Íme az igazság az 5 másodperces szabályról

Nincs ember a Földön, aki ne hallott volna az 5 másodperces szabályról, mely szerint azok az ételek, amelyek leestek a földre, még simán ehetőek maradnak, ha 5 másodperc alatt felvesszük őket. Nos, végre kiderült, mennyi igaz az egyik legelterjedtebb gasztronómiai mítoszról.

Az 5 másodperces szabály évek óta terjedő konyhai mítosz, a közhiedelem szerint ugyanis ennyi idő alatt még a földre esett élelmiszeren sem tapadnak meg a baktériumok. Vajon igazak a híresztelések? Végre kiderült az igazság, előre szólunk azonban, hogy sokakat lelombozhatnak a kutatások eredményei...

Mit érdemes tennünk, ha leesik a kenyér a földre?

Az 5 másodperces szabály eredete

Bár pontos források nincsenek arról, kinek köszönhetjük a szabály létrejöttét, Paul Dawson élelmiszerkutató alaposan utánajárt annak, honnan eredhet az urbánus legenda. Ahogy az a Marthastewart.com cikkéből kiderült, csaknem 800 évvel ezelőtt már maga Dzsingisz Kán is saját szabályrendszert vezetett be az étkezéseknél.

Állítólag a kán saját lakomáin bevezette a „kán-szabályt”: ha az étel a padlóra esett, addig maradhatott ott, amíg ő megengedte. Több évszázaddal később a világ egyik leghíresebb séfje és televíziós személyisége, Julia Child erősíthette tovább a mítoszt. A The French Chef című sorozat egyik 1960-as évekbeli epizódjában Child megfordított egy palacsintát, amely aztán a tűzhelyen landolt. Ezután visszatette a palacsintát a serpenyőbe, és viccesen megjegyezte, hogy mindig fel lehet szedni a leesett ételt, ha egyedül vagyunk a konyhában.

Bár ezek a történetek nem adnak magyarázatot arra, hogy miért az öt másodperc lett a mágikus szám, rávilágítanak arra, hogyan tanulhatták meg az emberek kezelni a leejtett ételt. De ha a biztonságról és a baktériumok kockázatáról van szó, vajon tényleg számít ez a rövid idő?

Ezt a fagyit már biztos nem vennénk fel a földről...

Sajnos az 5 másodperces szabályt dobhatjuk ki a kukába...

Dawson szerint, amikor az élelmiszer a padlóra (vagy bármilyen felületre) ejtjük, a szennyeződés mértékét elsősorban a padló „szennyezettsége" határozza meg, nem pedig az érintkezés időtartama. Egészen egyszerűen a baktériumokkal szennyezett padlóra eső étel baktériumokat fog felvenni, függetlenül attól, hogy mennyi ideig marad ott. Dawson még laboratóriumban is tesztelte az 5 másodperces szabályt. Ehhez ő és csapata csempét, fát és szőnyeget szennyezett be szalmonella baktériummal, amely az ételmérgezések egyik leggyakoribb okozója. Ezután párizsit (nedves étel) és fehér kenyeret (száraz étel) dobott a felületekre, majd várt 5, 30 és 60 másodpercet.

A csapat ezután megmérte a baktériumok számát az egyes élelmiszereken aszerint, mennyi időt töltöttek a földön. Dawson szerint mind a párizsin, mind a fehér kenyéren magas baktériumszintet találtak, függetlenül a felülettől és az érintkezési időtől. És bár voltak különbségek (például kevesebb baktérium volt a száraz ételeken vagy a szőnyeggel érintkező ételeken), mégis mindenhol figyelemre méltó mértékű volt a szennyeződés.

A lényeg: ha az étel egy felületre esik, akkor az baktériumokat vesz fel az említett felületről. Az érintkezési idő hossza nem befolyásolja vagy gátolja a baktériumok élelmiszerre kerülésének esélyét.

Bár az öt másodperces szabály mítosz, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszer nem biztonságos, miután a padlóra esett. Dawson szerint az étel elfogyasztásának egészségügyi kockázata számos tényezőtől függ. Ezek közé tartozik a felületen lévő mikroorganizmusok mennyisége és típusa, valamint az élelmiszer és a felület érintkezésének jellemzői. A biztonsági kockázat az ételt elfogyasztó személy egészségi állapotától is függ. Általánosságban elmondható az, hogy ha az ember immunrendszer legyengült, nagyobb a kockázata annak, hogy a szennyezett étel elfogyasztása után ételmérgezés alakul ki.

Tehát akár öt másodpercig, akár öt percig érintette az étel a padlót, a legjobb, ha az élelmiszerbiztonság érdekében kidobjuk, vagy ha olyan élelmiszerről van szó, alaposan lemossuk.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...