Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Amerikai kutatók új felfedezése segítheti a fogyni vágyókat

Nyelvünk nemcsak ízeket érzékel, hanem szagokat is - derítették ki amerikai kutatók. Ennek a felfedezésnek akár gyakorlati haszna is lehet az elhízottak számára.

A nyelvről régóta köztudott, hogy öt alapízt – édes, savanyú, sós, keserű és umami – érzékel az ízlelőbimbókban lévő receptorsejtek által. Azt is mindannyian tapasztaltuk már, hogy az ízek-szagok kombinációja szorosan összekapcsolódik, és egy-egy ételre együtt jellemzőek. Ez az ételek aromája. (Mindannyian tapasztaltuk már, hogy ha pl. megfázunk, akkor gyakran kevésbé vagy egyáltalán nem érzékelünk ízeket sem.)

A philadelphiai Monell Kémiai Érzékelő Központ kutatóinak a Chemical Senses című folyóiratban közzétett tanulmánya szerint a szagok érzékeléséért felelős receptorok nem csak az orrban, hanem a nyelven is megtalálhatóak. Eddig úgy véltük, hogy a nyelv ízérzékelésének és az orr szagérzékelésének információit az agyunk szintetizálja – most viszont úgy tűnik, hogy ez a folyamat sokkal korábban, már a szájban lezajlik.

Dr. Mehmet Hakan Ozdenert, a kutatást vezető tudóst 12 éves kisfia kérdése irányította erre a kutatási területre, miszerint a kígyók is azért nyújtják ki a nyelvüket, hogy körbeszaglásszanak.

De mi lehet ennek a kutatási eredménynek a gyakorlati haszna? Ozdener szerint felfedezésük megnyithatja a lehetőséget olyan kísérletek, további kutatások előtt is, amelyek során a szagokat felhasználhatnánk akár az elhízottak kezelésében is. Például lehetőség lenne arra, hogy olyan szagot adjunk az ételekhez, amelytől az édesebbnek tűnik, vagy mesterségesen növelhető lenne egy-egy étel só- vagy zsírérzete is, amelyek következtében kevesebb vagy kímélőbb ételekkel is kielégíthető lenne a fogyni vágyók étvágya. 

Viszont addig is, amíg a kutatók ezt ki nem találják alaposan, én azt javaslom, hogy ha fogyni szeretnénk, forduljunk dietetikushoz, edzőhöz, figyeljünk oda a megfelelő kalóriabevitelre és a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és természetesen a rendszeres fizikai aktivitásra.

Ezeket olvastad már?

via MTI

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!