A világ legszebb környezetbarát éttermétől elállt a szavunk

A legkörnyezetbarátabb étterem címét egy gyönyörű, 3 Michelin-csillagos étterem nyerte el Spanyolországban. Lenyűgöző képek a példamutató étteremről.  

Az étterem séfje és tulajdonosa, a baszk származású Eneko Atxa Azurmendi elsődleges célja nem a vendéglátóhely esztétikuma és a szépsége volt, hanem a fenntarthatóság. A 3 Michelin-csillagos Azurmendi étterem Larrabetzu buja, zöld vidékén kapott helyet.

A világ legfenntarthatóbb étterme

Atxa Tokióban, Londonban, Phuketben és Bilbaoban is nyitott éttermeket, azonban központja a mesés szépségű Azurmendiben van. Az éttermet 2014-ben a világ legjobb 50 étterme közé is beválasztottak, tavaly pedig az Elite Traveller az első helyre rangsorolta.

Az étterem 6 éve, 2012-ben nyílt meg, és azóta is sorra érkeznek a finom falatokra és a mesebeli környezetre vágyók. Nemcsak az ételek, hanem a környezettel maximális szimbiózisban élő étterem filozófiája is lenyűgözte a vendégeket és a szakmát is. Ezen a helyen az ízlelőbimbóinkat és a szépérzékünket is kielégíthetjük, miközben azt érezzük, valami igazán jó ügy részesei lehetünk.

Az alapanyagok és az energiaforrások is a környezet nagy barátai

Az étterem újrahasznosított anyagokból épült, a berendezés is környezetbarát, és a működtetéséhez geotermikus energiát használnak: az energiát hatalmas napelemekből és újrahasznosított esővízből nyerik. A szerves szemetet naponta elszállítják egy közeli város komposzt területére, és az étterem szén-dioxid-kibocsátásának további csökkentése érdekében, naponta egyszer egyetlen furgonon érkeznek az alapanyagok.

Eneko Atxa Azurmendi

A tulajdonos arra is figyel, hogy a járművek, amiket használnak, elektromos autók legyenek.

Az étterem kizárólag a helyi gazdálkodóktól és termelőktől vásárol, mert Atxa szerint ezek az alapanyagok határozzák meg ételeik minőségét, ugyanis az ételek előkészítése valójában már a termőföldeken elkezdődik.

Az étterem emeletén egy hatalmas üvegház és egy óriási kert is helyet kapott, ahol gyümölcsöket, zöldségeket és virágokat termesztenek. Ezeket használják ételeik elkészítéséhez, mivel a fenntartható gazdálkodás kiemelt fontossággal bír az étterem életében.

A séf azonban nemcsak az Azurmendiben dolgozik, hanem a helyi kórházakkal is együtt működik az ételallergiában szenvedő betegek menüjének kialakításán. Tanulmányozza a helyi növénykultúrát, együttműködik a termelői szövetkezetekkel, új szakemberek képzését segíti, és mindeközben családbarát munkahelyet igyekszik fenntartani saját kollégái számára. Így is lehet.

Ezt már olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Amikor felüti a káosz a fejét a fine diningban - új vizekre evez a Baraka

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...