Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

9 retro étterem a múlt századból - felismered valamelyiket?

Isteni éttermek a múlt századból - felismered őket? 

Nemrég az Ízhuszáron is megmutattuk nektek a kedvenc békebeli cukrászdáinkat a Fortepanról – volt ott balatoni, Budapest körúti és dunaújvárosi cuki is, mi pedig elindultunk a noszalgiavonaton, és úgy tűnik, nincs megállás! Most éttermekről készült nosztalgikus képeket válogattam nektek össze, több mint száz évre visszamenőleg  – a legrégebbi, étterem keresőszóval kapott fotótalálat a Fortepanon 1900-as!

Felkészültél a múltidézésre? 

 
Ez nem más, mint a mai Danubius Hotel az V. kerületben. A fotó valamikor 1890 és 1900 között készült, az egykori Hungária Szálló éttermében. Díszes csillárok, szobrok, katonás teríték – a századeleji Budapest tipikus enteriőrje. 
 
 
Felismered a hátteret? Bizony, az ott a Vajdahunyad vára a Városligetben, a képen pedig  ma is üzemelő Tóterasz Étterem személyzete pózol – ez a vendéglő a mai napig a liget szíve. 
 
 
Ez pedig nem más, mint az egykori Béke Szálló étterme, láthatóan fontos vendégekkel és díszvacsorával. És hogy hogy hívják az 1937-es képen látható szálloda utódját ma? Radisson Blu Béke Hotel! 
 
 
 
Még egyszer Városliget, ugyanis szintén a mai napig üzemel a legendás Gundel. Így nézett ki 1957- ben a magyar gasztronómia egyik fellegvára. 
 
 
1968-ban már javában zajlott a menzáztatás, ezekben a közétkezdékben a korszak jellegzetes magyaros ételeit lehetett fogyasztani. Neveztük őket kifőzdének, kantinnak, menzának is. 
 
 
Bár ma már nem így néznek ki a Déli pályaudvar büféi, az enteriőr ma is nagyon jellegzetes. 1976-ban nagyon komolyan vették az utasok profi ellátását! 
 
Az ország első japán étterme, 1986-ból. Tradicionális berendezés, itt minden az autentikus fogyasztást szolgálta, hogy aztán az étterem a VIII. kerületből hamarosan a Rózsadombra költözzön. Ma is működik, a Fuji Japán Étterem kultuszt teremtett maga köré.
 
 
 
Az ország első Mekije 1988-ban, a Régiposta utcában, ma is üzemel. Az akkor már egyre kevésbé hanyatlónak tekintett Nyugat hazánkba is begyűrűzött! 
 
 
A János Kórház dolgozói ebédelnek egy 1989-es fotón. 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!