Ahogy mi szeretjük: magyar konyha

Hazai tájakra evezünk! Nemzeti ünnepünk alkalmából a magyar konyha jellegzetességeiből adunk ízelítőt, összegyűjtjük a legnépszerűbb fogásokat és persze recepteket is ajánlunk hozzájuk!

Világkonyha rovatunkban általában egzotikus helyekről, különleges fogásokról és nem mindennapi hozzávalókról írunk. Most a mindenki által jól ismert magyar konyhát vesszük elő március 15., nemzeti ünnepünk apropóján , a mindenki által kedvelt ételeket gyűjtjük egy csokorba. A pörkölt alapvető fogás a konyhánkban, csirkéből, sertésből és marhából is készítjük. Talán ez utóbbit tekinthetjük a legfinomabbnak, bográcsban az udvaron is főzzük, főleg, ha már itt a jó idő! Bár ezen a hétvégén az előrejelzések szerint nem sok napfényt kapunk, otthon, a konyhában is megfőzhetjük, főtt burgonya, rizs, tészta is illik hozzá.

Az olasz tészta titka >>

A titok a főzési időben rejlik, hosszasan, ráérősen kell készíteni, sok-sok hagymával és pirospaprikával megszórva. A csülökre nem sokan fanyalodnak, aki viszont szereti, a sörben sült verzióban ajánljuk a hosszú hétvégére elkészíteni. A brassói viszont egyöntetű népszerűségnek örvend a húsevők között, kolozsvári szalonnával igazi magyaros fogás, amit mi mással, ha nem burgonyával fogyasztanak a legtöbben. A rántott hússal a kezdők is megpróbálkozhatnak, nem kell hozzá nagy gasztrofejedelemnek lenni. Ha pedig szeretnénk elkápráztatni valakit főztünkkel, akkor álljunk neki hortobágyi palacsintát készíteni ha van egy kis konyhai rutinunk, nagy gondot nem fog jelenteni az elkészítése.

Édes élvezet: rugelach >>

Ott vannak további klasszikusaink: töki pompos, ami kelt tésztából sütve igazi laktató, filléres étel, a tócsni (bár erről megoszlanak a vélemények, ugyanis minden bizonnyal szerb eredetű étel, de mára a magyar konyha egyik legkedveltebb lepénye) vagy a lángos, amit nyáron, a a vízparton ücsörögve szeretünk a legjobban de azért most, márciusban is készíthetjük, főleg, ha vendégeket várunk. Ha csak ritkán jut rá időnk, akkor egy jó erős húslevest is főzhetünk, illetve réteseket, pitéket is varázsolhatunk a konyhaasztalra. A tölteléket variáljuk ízlés szerint: lehet alma, meggy, túró, lekvár vagy bármilyen krém, amit házilag főzünk meg. A magyar konyha ízletes és változatos ételeket kínál: merjük őket újragondolni, kicsit másképp elkészíteni!

További magyaros recepteket itt találsz >>

A Világkonyha korábbi cikkeiért kattints ide! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!