Nyilvános a 12 legszennyezettebb zöldség/gyümölcs idei listája

Igen, sajnos a spenót, a paradicsom, a körte vagy az eper is a legszennyezettebbek között van, de a legtisztább alanyokra is fény derül.

Tudtátok, hogy 1991 óta nyilvános a lista, ami felfedi a fogyasztók előtt azt a 12 terményt, amely a legszennyezettebb, azaz a legnagyobb koncentrációban tartalmaz növényvédőszert? A lista „piszkos tizenkettő” (Dirty Dozen) névre hallgat, és érdemes végigböngészni, ha tudatosan akarunk táplálkozni – írja a a noklapja.hu.

A spenót is a piszkos 12 közöttt

Jó hír, hogy a jófiúk, azaz a legtisztább zöldségek és gyümölcsök is napvilágot láttak. A két listát egyébként az Amerikai Egyesült Államok kormánya által 1991-ben életbe léptetett, növényvédőszer-maradékok mérésére szolgáló rendszer, a Pesticide Data Program-ja alapján állítják össze.

Lássuk mindét csapat tagjait:

A 12 legszennyezettebb zöldség és gyümölcs

Ezekben a növényekben a legmagasabb a szennyeződés mértéke, így ha lehet, ebből a 12 növényből vásároljunk bio változatot:

  • eper
  • spenót
  • fodros kel
  • nektarin
  • alma
  • szőlő
  • kaliforniai paprika
  • cseresznye
  • őszibarack
  • körte
  • zeller
  • paradicsom

A 12 legtisztábbnak minősített zöldség és gyümölcs:

Bennük a legalacsonyabb a peszticidszennyezettség mértéke. Ezért ezt a tizenöt terményt az EWG (Environmental Working Group) ajánlása szerint nem kell biotermesztésből vásárolni:

  • avokádó
  • csemegekukorica
  • ananász
  • vöröshagyma
  • papaja
  • zöldborsó (fagyasztott)
  • zöldspárga
  • honeydew sárgadinnye
  • kivi
  • káposzta
  • gomba
  • cantaloupe sárgadinnye
  • mangó
  • görögdinnye
  • édesburgonya

Ha nem tudjuk megvásárolni a piszkos 12 bio változatát...

...ilyenkor se féljünk, mert sok gyümölcs és zöldség fogyasztása messze felülmúlja a termékeken található növényvédőszer-maradványok kockázatát, és vannak módszerek e maradványok csökkentésére:

1.) Súroljuk le alaposan kefével, hideg vízben.
2.) Mossuk meg alaposan szódabikarbónás vízben.
3.) Blansírozzuk (ez a forró, majd hideg víznek való kitételt jelenti).
4.) Hámozzuk meg.

Bővebben itt olvashatsz erről.


További érdekességek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...