Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5+1 tipp, hogy hatékonyan gatyába rázd a munkádat az új évre

Az előző évtized kulcsszava a munkában a hatékonyság volt, és ez 2020-ban sem lesz másképp. Ezekkel a tippekkel könnyebben indíthatod az új évet.

A munkahelyi produktivitás gyakorlatilag azon múlik, mennyire vagy hatékony, már ha nem akarsz megfulladni a munkában: a lényeg az, hogy többet tudj tenni kevesebb energiabefektetéssel és rövidebb idő alatt. Szakértők szerint ehhez három dologra kell folyamatosan odafigyelned: az idődre, a helyszínre és a gondolkodásmódodra.

Az alábbi hat tipp abban segít, hogy ez a három mindig egyensúlyban, összhangban, és annak szolgálatában legyen, hogy anélkül lehess hatékony, hogy felesleges plusz időt és energiát kelljen a munkádra áldoznod.

Használd ki a mindennapos ingázást!

Ha nem autóval jársz a munkahelyedre, 2020-ban ne pazarold el azt az értékes időt, amit buszon, villamoson vagy metrón töltesz. Ez helyzettől függően akár egy-másfél órányi üresjárat is lehet, amit használhatsz arra, hogy felkészülj a napra, vagy hogy lezárd azt az utolsó apró-cseprő munkákkal. A napot kezdd azzal, hogy összerendezed a teendőidet, elküldesz néhány e-mailt, vagy összeírod, mit kell csinálnod aznap, és milyen sorrendben lenne érdemes – nem kell már korán reggel komoly munkát végezni, de az ilyen könnyebb feladatok már azt az érzést kelthetik benned, hogy összeszedetten, felkészülten érsz be a munkahelyedre.

Takarítsd el a munkaterületedet!

Anyukád biztosan éveken keresztül sulykolta beléd, de tényleg igaz is: a tiszta, rendes környezetben jobban megy a munka. Csak próbáld ki, hogy milyen az, amikor tényleg alig van valami az asztalodon (vagy bármilyen környezetben, ahol dolgozol), és tényleg csak a legszükségesebbeket hagyod szem előtt. Sokkal hatékonyabb leszel, ha nem érzed úgy, hogy elárasztanak a haszontalan tárgyak.

Ne váltogass a feladatok között!

Bármennyire is szeretnénk az ellenkezőjét hinni, az emberek nagyon rosszak abban, hogy egyszerre több dologra figyeljenek. Jól hangzik a multitasking, de valójában az az eredménye, hogy semmire nem figyelsz igazán, csorog ki a kezeid közül az idő, és ahelyett, hogy egyszerre több dologgal tudnál foglalkozni, egyiket sem csinálod legjobb tudásod szerint. Ezért ha elkezdesz valamit, azt tényleg csak akkor hagyd félbe más miatt, ha az halaszthatatlan és nagyon fontos. Még akkor se csábulj el, ha úgy gondolod, hogy a frissen beeső munka egyszerű, és hamar meglesz.

Kapcsold ki az értesítéseket!

Se a telefonodon, se a laptopodon, se máshol ne jelenjenek meg olyan értesítések, amelyek nem elengedhetetlenül fontosak, ezek ugyanis csak elvonják a figyelmedet arról, amit éppen csinálsz, és arra csábítanak, hogy hagyd félbe, ha csak pár percre is – csakhogy az a pár perc általában úgy kizökkent, hogy utána sokkal nehezebb visszatérni a ritmusba, lelassulsz, és feleslegesen húzod a munkát, mint a rétestésztát. Inkább jelölj ki magadnak minden órában öt percet, amikor végigzongorázhatod, mi történt a közösségi médiában, milyen e-mailed jött, és ezekhez hasonló, akkor eldöntheted, hogy érdemes-e velük foglalkozni.

Kezdd hatékonyan a napot!

Ahhoz, hogy ténylegesen haladni tudj, szükséged van arra, hogy az apró-cseprő munkákat félre tudd tenni. Éppen ezért mindig azzal kezdd a napot, ami fontos, de hamar megvagy vele, és segít másoknak is elindítani a munkát – ezért nem fognak később téged keresni napközben, miközben már más, bonyolultabb feladaton dolgozol.

Fogadd meg, hogy tartasz szüneteket!

Lehet, hogy úgy érzed, nagyon hatékony, ha egész nap dolgozol, mint egy gép, de hosszú távon ez nem ahhoz vezet, amit el szeretnél érni. Fogadd meg, hogy januárban minden egyes nap legalább három szünetet tartasz a munkádban, aminek persze nem kell félórás pletykapartiba torkollnia a konyhában – éppen elég az, ha veszel magadnak egy kávét, és elkortyolgatod csendben, vagy elolvasol négy-öt oldalt a kedvenc könyvedből az udvaron. A lényeg az, hogy kizökkenj egy kicsit a mókuskerékből, így leszel egész nap friss, és így tudsz odafigyelni a teendőidre.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!