5 tipp, hogyan vágd fel okosan a sütőtöködet - és a végén tíz ujjad maradjon

Itt az ősz, a sütőtökszezon, mehet levesbe, sütőbe, sütibe is - na de hogy hámozzuk meg, hogy tíz ép ujjal végezzük a műveletet? 

Ha nem akarod, hogy a sütőtökevéstől mindig a hámozás-felvágás nehézsége jusson eszedbe és rettentsen el - mert valljuk be, tényleg nem adja túl könnyen magát - , akkor olvasd el ezeket a tippeket!

1. Kell egy nagy, stabil kés

Felejtsd most el a kisebb késeket. Vegyél a markodba egy nagy, robosztus, széles, nem recés pengéjű nehéz séfkést. Egy ilyen célszerszámmal nagyobb kontrollod lesz a sütőtököd felett, ami tényleg nem árt - egy életlen penge amúgy is sokkal több balesetet tud okozni, mint egy túl éles.

2. Először a végek

Még mielőtt elkezdenéd a nagy vagdosást, előbb a két végét vágd le, így két egyenes felület keletkezik, ami segít stabilizálni a tököt, ha állítod, illetve akkor is kényelmesebb, ha utána meghámozod (mondjuk zöldséghámozóval.)

3. Kettőbe

Ezután pedig vágd keresztben ketté - logikusan hangzik, de tényleg sokat segít, mert lesz két könnyebben kezelhető kisebb darabkád, amit felkockázni (pl. levesbe) is jóval simább ügy.

4. Egy trükk - mikrózás

Ha nem vagy mikróellenes, segíthet, ha kicsit bevagdosod a héját, és bedobod a tököt 5 percre a mikróba, ez pedig felpuhítja, így könnyebb lesz a pucolás, hámozás, vágás is.

5. Meg is főzheted

Ha minden kötél szakad, megteheted, hogy az egészet megfőzöd vagy sütöd a sütőben, esetleg kuktában. Időigényesebb így a folyamat, de ezek után a felaprítás gyerekjáték lesz.

Ezeket olvastad már?

via kitchn

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek