Adj helyet egy migránsnak az asztalodnál!

Aggiungi un migrante a tavola - egészen pontosan így hangzik olaszul a felhívás, amelynek magyar fordítása: Adj helyet egy migránsnak az asztalodnál! 

Befogadás, a terített asztal megosztása egy idegennel, egy menekülttel - a kezdeményezés advent időszakában született, a karácsonyi ünnepre készülő Rómában. A hvg.hu cikke szerint a kezdeményezők között ott van az Osservatorio di Milano társadalomkutató szervezet, a Fondazione Migrantes alapítvány, római és Lazio tartománybeli civil szervezetek szerepelnek.

Azt szeretnék elérni, hogy a karácsonyi ünnepkört lezáró Epifania, vagyis Vízkereszt napján, január 6-án minél több római család hívjon meg az asztalához ebédre vagy vacsorára egy-egy bevándorlót, vagy egy egész családot.

Legalább háromezerre becsülik azoknak a Rómában és Milánóban tartózkodó kilátástalan helyzetű illegális bevándorlóknak a számát, akiknek további sorsáról még nem döntöttek a hatóságok.

Ők a legelesettebbek, sokan éheznek is közülük, ezért fontos, hogy az előítéleteken, a tőlük való félelmen és a rasszizmuson felülkerekedve meghívják, megvendégeljék őket otthonukba a rómaiak és elbeszélgessenek velük.

Hasonló kezdeményezésre már van példa a második legnagyobb olasz városban. Amint arról Massimo Todisco, az Osservatorio di Milano elnöke beszámolt: 90 család fogadott 260 menekültet ebédre.

A Vízkereszt ünnepén való vendéglátásnak, ha egy más aspektusban is, de volt már római- magyar példája: 2015. január 6-án kapuvári vállalkozók, magánszemélyek adományaiból 200 adag magyaros ebédet főztek és osztottak szét a kapuvári Ízvadászok a Szent Egyed Közösség római szegénykonyháján a rászorulóknak.

Ez is érdekelhet!

Az UNICEF Magyarország felhívása a menekült gyerekekért

(via hvg.hu)

Hozzászólások (2)

libaláb

Amennyiben nem félted sem az értéktárgyaidat, sem az asszonyod becsületét, sem az életedet. Amennyiben ezek fontosak, akkor ne engedj be életer?s, munkát messzire kerül?, a segélyeket nem elváró, de követel? férfiakat a házadba. Van éppen elég kilátástalan helyzet? olasz (magyar stb.) id?s ember és kisgyerekes család, miért kellene az illegális bevándorlókat babusgatni? Leveszik a fizetésem egyharmadát és a megkérdezésem/beleegyezésem nélkül rájuk költik, miközben ha én bajba kerülnék, hát mehetnék a híd alá, engem ignorálna az állam... legyen elég ennyi ezeknek a sáskáknak, akik ellepik Európát.

Artemisz

Nem, én még azzal sem értek egyet, hogy az adómból naplopókra költenek. Sem honira, sem importra. Továbbá, folyamatosan napirenden van a hazai "elesettek" támogatása is. Kik az "elesettek"? A munkakerül?k, nyúlként szaporodók, alkoholisták, önpusztító és/vagy b?nöz? életmódot folytatók. Miért is kellene támogatni ?ket?

Címlapról ajánljuk

További cikkek