Amikor 5 forint volt egy gombóc - így fagyiztunk a múlt században

Már a múlt században is fagyival hűtöttük magunkat a hőségben. Ti emlékeztek még, mennyibe került egy gombóc a '70-es, '80-as években?

A nyári hőségben nincs is jobb egy-két gombóc fagyinál. A legtöbb ember fejében meg sem fordul az, hogy régen mekkora kiváltság volt ez az édesség, és több száz évvel ezelőtt a tehetősebbek is imádták magukat jeges finomságokkal hűsíteni. Az ókori kínaiak például előszeretettel keverték hóval és jéggel a gyümölcsöket, de az édesség a Római Birodalomban is nagy népszerűségnek örvendett. Európábaa 13. században Marco Polo a Távol-Keletről hozta a fagyi ötletét.

Magyarországon a 18. században terjedt el a fogyasztása osztrák közvetítéssel, bár feljegyzések szerint már Mátyás király is nyalhatta a fagyit. Eleinte a gyerekeknek árulták, de később a felnőttek is előszeretettel fogyasztották borral vagy pezsgővel.

Nem vitás, a fagylalt sokáig a gazdagok kiváltsága volt, de az 1900-as évek elején már több szakácskönyvben is szerepelt fagylaltrecept.

A ma ismert ehető tölcsért 1904-ben szabadalmaztatták. Innentől kezdve az utcán is ebben lehetett kapni a fagyit.

Az első fagyigépek kézi hajtásúak voltak. Ezeket általában az inasok, vagy az édességért dolgozni is hajlandó gyerekek hajtották. Később az utcai árusoknál általában két-három ízt lehetett kapni, a vanília mellett az eper már akkoriban is nagyon népszerű volt.

1915 - Sopron, Várkerület, piac

A második világháború alatt sem tört meg a magyarok fogyasztási kedve. Az utcákon fagyizó katonák látványa sem volt ritka.

A második világháborút követően a vesztes oldalon záró olaszokat részben a fagylalt- és jégkrémgyártás fellendülése segítette ki a válságból.

A 60-as években Magyarországon már automatákból lehetett kapni a csavart fagyit, többnyire vaníliás ízesítésben.

A krémfagylaltot már 2 forintért lehetett nyalni. Hihetetlen, igaz?

1969 - Dombóvár fagylaltos a Dvorzsák ház előt

A rendszerváltás előtti évtizedekben a fagylalt nem számított drága édességnek, a munkásosztály is meg tudta magának vásárolni. A 70-es évek közepén 3 forintért lehetett nyalni egy gombócot.

1974 - Budapest, József körút 4., jégkrémárus a Nemzeti Szálló előtt.

Talán még ti is emlékeztek, hogy a 80-as években egy gombóc fagyi mindössze 5 forint volt. Ti is ennyiért vettétek?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Mutatjuk a legfinomabb rántott húst kínáló éttermeket

Lehet bundásnak vagy rántottnak nevezni, ehetjük papírtálcáról vagy tányérról, de egy biztos, hogy az egyik legnagyobb kedvencünk a rántott hús. Éppen ezért a Dining Guide Top 100 Étteremkalauz idén külön figyelmet szentelt ennek a fogásnak, és toplistát készített a legjobb rántott húst kínáló helyekről.

Nosalty

További cikkek