A világ legszebb környezetbarát éttermétől elállt a szavunk

A legkörnyezetbarátabb étterem címét egy gyönyörű, 3 Michelin-csillagos étterem nyerte el Spanyolországban. Lenyűgöző képek a példamutató étteremről.  

Az étterem séfje és tulajdonosa, a baszk származású Eneko Atxa Azurmendi elsődleges célja nem a vendéglátóhely esztétikuma és a szépsége volt, hanem a fenntarthatóság. A 3 Michelin-csillagos Azurmendi étterem Larrabetzu buja, zöld vidékén kapott helyet.

A világ legfenntarthatóbb étterme

Atxa Tokióban, Londonban, Phuketben és Bilbaoban is nyitott éttermeket, azonban központja a mesés szépségű Azurmendiben van. Az éttermet 2014-ben a világ legjobb 50 étterme közé is beválasztottak, tavaly pedig az Elite Traveller az első helyre rangsorolta.

Az étterem 6 éve, 2012-ben nyílt meg, és azóta is sorra érkeznek a finom falatokra és a mesebeli környezetre vágyók. Nemcsak az ételek, hanem a környezettel maximális szimbiózisban élő étterem filozófiája is lenyűgözte a vendégeket és a szakmát is. Ezen a helyen az ízlelőbimbóinkat és a szépérzékünket is kielégíthetjük, miközben azt érezzük, valami igazán jó ügy részesei lehetünk.

Az alapanyagok és az energiaforrások is a környezet nagy barátai

Az étterem újrahasznosított anyagokból épült, a berendezés is környezetbarát, és a működtetéséhez geotermikus energiát használnak: az energiát hatalmas napelemekből és újrahasznosított esővízből nyerik. A szerves szemetet naponta elszállítják egy közeli város komposzt területére, és az étterem szén-dioxid-kibocsátásának további csökkentése érdekében, naponta egyszer egyetlen furgonon érkeznek az alapanyagok.

Eneko Atxa Azurmendi

A tulajdonos arra is figyel, hogy a járművek, amiket használnak, elektromos autók legyenek.

Az étterem kizárólag a helyi gazdálkodóktól és termelőktől vásárol, mert Atxa szerint ezek az alapanyagok határozzák meg ételeik minőségét, ugyanis az ételek előkészítése valójában már a termőföldeken elkezdődik.

Az étterem emeletén egy hatalmas üvegház és egy óriási kert is helyet kapott, ahol gyümölcsöket, zöldségeket és virágokat termesztenek. Ezeket használják ételeik elkészítéséhez, mivel a fenntartható gazdálkodás kiemelt fontossággal bír az étterem életében.

A séf azonban nemcsak az Azurmendiben dolgozik, hanem a helyi kórházakkal is együtt működik az ételallergiában szenvedő betegek menüjének kialakításán. Tanulmányozza a helyi növénykultúrát, együttműködik a termelői szövetkezetekkel, új szakemberek képzését segíti, és mindeközben családbarát munkahelyet igyekszik fenntartani saját kollégái számára. Így is lehet.

Ezt már olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Amikor felüti a káosz a fejét a fine diningban - új vizekre evez a Baraka

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...