Ez a gabona egészségesebb, mint a rizs vagy a bulgur, mégis alig ismerik

Az alternatív gabonák csoportja egyre ismertebb hazánkban is. A barna rizs, a bulgur, a kuszkusz, a quinoa egyre több család asztalára kerül a sima fehér rizs és a krumpliköretek helyett. Van azonban egy (ál)gabona, ami kiemelkedően egészséges, mégsem ismerjük sokan.

Az amaránt egy olyan - nem mellesleg igen strapabíró - álgabona, ami sok más gabonafélét lepipál ásványianyag-tartalma, tápanyagai, fehérjetartalma terén, mégsem igazán ismerjük vagy fogyasztjuk. Lássuk, mit kell tudni róla!

Amaránt tálban
Amaránt

A Dél-Amerikában sokezer éve őshonos és használt amaránt növény magja tulajdonképpen egy álgabona, azaz ’pszeudogabona’, azaz úgy használjuk, mint egy gabonát. Magjai világosbarnák és rendkívül aprók, gömbölyűek.

Az amaránt gluténmentes, és tele van vassal és fehérjével

Fehérjetartalmával valóban kiemelkedik a többi gabona közül, emellett minden fontos aminosav is megtalálható benne. Sok benne továbbá a vas, az élelmi rost, a kalcium, a magnézium, ásványi anyag, és nem kevés antioxidánst is rejt - utóbbiak védik a sejteket a károsodástól. Plusz előnye, hogy gluténmentes!

Hogyan használd az amarántot?

A nagyobb boltokban, bioboltokban az amarántot kétféle formában találjuk: egész magvak vagy liszt formájában.

 Az amarántot főzhetjük folyadékban, vagy pattogtathatjuk, mint a kukoricát.

Készíthetünk belőle áztatással sós vagy édes kását reggelire, vacsorára (a tejbegrízhez hasonlóan), kerülhet szárazon vagy pattogatva kenyér vagy pékáru tésztájába, süteményekbe, palacsintába, sőt, a polentához hasonló fogást is készíthetünk belőle.

Forrásunk volt.


Hasonló cikkeinkből:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...