7 étel, amitől alaptalanul rettegsz

Mikor a tojásra, mikor a tejtermékekre, mikor a tésztafélékre vagy éppen a kenyérre kerül rá az "egészségtelen alapanyag" bélyege. Járjuk kicsit alaposabban körül ezt a témát!

Fiatalosak szeretnénk maradni, jól szeretnénk kinézni, egészségünknek egyre több figyelmet szentelünk. Ezért sportolunk, körültekintőbben válogatunk a drogériák kínálta termékek közül és végezetül, de nem utolsó sorban, egyre többet foglalkozunk azzal is, amit megeszünk.

Az étkezéssel kapcsolatban millió információval találkozunk nap mint nap: a divatdiéták sora végtelen, egyre több magazinban és online felületen olvashatunk tippeket, jótanácsokat. Sokszor pont ez a hatalmas információhalmaz okozza a fejtörést: egyszerűen képtelenek vagyunk eldönteni, hogy akkor most mit szabad enni és mit nem.Így fordulhat elő, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedve olyan ételeket söprünk ki végleg a kamrából, amelyek igenis hasznosak a szervezetünk számára

Lássuk, melyek ezek a méltatlanul száműzött alapélelmiszerek!

1. Tojás

Az egyik főbűnös: a magas koleszterinszint okozója. Gondolták ezt róla legalábbis az elmúlt évtizedekben. Valójában a túlzott kalóriabevitel és az ebből adódó elhízás ami a magas vérzsírszintérték legfőbb rizikótényezője. Mai tudásunk szerint a megfelelő mennyiségű – heti 4-6 db – tojásfogyasztás előnyökkel jár.

Olvasd el cikkünket a tojás értékes tulajdonságairól!

Tojást a kiegyensúlyozott étrendbe!

Ha mindennap nem is ajánlott tojásrántottával indítani a reggelt, de egy jó ’visszaszoktató’ tipp azoknak, akik újra meg szeretnének barátkozni vele: készíts rántottát egy egész tojásból és két tojásnak csak a fehérjéből. Hogy a színe is hiteles legyen, reszelj hozzá egy kevéske Cheddar sajtot vagy tegyél bele kurkumát!

2. Tejtermékek

Sok, most divatos diéta ezen élelmiszercsoport eltiltásában látja a tökéletes egészség kulcsát. Pedig a sajtok, a joghurt, a kefir, a túró, a tej kiváló teljes értékű fehérje- és jól hasznosuló kalciumforrások. Fehérjetartalmuk, főként a zsírszegényebb sajtoknak a húsokéval vetekszik. Nem lehet eleget beszélni a joghurt bélflórára gyakorolt jótékony hatásáról sem. Természetesen részesítsük előnyben a natúr termékeket és ízesítsük ezeket magunk friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel turmixolva.

Olvastad már?

Tuti páros: prebiotikum+probiotikum

3. Tésztafélék

Lássuk a tésztát! Melyek is az előnyös tulajdonságaik? Finomak, gyorsan elkészíthetőek, változatosak. És akkor miért iktattuk ki a mindennapi étkezéseinkből? Mert hizlalnak.Természetesen a tésztaételekre is igaz, hogy nem az adott alapanyag hizlal hanem inkább annak elfogyasztott mennyisége. Egy 6-8 dkg (szárazon mért) tésztát, joghurtos mártással készített csirke- vagy pulykamellet tartalmazó, sok-sok szezonális zöldséggel megspékelt főfogás nem csak egészséges, finom, laktató és nagyon jól néz ki, hanem még az ebédre szánt ~500 kalóriánkat sem lépjük vele túl.

Válasszunk teljes őrlésű tésztát a magas rosttartalom érdekében vagy durumlisztből készültet, mert ez utóbbit keményítőszerkezete miatt hosszabb ideig bontja a szervezet, így nagyobb a telítőértéke, mint a klasszikusnak számító tojásosnak.

Olvastad már?

Fogyni szeretnék! Ehetek tésztát?

4. Burgonya

Ha burgonya, akkor a káliumon a fókusz: ez az ásványi anyag sejtjeink működéséhez nélkülözhetetlen, szerepe van többek között a vércukorszint szabályozásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában és számos enzim működésében. Hosszabb ideje fennálló hasmenés vagy hányás során nem csak a koplaló diéta miatt jó választás a főtt burgonya, hanem mert a nagy mennyiségben kiürült káliumraktárainkat is helyreteszi.

Olvastad már?

Top 10 alakbarát burgonyás tipp

5. Olajos magvak

Még a nevük is ijesztő lehet sokak számára, hiszen azt sugallja: ezek az alapanyagok igazi kalóriabombák. Igazság szerint ez így is van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet szerepük a kiegyensúlyozott, de akár még a testsúlycsökkentő étrendben is - pusztán a fogyasztási mennyiségre kell ügyelni. Az ajánlott a mennyiség kb. egy kis női maroknyi egy alkalommal. Viszont ezt majd minden nap ajánlott elfogyasztani! A napraforgómagban, lenmagban, tökmagban stb. található többszörösen telítetlen zsírsavak védik a szívünket, táplálják bőrünket (nem hiába sok kozmetikai termék alapanyagai).

Olvastad már?

A szuperegészséges lenmag

6. Kenyerek és pékáruk

Az elsők között szerepel, amit kiiktatunk étkezéseinkből az egészséges táplálkozásra törekedve gondolván, hogy ezek a termékek csak üres, felesleges szénhidrátforrások.

Ám azt fontos tudni, hogy egy teljes kiőrlésű kenyér vagy pékáru - legyen az búzából, rozsból, tönkölyből - kiváló, a normál bélműködést segítő élelmi rost forrás, továbbá növényi eredetű fehérjetartalma magas és bővelkedik értékes ásványi anyagokban (magnézium, szelén, cink).

Olvasd el cikkünket a teljes kiőrlésű termékek előnyeiről!:

Tényleg jobb a teljes kiőrlésű?

7. Kényeztető ételek és italok

Úgy hisszük, az alkoholos italoknak és az édességeknek nem lehet helye az étlapunkon, ha egészségesek akarunk maradni. Vasakarattal ellenállunk egy darabig, ám a „tiltott gyümölcs mindig édesebb”, így egyhamar kísértésbe esünk, ami viszont hangulatunkat és lelkesedésünket rombolja. Emellett ezen kényeztetések lélekre gyakorolt pozitív hatása vitathatatlan, így nem csak a kiegyensúlyozott táplálkozásnak az alapja, hanem az életüknek is. Persze csak ha ügyelünk a mértékre!

Alkoholos italok közül válasszuk a vörösbort: rezveratrol-tartalma bizonyítottan véd a szív– és érrendszeri megbetegedések ellen és szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében is. Desszert gyanánt (hetente 1-2-szer) válasszunk joghurt-, túró-, gyümölcstartalmú süteményeket, kevés cukorral vagy édesítőszerekkel készítve.

via Prevention.com

Hozzászólások

Navacica

A burgonyát érint? cikkel annyiban nem értek egyet, hogy a krumpli minden formája, legyen az f?tt, sült, nagyon magas a GI értéke.

Törölt felhasználó

Kedves Navacica! Köszönöm a meglátásod! Helyesen írtad, a burgonyának valóban magas a glikémiás indexe (f?tt formában ~60). De fontos tudni még egy szabályt: csökkenthet? egy adott alapanyag vércukorszint emel? hatása, ha azt - egy étkezésen belül - alacsonyabb glikémias index? étellel társítjuk. Ezek burgonya esetében a magas rosttartalmú zöldségek lehetnek. Nagyon egyszer? példa: padlizsános rakott burgonya vagy köret gyanánt fél adag f?tt krumpli fél adag párolt brokkolival! :)

Törölt felhasználó

A kenyérfélék kapcsán azért meg kell jegyezni, hogy a kereskedelemben kapható, teljes ki?rlés?nek mondott termékek messze nem azok (ha közel olyan puha, mint egy sima, akkor tuti nem az!), jellemz?en csak egy kicsi része teljes ki?rlés? a lisztnek, a nagyja ugyanúgy fehér. Ezekt?l ugyanúgy érdemes tartózkodni, nem csak diéta idején. Éljen a házi készítés?, én pl Receptm?ves sokmagvas dagasztás nélkülijét sütöm (csak teljes ki?rlés? lisztekkel) már mióta: zseniális és pofonegyszer?! :) http://www.nosalty.hu/recept/sokmagvas-kenyer-dagasztas-nelkul-2

witch

Kedves Gabriella! Azt olvastam, hogy a vadkovasszal keszult kenyerek kifejezetten egeszsegesek, mert eleszto nelkul, erjesztessel keszulnek. Van ebben valami igazsag? udv:witch

Törölt felhasználó

Kedves Witch! A vadkovász valóban éleszt? nélkül készül (szemben a süt?iparban használt kovásszal, amit ma már a gyorsított eljárás miatt mesterségesen oltanak be süt?éleszt?vel). Ám ez nem azt jelenti, hogy a kovászban nem szaporodnak fel természetes éleszt?gombák épp úgy, mint a sima éleszt? esetén. Annyival több a kovász, hogy itt a gombák mellett tejsav-és ecetsavbaktériumok is tevékenykednek, ami hozzájárul a sokak által kedvelt és igen jellegzetes íz kialakulásához. Ám az egészségre gyakorolt hatásukban nem tudok kiemelked? különbséget tenni. A vadkovász számunkra közelibb, hisz egy kis gyakorlattal és türelemmel mi is el tudjuk készíteni (csupán lisztre és vízre van szükség hozzá), ám a boltokban kapható éleszt? sem több melaszon felszaporított kis éleszt?gombáknál. Én azt tanácsolom, most nyugodtan hallgathatsz az ízlel?bimbóidra! :)

witch

Pont ezert kerdeztem, mert kiprobalnam a vadkovasz keszitest. :o) Koszonom a reszletes valaszt! udv:witch

Címlapról ajánljuk

További cikkek