Egy újfajta banán mentheti meg a bolygót az éhezéstől

Az enset néven ismert, magában ehetetlen álbanán akár százmillió ember élelmiszer-ellátását oldhatja meg, így meghatározó szerepe lehet a jövőben.

Az enset nevű fa a világban szinte teljesen ismeretlen eredetű növény, viszont könnyen lehet, hogy a jövőben a klímaváltozás elleni küzdelemben a következő szuperélelmiszerként nyer majd magának népszerűséget. Az Etiópiában megtermő enset több mint 20 millió embernek biztosít élelmet annak ellenére, hogy banánszerű termése nem ehető.

Így néz ki az enset

Kutatók szerint ez a növény a mostani helyzet ellenére nemcsak Etiópiában lenne termeszthető, de Afrika többi részén is, amely sokban segíthetné az élelmiszer-ellátást, és a következő negyven évben akár 100 millió embernek tudna ételt biztosítani.

Az álbanánnak is nevezett fa szára és gyökere erjeszthető, magas keményítőtartalma miatt kiváló kása- és kenyéralapanyag is lehet – derül ki a player.hu cikkéből.

A fa termelése és az abból előállított ételek képesek lennének növelni az olyan afrikai országokban az élelmezésbiztonságot, mint Kenya, Ruanda vagy Uganda. James Borell, a Kew-i Királyi Botanikus Kertek kutatója úgy nyilatkozott az ensetről, mint ami bármikor ültethető, bármikor betakarítható, és évelő is,

éppen ezért hívják az éhezés elleni fának.

Álbanánból készült kenyér Etiópiában

Az előrejelzések szerint a klímaváltozás nemcsak Afrikában, de más kontinenseken is komolyan befolyásolja az alapvető élelmiszernövények terméshozamát, éppen ezért egyre nagyobb az igény az olyan új növényekre is, amelyek képesek lennének új táplálékforrást nyújtani szélesebb körben. Borrell szerint jelenleg csak három növényre, a rizsre, a búzára és a kukoricára támaszkodunk, ezen a tendencián pedig muszáj lesz változtatnunk.


Ezeket is érdemes elolvasnod:

Címlapról ajánljuk

További cikkek