5 tipp, amivel rengeteget spórolhatsz az iskolakezdésen

A szeptemberi iskolakezdés szülőként nemcsak az idegsejtjeinket, hanem a pénztárcánkat is megtépázza. De néhány trükkel csökkenthetjük a kiadásainkat.

Szülőként mindannyian úgy érezzük, hogy a szeptember a hulló levelek mellett a messzire szálló tízezresek, húszezresek hava is. Tény, hogy vannak dolgok, amiket muszáj megvenni, de ha hajlandó vagy egy kicsivel több időt rááldozni a felkészülésre, spórolhatsz néhány ezret.

Járj second hand üzletekbe

Ma a turkálók már nem a bolyhos és fakó ruhákkal egyenlők, és sok helyen ugyanúgy vállfára akasztott, szín szerint elkülönített ruhákból válogathatsz, mint az üzletekben. A gyerek holmik között különösen jó ár-érték arányú felsőkre, nadrágokra, kabátokra tehetsz szert, amiken nem egyszer még a bolti árcédula is ott fityeg. Tény, hogy az utóbbi időben a fast fashion és a minőségibb second hand üzletek jóformán egy árkategóriába tartoznak, azonban azt is vedd figyelembe, hogy a turiban márkás és strapabíró ruhákhoz juthatsz, amíg a bolti ruhák többsége néhány hónap alatt feladja.

Első osztályban spórolhatsz a táskán

via GIPHY

Ha a gyereked most megy első osztályba, bármennyire is a legjobbat szeretnéd neki nyújtani, nem érdemes méregdrága táskát venned. Az ok pedig igen prózai: jó eséllyel úgyis te, vagy a párod fogjátok cipelni a táskát reggel és délután is, amikor viszitek és hozzátok a gyereket. Ezért ne dőlj be a hangzatos hirdetéseknek az ergonomikus iskolatáskákról, mert elsőben ez még jóformán pénzkidobás. Ráadásul jövőre a klasszikus iskolatáska helyett valószínű más típus fog tetszeni a lányodnak, fiadnak.

Csomagolj tízórait!

Tény, a tízóraira adott zsebpénz kevésbé macerás, de az iskolabüfében egészen biztosan minden többe kerül, mintha te csomagolnál ételt a gyerekednek. Természetesen nem tragédia, ha nem készítesztízóraitminden egyes nap, de ha nem akarod, hogy több ezer forint észrevétlenül kiszivárogjon a családi kasszából a hónap végére, akkor jobb, ha a héten többször is tízórais dobozzal indítod útnak a gyerekedet! A szendvicsek helyett néha készíthetsz muffinokat, gyümölcskenyereket, sőt, még saját müzli szeletet is!

Ne vegyél meg mindent előre

via GIPHY

Megértjük, ha egy nap alatt le akarod tudni az iskolai nagybevásárlást, de nem biztos, hogy megéri. Amellett, hogy folyamatosan érdemes figyelmed az akciókat, nem árt, ha megvárod, mit mondanak a tanárok az iskolában. Persze, az alapvető tanszereket - mint amilyen a tolltartó, a ceruzák, a színesek, a radír, a táska - vedd meg, de a többit nyugodtan hagyd az első tanítási nap utáni időszakra, sok tanárnak vannak kérései, kikötései.

Használd az aukciós oldalakat, Facebook csoportokat

Ha szemfüles vagy az iskolai felszerelések egy részét a bolti ár töredékéért is beszerezheted. Alig használt, vagy teljesen új tolltartót, bontatlan színes ceruza készletet, zsírkréta csomagot, körzőt, számológépet, íróasztalt, széket, íróasztal lámpát, és persze szép állapotban lévő könyveket is beszerezhetsz, ha nem sajnálsz egy kis plusz időt, energiát a felkutatásukra. A keresésbe a gyerekedet is vond be, hiszen ő fogja használni a tanszereket, bútorokat, ezért a praktikussági és anyagi szempontok mellett az ő véleménye is fontos.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek