Adj helyet egy migránsnak az asztalodnál!

Aggiungi un migrante a tavola - egészen pontosan így hangzik olaszul a felhívás, amelynek magyar fordítása: Adj helyet egy migránsnak az asztalodnál! 

Befogadás, a terített asztal megosztása egy idegennel, egy menekülttel - a kezdeményezés advent időszakában született, a karácsonyi ünnepre készülő Rómában. A hvg.hu cikke szerint a kezdeményezők között ott van az Osservatorio di Milano társadalomkutató szervezet, a Fondazione Migrantes alapítvány, római és Lazio tartománybeli civil szervezetek szerepelnek.

Azt szeretnék elérni, hogy a karácsonyi ünnepkört lezáró Epifania, vagyis Vízkereszt napján, január 6-án minél több római család hívjon meg az asztalához ebédre vagy vacsorára egy-egy bevándorlót, vagy egy egész családot.

Legalább háromezerre becsülik azoknak a Rómában és Milánóban tartózkodó kilátástalan helyzetű illegális bevándorlóknak a számát, akiknek további sorsáról még nem döntöttek a hatóságok.

Ők a legelesettebbek, sokan éheznek is közülük, ezért fontos, hogy az előítéleteken, a tőlük való félelmen és a rasszizmuson felülkerekedve meghívják, megvendégeljék őket otthonukba a rómaiak és elbeszélgessenek velük.

Hasonló kezdeményezésre már van példa a második legnagyobb olasz városban. Amint arról Massimo Todisco, az Osservatorio di Milano elnöke beszámolt: 90 család fogadott 260 menekültet ebédre.

A Vízkereszt ünnepén való vendéglátásnak, ha egy más aspektusban is, de volt már római- magyar példája: 2015. január 6-án kapuvári vállalkozók, magánszemélyek adományaiból 200 adag magyaros ebédet főztek és osztottak szét a kapuvári Ízvadászok a Szent Egyed Közösség római szegénykonyháján a rászorulóknak.

Ez is érdekelhet!

Az UNICEF Magyarország felhívása a menekült gyerekekért

(via hvg.hu)

Legújabb receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...