Adj helyet egy migránsnak az asztalodnál!

Aggiungi un migrante a tavola - egészen pontosan így hangzik olaszul a felhívás, amelynek magyar fordítása: Adj helyet egy migránsnak az asztalodnál! 

Befogadás, a terített asztal megosztása egy idegennel, egy menekülttel - a kezdeményezés advent időszakában született, a karácsonyi ünnepre készülő Rómában. A hvg.hu cikke szerint a kezdeményezők között ott van az Osservatorio di Milano társadalomkutató szervezet, a Fondazione Migrantes alapítvány, római és Lazio tartománybeli civil szervezetek szerepelnek.

Azt szeretnék elérni, hogy a karácsonyi ünnepkört lezáró Epifania, vagyis Vízkereszt napján, január 6-án minél több római család hívjon meg az asztalához ebédre vagy vacsorára egy-egy bevándorlót, vagy egy egész családot.

Legalább háromezerre becsülik azoknak a Rómában és Milánóban tartózkodó kilátástalan helyzetű illegális bevándorlóknak a számát, akiknek további sorsáról még nem döntöttek a hatóságok.

Ők a legelesettebbek, sokan éheznek is közülük, ezért fontos, hogy az előítéleteken, a tőlük való félelmen és a rasszizmuson felülkerekedve meghívják, megvendégeljék őket otthonukba a rómaiak és elbeszélgessenek velük.

Hasonló kezdeményezésre már van példa a második legnagyobb olasz városban. Amint arról Massimo Todisco, az Osservatorio di Milano elnöke beszámolt: 90 család fogadott 260 menekültet ebédre.

A Vízkereszt ünnepén való vendéglátásnak, ha egy más aspektusban is, de volt már római- magyar példája: 2015. január 6-án kapuvári vállalkozók, magánszemélyek adományaiból 200 adag magyaros ebédet főztek és osztottak szét a kapuvári Ízvadászok a Szent Egyed Közösség római szegénykonyháján a rászorulóknak.

Ez is érdekelhet!

Az UNICEF Magyarország felhívása a menekült gyerekekért

(via hvg.hu)

Hozzászólások

libaláb

Amennyiben nem félted sem az értéktárgyaidat, sem az asszonyod becsületét, sem az életedet. Amennyiben ezek fontosak, akkor ne engedj be életer?s, munkát messzire kerül?, a segélyeket nem elváró, de követel? férfiakat a házadba. Van éppen elég kilátástalan helyzet? olasz (magyar stb.) id?s ember és kisgyerekes család, miért kellene az illegális bevándorlókat babusgatni? Leveszik a fizetésem egyharmadát és a megkérdezésem/beleegyezésem nélkül rájuk költik, miközben ha én bajba kerülnék, hát mehetnék a híd alá, engem ignorálna az állam... legyen elég ennyi ezeknek a sáskáknak, akik ellepik Európát.

Artemisz

Nem, én még azzal sem értek egyet, hogy az adómból naplopókra költenek. Sem honira, sem importra. Továbbá, folyamatosan napirenden van a hazai "elesettek" támogatása is. Kik az "elesettek"? A munkakerül?k, nyúlként szaporodók, alkoholisták, önpusztító és/vagy b?nöz? életmódot folytatók. Miért is kellene támogatni ?ket?

Címlapról ajánljuk

További cikkek