7 dolog, amire még nem használtad a mosogatógéped!

Pedig a mosogatógép nem csak az edények kényelmes és alapos elmosására megoldás. Megmutatjuk, mire jó még.

Minden az, amire használjuk – tartja a mondás, és ez alighanem igaz a mosogatógépre is. Pedig kézenfekvő, hogy ha edényeket el lehet benne mosni, akkor másra is alkalmas lehet, amivel kiegészíthetjük azt a kényelmet, amit a mosogatógép önmagában nyújt. Abban ugyanis nem lehet vita, hogy a mosogatógép az emberi civilizáció egyik legjobb találmánya, hiszen amellett, hogy takarékosan használhatjuk a vizet, rengeteg időt és energiát spórol meg nekünk azzal, hogy csak bepakoljuk az edényeket, megnyomjuk a gombot, a többit pedig intézi a gép.

De mire lehet még használni a mosogatógépet? És mennyire fura, ha nem csak edényeket pakolunk bele? A kisgyermekes szülők nyilván tudják, hogy a kicsiknek szánt játékok például eleve „mosógépbarátok”. Akkor meg miért ne lehetne beletenni mást is?

Mondjuk a fogkefénket

Időnként ugyanis nem árt alaposan megtisztítani a fogkeféinket, főleg, ha megfázás, vagy más hasonló betegség után vagyunk. A mosogatógép magas hőfokon pedig tökéletes megoldás arra, hogy a fogkeféinket fertőtlenítsük és rendesen megtisztítsuk, úgyhogy ne sajnáljuk betenni az edények közé.

Netán az autó dísztárcsáit

Igen, a dísztárcsák tökéletesen tisztáthatóak a mosogatógépben! Egyszerűen csak tegyük be őket a gépbe, és nyomjuk be a mosást.

Vagy vászon tornacipőket

A világon semmi baja nem lesz a tornacipődnek, ha beteszed a mosogatógépbe. Csak ne felejtsd el előtte kivenni belőle a cipőfűzőket, a szárítófunkciót pedig kapcsold ki a gépen. Ha kimosta, vedd ki, és tedd a levegőre száradni, a gépet pedig állítsd be üresen egy mosásra, hogy tökéletesen tiszta legyen.

Sőt, zöldséget is főzhetsz benne!

Oké, ez tényleg merész ötlet és nem is buzdítunk rá senkit, azonban a mosogatógép hőfoka valóban megfőzi/párolja a brokkolihoz hasonló zöldségeket, ha azokat műanyag zacskóba csomagolva betesszük a gépbe. Persze valószínűleg jobb, ha a klasszikusabb főzési megoldásoknál maradunk, viszont ha hirtelen ránk szabadul egy három tucat brokkolira és sárgarépára éhes vendégsereg, nekünk pedig csak négy főzőedényünk van négy tűzhellyel, akkor jusson eszünkbe, hogy a mosogatógép is hadrendbe állítható.

És ha már itt tartunk

Lazacot is főzhetünk benne ugyanezzel a megoldással. Vagy más halakat. Csak figyeljünk arra, amire a zöldségeknél is: jó alaposan fóliázzuk be, mielőtt a gépbe tesszük.

Fertőtleníthetjük a szivacsainkat

Rengetegen felejtik el, hogy a mosogatószivacsok mekkora baktériumtenyészetté tudnak válni, ha hosszú ideig használjuk, de nem nyomjuk ki őket alaposan. Így aztán érdemes betenni őket a mosogatógépbe fertőtlenítés céljából, sőt, nyugodtan melléjük lehet tenni a mosogatórongyokat is. Annyit kell tennünk, hogy a legmagasabb hőfokra állítjuk a gépet, amiben garantáltan elpusztulnak a baktériumok.

Végül tisztíthatjuk vele a sportfelszereléseket is

Bármi, ami belefér a mosogatógépbe az ilyen jellegű felszerelések közül, és bírja a mosást, betehető a mosogatógépbe. Ilyen például a térd- és könyökvédő, a sípcsontvédők vagy éppen a fogvédők.

Olvastad már?

12 tipp életed és otthonod rendbetételéhez!

(via The Daily Meal)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?