Banánturmix banán nélkül

A nagymamák kreativitását leginkább az unokák tesztelik, és bizony akadnak kihívások. Az egyik ilyen próbatétel, amikor banánturmixot kell készíteni banán nélkül.

Nem tévedünk nagyot, amikor megállapítjuk, hogy a banán alapgyümölccsé „lépett elő”. Szinte állandóan van otthon, mindenütt kapható, az élelmiszer-áruházak mérlegein rendszerint az első tétel, még az almát is megelőzi. Közel sem volt azonban ez mindig így. Még csak nem is az 1960-as évekről beszélek, amikor a narancs, a mandarin és a banán különlegességnek számított – és szigorúan csak karácsony előtt jutott hozzá az, aki igazán szemfüles volt. Úgy jó harminc éve sem volt egyszerű a beszerzése, nagy utánajárást igényelt a lelőhelyek felfedezése, aztán következhetett a sorban állás, és nem lehetett csak úgy több kilónyit venni belőle. Tudom, mert lányom szívműtéte után orvosi javallatra indultunk banánvásárló körútra. Időnként ketten-hárman is, hogy a limitált mennyiségnél többet hozhassunk haza.

Mindez már a múlt, mert banán van – többnyire otthon is. Így hát, amikor unokám kérdése elhangzott, hogy „Nagyi, készítesz egy banánturmixot? Úgy megkívántam!”, én gondolkodás nélkül rávágtam: „Persze, hogyne.”

És akkor ért a meglepetés: nem volt otthon banán. A gyümölcsfelhozatal elég gyérnek bizonyult, néhány alma, narancs és citrom alkotta a kínálatot. Na, akkor megpróbálkozunk ebből összeütni egy turmixot! A narancs egyedül túl híg, úgyhogy sűrítésként direkt jól jön hozzá az a néhány alma. A tej-alma kombináció végül is az almaszószban jól megfér egymással, igaz, ezt, és a gyomrot a narancslé kicsit megbolondíthatja, de próba, szerencse.

Előkaptam a botmixert, feldaraboltam az almát, narancsot, kis cukor és néhány cseppnyi citrom ment még bele. Összezúztam, aztán a tejjel hígítva még átkevertem, és kész is volt a nem banán turmix. Nagyon jól sikerült, egy kísérletet megér!

Mari nagyi

Még több banánturmix receptet itt találsz

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?