Fogyni szeretnék! Ehetek tésztát?

Fogyókúra = tilos a tészta. Vajon ez tényleg ilyen "egyszerű" lenne?

A hazai és a nemzetközi konyhában is alapételek a tésztaételek. Általában kortól, nemtől függetlenül szeretjük őket beszéljünk akár a magyar konyhában hagyományosnak tekinthető édes ízvilágú tésztaételekről, mint pl. a mákos, diós, darás tésztáról, vagy a sós, például káposztás vagy krumplis tésztáról, esetleg az olasz gasztronómiából hozzánk begyűrűzött paradicsomos-pestós-húsgombócos vagy az egyre népszerűbb ázsiai tésztákról.

A tésztaételek népszerűségük egyik titka, hogy olcsó, hétköznapi alapanyagból, nagyon gyorsan elkészíthetőek, ráadásul a kezdő konyhaművészeknek sem igazán okoznak nehézséget. Kiválóak gyors vacsorának, a gyerekeknél is mindig befutók és munkahelyi ebédidőben is mindig elérhetőek, bárhonnan is rendeljük az ebédet.

Magas kalóriatartalmuk miatt a tészták is azok közé az alapanyagok közé tartoznak (általában a kenyér, a rizs, a krumpli mellett), amelyről a fogyókúrába kezdők első lépésként lemondanak. Kérdés, hogy erre valóban szükség van-e, valóban ki kell-e zárnunk a tésztaételeket teljes mértékben fogyókúra idején? Adunk most 5+1 tanácsot, amit ha betartotok, maradhat a tészta a menüben fogyókúra idején is!

Olvastad már?

Mintaétrend: 160 g szénhidrát/nap

1. Kulcskérdés a mennyiség

Ez vitathatatlanul az egyik legnehezebb paramétere a tésztafogyasztásnak, itt sajnos tényleg megbukhat a dolog. Való igaz, hogy a a tészták kalóriatartalma magas (és e tekintetben gyakorlatilag mindegy, hogy a tésztánk tojásos vagy durum vagy teljes kiőrlésű vagy gluténmentes) és az is jellemző, hogy tésztából ritkán eszünk keveset.

Figyeljünk oda nagyon az adagnagyságra! Fogyni vágyás idején (nyersen mérve) 50-80 g száraztészta lehet pl. az ebédre engedélyezett mennyiség (ez sok mindentől függ persze, de irányadó mennyiségnek jó), ez pedig nem túl sok. De ne ijedjünk meg, nem fogunk éhen halni! Ha megfelelő feltéttel, mártással, salátával fogyasztjuk, tele lesz a nagy tányér is!

Olvastad már?

Így kell kinézzen az egészséges étel!

2. Egyik tészta jobb, mint a másik?

Bár energia- és szénhidráttartalomban nincs akkora eltérés az egyes tésztafajták között (az is mindegy, milyen alakú a tészta), a durumbúzából ill. teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készült termékek inkább ajánlottak testsúlycsökkentés idején. Az olasz tésztafélék gyakorlatilag mind durumbúzából készülnek, e búzafajtából készült liszt szénhidráttartalma kémiai szerkezetéből adódóan lassabban szívódik fel, mint a közönséges búzából készült termékek. A teljes kiőrlésű őrleményekből előállított tésztafélék szénhidráttartalma magasabb rosttartalmuk miatt szintén lassabban szívódik fel. Ha tehetjük, válasszuk ezeket!

A gluténmentes tészta önmagában nem garancia sem az egészségünk megőrzésére, sem testsúlyunk csökkenésére, ezért ha nem vagyunk cöliákiások, akkor nem érdemes, nem szükséges ezeket választanunk.

Ha ázsiai tésztaételeket kívánunk, használjunk tojással készített kínai típusú tésztát vagy rizstésztát vagy akár hajdinából készült soba tésztát. Az itt ismertetett feltételekkel ezek az ételek is nagyon jól beilleszthetőek a testsúlycsökkentő étrendbe.

3. Körítsük salátával!

A tészta gyorsan felszívódó szénhidráttartalmát tudjuk lassítani, ha élelmi rostban gazdag, friss zöldségekből álló salátával fogyasztjuk. A nagy halom saláta arra is kiváló megoldás, hogy kompenzáljuk a kicsinek tűnő tésztamennyiséget - csodásan néz ki a fő fogásunk, ha a tányéron ott díszeleg a nagy kupac, színes friss zöldség. A saláta álljon alacsony energiatartalmú alapanyagokból: pl. paradicsom, uborka, paprika, rukkola, madársaláta, jégsaláta stb., öntetként használhatunk kevés (1 kk/fő) olíva- vagy más növényi olajat, balzsamecetet, citromlevet, és ízesíthetjük tovább friss zöldfűszerekkel is.

Mártásunkba is tehetünk zöldségeket, illetve ha ázsiai típusú tésztaételben gondolkozunk, akkor friss saláta helyett piríthatunk wokban sok-sok roppanós, friss zöldséget.

4. Legyen az étel laktató!

Tovább növelhetjük tésztaételünk telítőértékét, ha zsírszegény húst, halat adunk hozzá feltétként - így biztosan nem maradunk éhesek. A húst, halat vághatjuk csíkokra, készíthetünk belőlük gombócokat, vagy fogyaszthatjuk darálva, bolognai stílusban. A fehérjék szénhidrátokkal együtt való fogyasztása ráadásul szintén lassítja azok felszívódását.

5. A mártás sem mindegy

A száraz tészta nem jó tészta, sokkal finomabb, élvezhetőbb, ha valamilyen mártással tálaljuk. Fogyókúra idején azonban nem mindegy, hogy ez a mártás miből áll össze!

Kerüljük a tejszínes, tejfölös, netalán liszttel, vajjal is sűrített mártásokat, helyettük válasszuk inkább a paradicsomos, pestos, joghurtos szószokat. Ebből talán kitűnik az is, hogy az édes, porcukrozott, lekváros tészták nem ajánlottak fogyókúra idején.

Mártásainkat gazdagon ízesíthetjük különböző fűszerekkel - ezzel kiválóan biztosíthatjuk az ízviláguk változatosságát. Harmonizáljuk őket az ételhez használt hússal, hallal és bátran próbáljunk ki új megoldásokat is!

+1. Mindennap ehetek?

Nem, sajnos a fentiek nem jelentik azt, hogy akkor minden nap lehet tésztát enni, hiába tűnik az ebéd, a vacsora legegyszerűbb, leggyorsabb megoldásának.

Ha azonban a fenti tippeket betartjátok, heti egyszer belefér a tészta még a testsúlycsökkentő étrendbe is.

Címlapról ajánljuk