5+1 tipp a dietetikustól a karácsonyi pluszkilók ellen

Ünnepi lakoma - és ezzel együtt egészségünk vagy éppen az év során szépen leadott kilók megtartása. Nem könnyű, de nem is lehetetlen kihívás!

Célegyenesbe érkeztünk az ünnepek felé, elkezdődött a felkészülés (rohanás, menütervezés, bevásárlás, utolsó pillanatos döntések), aztán pedig kezdődik a vendégjárás, a családi ebédek időszaka. Ilyenkor hajlamosak vagyunk kevésbé odafigyelni az étkezésre, mondván egy évben egyszer (?) igazán lazulhatunk. Van azonban egy-két egyszerű alapelv, amelyet ha betartunk, minimalizálhatjuk az egy hét alatt felugró kilók számát.

1. Ne éheztessük ki magunkat az ünnepi lakomákra!

A legrosszabb, amit tehetünk, ha korgó gyomorral ülünk le az asztalhoz. Gondos háziasszonyoknál ez nem egyszer pont azért esik meg, mert megállás nélkül sütnek-főznek. Vannak, akik tudatosan teszik, mondván: „most úgyis nagy lakoma következik, lekoplalom előre”. A nézet ott sántít, hogy farkaséhesen már hajlamosak vagyunk túlenni magunkat. A hirtelen nagy mennyiségű étel- és energiabevitel pedig leterheli az emésztőrendszerünket, jelentősen megemeli vércukorszintünket. Javaslom, hogy tízóraizzunk, uzsonnázzunk az ünnepek alatt is! Egy alma, 4-5 szem dióval vagy mandulával, bele kell, hogy férjen még a karácsonyi rohanás idején is!

2. Ilyenkor is figyeljünk a helyes arányok betartására!

Korábbi cikkünkben bemutattuk már a „tányér-modellt". Az ünnepi időszakban különösen a „féltányérnyi zöldséghalomhoz” ragaszkodjunk! Ha ezt betartjuk, a zöldségekkel fogunk jóllakni és nem a bejglivel. Hagyományos étkezések alkalmával sokszor nehéz megfelelni a zöldségevés követelményének - főleg vendégségben -, de nézzünk alaposan körül, valamit biztos találunk: zöldséglevest, ecetes céklasalátát vagy savanyúságokat.

3. Ne kóstolgassunk!

Ha már sokadszorra készítjük el ugyanazt süteményt, tortát, bízzunk a tudásunkban! Higgyük el, kóstolgatás nélkül is ugyanolyan finom lesz, mint legutóbb!

4. Mérsékeljük az otthoni sütikínálatot!

nem kell hat tálcát sütivel megpakolni, elég egy-két-féle sütemény is. Nagyon egyszerű: ha hatalmas sütemény-, édesség készletet halmozunk fel, otthon, addig esszük, amíg el nem fogy. Abban is biztosak lehetünk, ha minden egészségtudatosság ellenére olthatatlan édességvágyat érzünk, ezt más helyeken is kielégíthetjük: vendégségben, karácsonyi ünnepségeken, céges vacsorákon. Ha rajtunk a sor, és mi felelünk a desszertért, teremtsük meg az egészségesebb desszertválasztás lehetőségét! Készítsünk gyümölcstálat, gyümölcssalátát vagy túrós, joghurtos, gyümölcsös édességeket!

5. Ne együk meg a karácsonyfadíszt!

Csak pár szem szaloncukor, néhány mézeskalács a fáról és máris pár száz üres kalóriával többet ettünk, anélkül, hogy észrevettük volna, vagy anélkül, hogy étvágyunkat ez befolyásolná.

+ 1. Az ebédek, vacsorák köré szervezzünk aktív programokat!

Az ünnepek alatti étkezésekkel nem csak az a gond, hogy ilyenkor hajlamosak vagyunk többet enni, de az is, hogy kevesebbet mozgunk mindezekhez: egyik vacsora, összejövetel, buli a másik után, egyik asztaltól megyünk a másikig. Hogy mindezt kompenzáljuk, a közös étkezéseket kössük össze aktív programokkal! Ebéd előtt vagy után sétáljunk, kiránduljunk, szánkózzunk, korcsolyázzunk! Barátainkkal nemcsak együttétkezős programok keretében találkozhatunk, de közös aktivitás ürügyén is. Ami amellett, hogy jót tesz a szervezetünknek, még lehetővé teszi azt is, hogy utána nyugodtabb szívvel lehet finomakat enni!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek

Ha ilyen tésztát vettél, ne edd meg, azonnal vidd vissza

A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) arra kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosítóadatokkal megegyező tortellinit ne fogyasszák el! Az érintett termék bármelyik Spar üzletbe visszavihető, a termék teljes vételárát visszafizetik.