5 tipp quiche-hez

Süssél quiche-t! Gyors és nagyon ínycsiklandó sós pite, amit csak szeretni lehet, főleg úgy, hogy kedved szerint variálhatod az ízesítést!

A quiche, a franciák sós pitéje évek óta népszerű, ami nem véletlen, tekintve, hogy pár fortélytól eltekintve pofonegyszerű elkészíteni. A jó hír, hogy még tojás sem szükséges hozzá, friss vaj viszont annál inkább!A linzertésztával rokon, omlós állagú tésztát kell kapnunk, ha minden összetevőt házasítunk: tojás nem kell bele, de dolgozzunk gyorsan, a felhasznált vaj pedig legyen minél hidegebb. Ha homogenizáltuk az alapanyagokat, zsupsz a hűtőbe vele, legalább egy óráig hagyjuk pihenni, hogy a tészta megszilárdulhasson.

{ GALÉRIA = title:5%20tipp%20quiche-hez, 0,1,2,3,4 }

A pihentetés végén nyújtsuk, helyezzük piteformába és jöhet a feltét. Kissé elősütjük, amihez sokan nehezéket is helyeznek a pitére annak érdekében, hogy véletlenül se púposodjon fel ehhez takarjuk le a tésztánkat és dobáljunk rá egy marék babot, bár már lehet kapni kifejezetten erre a célra kifejlesztett nehezékeket. A quiche velejét a rá kerülő tejszínes, tojásos szósz adja előbbiből két-három decit nyugodt szívvel rálocsolhatunk, külön megpirított szalonnapörcökkel pedig gazdagíthatjuk a feltétet, de mivel nyár van, jöhetnek a friss zöldségek is.

Francia falat: petrezselymes-lazacos quiche >>

A hagyma, bármilyen formájában, általában kedvelt kísérője ennek a szósznak, 1-2 gerezd fokhagyma reszelhető bele, illetve tejföllel tovább fokozható a szósz krémessége, de ne aggódjunk, így is szilárd állagúra fog sülni. Friss fűszernövényekkel meg lehet szórni a tetejét: kevés snidling, petrezselyem biztosan jól jön bármilyen ízhez, de a különleges, karakteres sajtokat is elviseli: parmezán, gouda, kéksajt... variáljunk kedvünkre!

Még több quiche receptjéért ide kattints! >>

Az Egyből 5 rovat korábbi cikkei >>

Címlapról ajánljuk

Így fékezd meg, hogy csilliárdokba kerüljön a karácsonyi lakoma

Karácsonykor általában mindenből kicsit többet készítünk és ha az év többi napján nem is, ilyenkor igyekszünk különlegesebb, drágább alapanyagokból főzni, gazdagabb, igazi ünnepi lakomákat rendezni. Idén azonban a legtöbben jobban meggondolják, mire mennyit költenek, kreatív ötleteket adunk a finom, de nem elszállós karácsonyi finomságokhoz.

Szekeres Dóra

További cikkek