Itthon is népszerű gyümölcs segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében

Egy kutatás során kiderült, hogy a gránátalmában lévő vegyület védhet az Alzheimer-kór ellen.

Manapság egyre többen küzdenek Alzheimer-kórral, mely egy igazán kellemetlen betegség. Szerencsére vannak olyan szokások és étrendi javaslatok, melyek segíthetnek a megelőzésében és a késleltetésében. Egy friss kutatásból például kiderült, hogy a gránátalmában, a dióban és az eperben egy olyan anyag található, amely bizonyos biológiai folyamatok serkentésével védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen.

Itthon is népszerű gyümölcs védhet az Alzheimer-kór ellen

Már korábban kiderült, hogy a helytelenül működő mitokondriumok hozzájárulnak az agyban azoknak a káros fehérjelerakódásoknak – az amiloid plakkoknak – a keletkezéséhez, amelyek az Alzheimer-kórt okozzák.

Egy másik tanulmányban nikotinamid-ribozidot adtak alzheimeres egereknek. Az anyag csökkentette a káros amiloid lerakódás mértékét azáltal, hogy fokozta a nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD) nevű metabolikus koenzim termelését.

A jelenlegi tanulmány rávilágított arra, hogy a gránátalmában található urolitin A szintén javítja az agy Alzheimer elleni védekezését.

Az ezzel a vegyülettel kezelt beteg egerek tanulási, emlékezési és szaglási képességei javulni kezdtek. Az urolitin A egy cathepsin Z nevű fehérjére van hatással, mely a jelenlegi ismeretek szerint túlműködik az alzheimeres betegeknél.

Szerencsére az urolitin A könnyedén elérhető, ugyanis megtalálható a gránátalmában, az eperben és a diófélékben is.

A kutatók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy egyelőre csak egérkísérletek végeztek a témával kapcsolatban, így egyáltalán nem biztos, hogy ugyanilyen hatást gyakorol az emberi agyra az urolitin A.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is érdemes elolvasnod:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek