobb európai szakácsok mérkőznek meg Budapesten!


Ez is érdekelhet:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...