Adj helyet egy migránsnak az asztalodnál!

Aggiungi un migrante a tavola - egészen pontosan így hangzik olaszul a felhívás, amelynek magyar fordítása: Adj helyet egy migránsnak az asztalodnál! 

Befogadás, a terített asztal megosztása egy idegennel, egy menekülttel - a kezdeményezés advent időszakában született, a karácsonyi ünnepre készülő Rómában. A hvg.hu cikke szerint a kezdeményezők között ott van az Osservatorio di Milano társadalomkutató szervezet, a Fondazione Migrantes alapítvány, római és Lazio tartománybeli civil szervezetek szerepelnek.

Azt szeretnék elérni, hogy a karácsonyi ünnepkört lezáró Epifania, vagyis Vízkereszt napján, január 6-án minél több római család hívjon meg az asztalához ebédre vagy vacsorára egy-egy bevándorlót, vagy egy egész családot.

Legalább háromezerre becsülik azoknak a Rómában és Milánóban tartózkodó kilátástalan helyzetű illegális bevándorlóknak a számát, akiknek további sorsáról még nem döntöttek a hatóságok.

Ők a legelesettebbek, sokan éheznek is közülük, ezért fontos, hogy az előítéleteken, a tőlük való félelmen és a rasszizmuson felülkerekedve meghívják, megvendégeljék őket otthonukba a rómaiak és elbeszélgessenek velük.

Hasonló kezdeményezésre már van példa a második legnagyobb olasz városban. Amint arról Massimo Todisco, az Osservatorio di Milano elnöke beszámolt: 90 család fogadott 260 menekültet ebédre.

A Vízkereszt ünnepén való vendéglátásnak, ha egy más aspektusban is, de volt már római- magyar példája: 2015. január 6-án kapuvári vállalkozók, magánszemélyek adományaiból 200 adag magyaros ebédet főztek és osztottak szét a kapuvári Ízvadászok a Szent Egyed Közösség római szegénykonyháján a rászorulóknak.

Ez is érdekelhet!

Az UNICEF Magyarország felhívása a menekült gyerekekért

(via hvg.hu)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!