7-féle szardíniakonzervet teszteltünk, és ért minket meglepetés

Beruháztunk néhány szardíniakonzervre, és végigkóstoltuk őket - nektek van kedvencetek?

Végy egy szardíniakonzervet párszáz forintért, húzd fel a tépőzárat, vigyázz, ne fröccsenjen rád az olaj, kenj belőle egy falatnyit a friss kiflidre, csepegtess rá citromot, és hamm" - ez egy tökéletes vacsora vagy reggeli leírása is lehetne. Szeretitek ti is? Mi nagyon, ezért fogtuk magunkat, összevásároltuk a környező nagyobb áruházak termékeit, konkrétan a növényi olajos változatokat, és végigkóstoltuk mind.

Receptajánló:

(A Twist konzervéről csak a kóstolásnál vettük észre, hogy citromos, ezért végül nem vettük bele a tesztelésbe, hiszen egész más ízvilágot képvisel, mint sima olajos társai.)

Ezt a tesztünket láttad?

11féle tonhalkonzervet teszteltünk - a végeredmény minket is meglepett

A teszt szubjektív, a kóstolás végeredményét és a sorrendet alul találjátok. Összesen négyen teszteltük végig a termékeket.

Mi is a szardínia?

"A szardínia (Sardina pilchardus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának a heringalakúak (Clupeiformes) rendjébe, ezen belül a heringfélék (Clupeidae) családjába tartozó faj. Nevük a latin sardina szóból származik, az -ia végződés Szardínia szigete nevének hatására jött létre, de a legendával ellentétben semmi köze nincs az olasz szigethez. A szardínia név valójában több különböző fajt is takar. A WHO kódex összesen 21 fajt ért a „szardínia konzerv” címszó alatt"- írja a Wikipédia. Vélhetően így eshetett meg, hogy az egyik tesztelt termék összetevői közt sprotnit(!!!) találtunk.

Jöjjenek a termékek a tesztelés sorrendjében:

Giana szardínia növényi (napraforgó)olajban

Haltartalom: 72 %

Ár/tömeg: 275 Ft/125 g

Sötét színű, egyben maradt, eléggé kemény, szárazabb haldarabok, kifejezetten finom, picit sós halízzel.

Big Fish szardínia növényi olajban

Haltartalom: nincs adat

Ár/tömeg: 375 Ft/110 g

Az egyetlen, amiben a leírás alapján nem szardínia, hanem sprotni található.Pici, sápadt, fehér halacskák kevéssé intenzív illattal, zsírosabb hússal, nem szardíniás, inkább tőkehalas ízzel, furcsa mellékízzel.

Atlantik szardínia növényi (szója)olajban

Haltartalom: 72 %

Ár/tömeg: 359 Ft/125 g

Kellemesen omlós hús, pont jó állag, nagyobb, rózsaszínes haldarabok, finom, nem túl olajos íz, de van, aki szerint túl zsíros, és furcsa utóíze is van.

ALMARE szardínia növényi olajban

Haltartalom: 75 %

Ár/tömeg: 399 Ft/125 g

Szép halak csinosan tálalva, az egyetlen, ami bőr nélküli, állagra ez a legkellemesebb, viszont ízre van egy kis fémes mellékíze, ennek ellenére többen kifejezetten finomnak találták.

HAMÉ szardínia napraforgóolajban

Haltartalom: 72 %

Ár/tömeg: 229 Ft/125 g

Kinézetre étvágygerjesztő, rózsaszínes húsú, szürkés bőrű, viszont kicsit túlzottan töredezettek benne a halak. Ízre vizesebb, kevéssé intenzív, salátákba tennénk.

EVA szardínia növényi olajban

Haltartalom: 70 % (ebben a legkevesebb)

Ár/tömeg: 379 Ft/115 g

A legszebb külsejű, szép, ezüst bőrű, jó feszes halacskák, szépen mutatnak a dobozban, ízre kicsit szárazabb a halhús, ezért jól illik hozzá az olaj, finom.

Classic szardínia növényi olajban

Haltartalom: 72 %

Ár/tömeg: 299 Ft/125 g

A halak sötét színűek, jól kitöltik a konzervdobozt, gusztusos, de kicsit túlzottan apró darabokban vannak a halak, ízre pedig kicsit túl olajos, fémes, tengeri utóízzel, de nem rossz.

A mi végeredményünk ez lett:

NévHol vettük?Ár/tömegKilónkénti ár
1. GianaTesco275 Ft / 125 g2200 Ft / kg
2. EVASpar379 Ft / 115 g3296 Ft / kg
2. AlmareAldi399 Ft / 125 g3192 Ft / kg
3. HaméSpar229 Ft / 125 g1832 Ft / kg
4. AtlanticCBA359 Ft / 125 g2872 Ft / kg
5. ClassicSpar299 Ft / 125 g2392 Ft / kg
6. Big FishCBA375 Ft / 110 g3410 Ft / kg

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek