Lefelezheti az Alzheimer kockázatát a tonhalevés

Újabb érvünk van amellett, hogy rendszeresen fogyassz olajos halakat: egy friss kutatás szerint akár le is felezheted vele az időskori Alzheimer-kór kockázatát.

Megpróbálnád elkerülni az időskori demenciát? Menj el horgászni! Már ha olyan helyen laksz, ahol sok az ómega-3 zsírsavban gazdag halfaj. Amerikai kutatók szerint az ómega-3 zsírsav egyik fajtája, a DHA, akár 49 százalékkal is csökkentheti az időskori Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, ha megfelelő mennyiséget fogyasztunk belőle.

Lefelezheti az Alzheimer kockázatát a tonhalevés

A Nutrients szaklapban megjelent kutatás eredményei megerősítik az olyan ételek fogyasztásának fontosságát, mint a tonhal, a lazac és a dió. Mindegyik élelmiszer magas ómega-3 DHA-ban. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, és ez az új tanulmány alátámasztja azokat a múltbeli kutatási eredményeket, amelyek az ómega-3 DHA fogyasztását és az agy egészségét kapcsolják össze.

Az Alzheimer-kórnak jelenleg nincs gyógymódja. A szóban forgó tanulmány azonban azt sugallja, hogy az ómega-3 DHA-nak lehetnek megelőző hatásai, ami különösen fontos az ApoE4 gént hordozó emberek számára. Ennek a génnek a birtoklása megkétszerezi a demencia kialakulásának esélyét.

A kutatásba 1490 demenciában nem szenvedő, 65 éves vagy annál idősebb egyént vontak be. A kutatók megvizsgálták a vér DHA-szintjét és annak kapcsolatát az Alzheimer-kórral vagy az ApoE4 genetikai mutációval.

Összehasonlították azoknak az embereknek a DHA-szintjét, akiknél később Alzheimer-kór alakult ki, és azoknak az embereknek a DHA-szintjét, akiknél nem jelentkezett a kóros állapot.

A magas ómega-3 DHA-szinttel rendelkező embereknél 49%-kal kisebb volt az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. A csapat becslése szerint azok, akik éveken keresztül magas DHA-szintet tartottak fenn a vérben, legalább 4,7 évvel többet élnek majd Alzheimer-kór nélkül.

Forrásunk volt.


Még több izgalmas tartalom:

Címlapról ajánljuk

További cikkek