Íme a Bocuse d'Or hazai válogatójának nyertese

Ma tartották a Bocuse d'Or magyar válogatóját: az egyik legrangosabb gasztronómiai verseny országos szinten tartott selejtezőjén négy magyar séf mérte össze tudását, és az este végére az is kiderült, hogy ki képviseli majd hazánkat az európai, és remélhetőleg a világdöntőn is.

Ugyan alig múlt el a lyoni világdöntő izgalma, máris sor került a Bocuse d'Or következő évi világversenyének magyar válogatójára. A budapesti megmérettetésen négy séf vett részt, akik összemérték tudásukat és ügyességüket az egész nap tartó főzés során. Nem babra ment a játék: a nyertes képviseli ugyanis Magyarországot először az európai elődöntőn jövő tavasszal Budapesten, azután pedig a 2022-es lyoni Bocuse d'Or-világdöntőn is.

A nyertesek

Erős mezőny

Négy magyar szakács lépett a ringbe reggel, hogy megmutassák, mire képesek az előre nem ismert alapanyagokkal, limitált időn belül. Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje korábban már bizonyított a Bocuse d'Oron: az előző döntőn második helyezést ért el.

Huszár Tibor számára is ismerős volt a terep, hiszen korábban is ott volt már a verseny döntőjében. Dalnoki Bence, aki Széll Tamás keze alatt tanulta ki a mesterség csínját-bínját, jelenleg a Stand Étterem sous chefjeként dolgozik. Versenyeken ő is szerepelt ez előtt: 2019-ben például a Calgary-ban megrendezett Chaîne des Rôtisseurs-ön.

Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa Étterem konyhafőnöke 2010-ben próbált szerencsét a Bocuse d'Or akkor helyi selejtezőjén, ahonnan tovább is jutott a döntőbe.

A négy magyar kiválóság közül azonban csak egy juthatott tovább az idei magyar válogatóból.

Kiélezett verseny

A Jókuti András és Gianni Annoni által levezetett verseny első meglepetése az volt, hogy milyen alapanyagokkal kell majd dolgozniuk a résztvevőknek. Ez mindig a selejtező napjának reggelén derül ki, így nincsen sok idő a tervezésre.

Az idei meglepetés-alapanyagok a ponty, a mangalica és a marhanyelv voltak.

A versenyzőknek a szokott módon két ételt kellett készíteniük, egy hal- és egy húsételt. A halétel kötelező alapanyaga a balatoni sudár ponty volt, amelyből éttermi stílusú tányért kellett készíteni, melyet két szervizben várt el a zsűri. A haltányér kötelező eleme a bezdáni pirospaprika is volt.

A hústéma kötelező alapanyag a mangalica volt, a teljes állat bármely része felhasználható volt. További kötelező elem volt a tarja és a nyelv is. A hústémában legalább három különböző köretnek és legalább egy mártásnak kellett szerepelnie. A csapatok reggel egy meglepetés alapanyagot is kaptak, ez a snidling volt.

Minden séf munkáját segített egy commis is, a versenyzőpárosok így alakultak:

  • Dalnoki Bence - Nyikos Patrik
  • Kelemen Roland - Fodor Noel
  • Adamek Balázs - Kocsis Marcell
  • Huszár Tibor - Szikszai Zsolt

De ki lett a nyertes?

Az egész napos megmérettetések végén a zsűri meghozta a döntését, és kiderült, hogy ki képviseli majd országunkat a Budapesten rendezett európai elődöntőn és a Lyonban tartandó világdöntőn.

A helyezések:

A 2021-es Bocuse d'Or magyar válogatóján a Dalnoki Bence - Nyikos Patrik páros készítette el és mutatta be a legfinomabb és leglátványosabb ételeket, ezzel elnyerve az első helyet. A további helyezések így alakultak:

Dalnoki Bence, az első helyezett
  • 2. hely: Kelemen Roland - Fodor Noel
  • 3. hely: Adamek Balázs - Kocsis Marcell
  • 4. hely: Huszár Tibor - Szikszai Zsolt

A legjobb commis-nak járó különdíjat Fodor Noel kapta. Bíró Lajos többéves, fáradhatatlan munkáját Életműdíjjal jutalmazták: ő volt az egyik első magyar szakács, aki csapatot vitt a Bocuse d'Or lyoni döntőjébe.

Továbbá kiosztották még a legjobb csapatnak járó díjat is: ezt szintén Dalnoki Bence és Nyikos Patrik kapták. A médiazsűri különdíját Dalnoki Bence vitte haza.

Kövessük együtt tavasszal is a Bocuse d'Or izgalmait, amikor a legjobb európai szakácsok mérkőznek meg Budapesten!


Ez is érdekelhet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?