Ez a gabona egészségesebb, mint a rizs vagy a bulgur, mégis alig ismerik

Az alternatív gabonák csoportja egyre ismertebb hazánkban is. A barna rizs, a bulgur, a kuszkusz, a quinoa egyre több család asztalára kerül a sima fehér rizs és a krumpliköretek helyett. Van azonban egy (ál)gabona, ami kiemelkedően egészséges, mégsem ismerjük sokan.

Az amaránt egy olyan - nem mellesleg igen strapabíró - álgabona, ami sok más gabonafélét lepipál ásványianyag-tartalma, tápanyagai, fehérjetartalma terén, mégsem igazán ismerjük vagy fogyasztjuk. Lássuk, mit kell tudni róla!

Amaránt tálban
Amaránt

A Dél-Amerikában sokezer éve őshonos és használt amaránt növény magja tulajdonképpen egy álgabona, azaz ’pszeudogabona’, azaz úgy használjuk, mint egy gabonát. Magjai világosbarnák és rendkívül aprók, gömbölyűek.

Az amaránt gluténmentes, és tele van vassal és fehérjével

Fehérjetartalmával valóban kiemelkedik a többi gabona közül, emellett minden fontos aminosav is megtalálható benne. Sok benne továbbá a vas, az élelmi rost, a kalcium, a magnézium, ásványi anyag, és nem kevés antioxidánst is rejt - utóbbiak védik a sejteket a károsodástól. Plusz előnye, hogy gluténmentes!

Amaránt golyó

A kókuszgolyó "egészségesebb" alternatívája. Az amaránt, azaz az "inkák kincse" sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, többek között kitűnő vas, cink, kalcium, kálium és magnézium ...

Gojibogyós-amarántszelet

A "szuperélelmiszerként" számon tartott goji bogyó Ázsiából, főkét Kínából származó aszalt gyümölcs. Előszeretettel fogyasztják gyógyhatása miatt, kiemelkedően magas a C-vitamin ...

Hogyan használd az amarántot?

A nagyobb boltokban, bioboltokban az amarántot kétféle formában találjuk: egész magvak vagy liszt formájában.

 Az amarántot főzhetjük folyadékban, vagy pattogtathatjuk, mint a kukoricát.

Készíthetünk belőle áztatással sós vagy édes kását reggelire, vacsorára (a tejbegrízhez hasonlóan), kerülhet szárazon vagy pattogatva kenyér vagy pékáru tésztájába, süteményekbe, palacsintába, sőt, a polentához hasonló fogást is készíthetünk belőle.

Forrásunk volt.


Hasonló cikkeinkből:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Hentesleves

Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...

Extra szaftos rakott krumpli

Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...