Az amaránt egy olyan - nem mellesleg igen strapabíró - álgabona, ami sok más gabonafélét lepipál ásványianyag-tartalma, tápanyagai, fehérjetartalma terén, mégsem igazán ismerjük vagy fogyasztjuk. Lássuk, mit kell tudni róla!

A Dél-Amerikában sokezer éve őshonos és használt amaránt növény magja tulajdonképpen egy álgabona, azaz ’pszeudogabona’, azaz úgy használjuk, mint egy gabonát. Magjai világosbarnák és rendkívül aprók, gömbölyűek.
Az amaránt gluténmentes, és tele van vassal és fehérjével
Fehérjetartalmával valóban kiemelkedik a többi gabona közül, emellett minden fontos aminosav is megtalálható benne. Sok benne továbbá a vas, az élelmi rost, a kalcium, a magnézium, ásványi anyag, és nem kevés antioxidánst is rejt - utóbbiak védik a sejteket a károsodástól. Plusz előnye, hogy gluténmentes!
Hogyan használd az amarántot?
A nagyobb boltokban, bioboltokban az amarántot kétféle formában találjuk: egész magvak vagy liszt formájában.
Az amarántot főzhetjük folyadékban, vagy pattogtathatjuk, mint a kukoricát.
Készíthetünk belőle áztatással sós vagy édes kását reggelire, vacsorára (a tejbegrízhez hasonlóan), kerülhet szárazon vagy pattogatva kenyér vagy pékáru tésztájába, süteményekbe, palacsintába, sőt, a polentához hasonló fogást is készíthetünk belőle.
Hasonló cikkeinkből: