5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!

Mindenki tudja, hogy mielőtt nekiállunk főzni, az első, hogy kezet mosunk. Ám rengeteg olyan hiba van, amit anélkül követünk el, hogy tudnánk róluk. Soroljuk a baklövéseket!

1. Megmossuk a baromfihúst

Mostantól felejtsd el a csirkehús mosását! – tanácsolja a brit népegészségügyi szervezet. A csirkehúson ugyanis lehet szalmonella baktérium, amely a hús megmosásával rákerülhet a mosogatóra vagy a csapra. Épp ezért különösen óvatosnak kell lenni a keresztszennyeződéssel, ha nyers csirkével dolgozunk. Magas hőfokú sütésnél viszont a baktériumok azonnal megsemmisülnek. Miután elkezdtük sütni vagy főzni a csirkét, mossuk meg alaposan a kezünket, az eszközöket pedig, amikkel dolgoztunk, mosószeres forró vízben mossuk el, és soha ne használjuk ugyanazt a vágódeszkát más ételekhez.

2. Nem tesszük azonnal a hűtőbe, amit felvágtunk

Ha felvágunk bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, az rögtön felgyorsítja a romlási folyamatot. Épp ezért, ha például felvágunk egy ananászt, akkor azt rögtön tegyük a hűtőbe, ezzel lassítva a romlási folyamatot. És mindig tegyük vissza, ha elővettük, sose hagyjuk elöl a vágott zöldségeket és gyümölcsöket!

3. Nem helyesen fagyasztjuk ételeinket

Amennyiben ételeket fagyasztunk, azokat mindig alaposan és duplán csomagoljuk be annak érdekében, hogy a jégkristályok ne rontsák az étel ízét és textúráját. Ha edényben fagyasztunk le ételt, hagyjunk neki kicsivel több helyet az edényben. Mindemellett győződjünk meg róla, hogy a mélyhűtő mindig megfelelően fagyaszt-e.

4. Nem használunk húshőmérőt

Egy jó szakács ránézésre, ízre, illatra meg tudja mondani, hogy kész van-e a hús, de érdemes ellenőrizni a húsok belső hőmérsékletét is, külön odafigyelve arra, hogy a hőmérőt minden alkalom után alaposan elmossuk.

5. Órákig kint hagyjuk az ételt

Ha legközelebb fogadást rendezünk, és szendvicstálakkal várjuk a vendégeket, ügyeljünk arra, hogy semmit ne hagyjunk kint 2 óránál tovább. Inkább tegyünk ki kisebb adagokat, és fokozatosan pótoljuk az ételeket a hűtőből, ha szükséges.

(via Good Housekeeping)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Mostantól felejtsd el a csirkehús mosását!-ez baromság és nem kéne ilyent híresztelni..a mosogatót és a csapot is lemossa az ember nem?!Meg a vágódeszkát is leírom neked(cikkez? és tanulmányozó) hogy hogyan is kell: fogod a használt vágódeszkát majd folyó víz alatt dörzsszivaccsal átdörzsöl?d majd mosószeres szivaccsal elmosod..öblíted..;) nem majd mindenhez(pl. hús, kenyér, hagyma, petrezselyem, etc) külön-külön vágódeszkát fog az ember használni.. xD Megaztán ott van a mélyh?tés mindenkinél akad vajas, vagy egyébb masszív dobozka ..a megfelel? tisztítása után simán lehet fagyasztani benne bár mit, felcimkézve,dátumozva...

Sz. Ági

Szerintem úgy értette a cikkíró, hogy "soha ne használjuk ugyanazt a vágódeszkát más ételekhez - anélkül, hogy közben elmosogatnánk. Bár én ezzel is vitatkoznék. Nem látom okát, hogy miért ne vághatnám fel mondjuk a hagymát ugyanazon a vágódeszkán, amin korábban krumplit szeleteltem, stb. Ha húst vágtam rajta, akkor persze evidens, hogy elmosom, miel?tt máshoz használnám. Gyümölcsökhöz viszont tényleg van egy külön vágódeszkám.

Törölt felhasználó

Nem kell ezt bonyolítani. Csak arra utalt a cikk írója, hogy ne használd más ételek felvágására azt a vágódeszkát, amin a húst vágtad... Persze ha elmosod, használhatod, csak ne azon vágd fel például a hagymát, amin el?tte a nyers húst vagdostad, hanem mosd el el?tte. Ahogy szeag is írta. Ennyi. :D

Törölt felhasználó

Az én vágódeszkámnak 2 oldala van :D. Felismerem melyik a "húsos oldal" és melyik a zöldséges. És mindig eszerint használom. Természetesen húsvágás után forróvízzel mosom el, kefével, hogy a kis vágásokból is kijöjjön a maradék, ráadásul jó alaposan, mosószerrel. És hagyma után simán vágok a zöldséges oldalon krumplit, leveszöldségeket stb... (pl. egy krumplilevesnél úgyis egy helyre kerül a fazékba...)

Marika nagyi

Ez a megállapítás megint olyan, mint mikor azt írták, hogy a tej nem egészséges. Ha itthon levágok egy csirkét, letollazom, megperzselem és utána alaposan megmosom, legalább kétszer. Felbontás után újra átmosom az egészet megint minimum kétszer, akkor én megfert?zöm a csapot az edényt, stb.. Az üzletben vett csirkét nem enném meg megmosás nélkül. F?zés közben 2 vágódeszkát használok, és nem keverem össze ?ket mert nem egyformák.

Törölt felhasználó

Én a deszkákat is be rakom a mosogatógépbe!!! mit kell az súrolgatni más fél óra alatt biztos el mossa a gép

Törölt felhasználó

mondjuk azért hogy tiszta legyen ..és nem surolgatni kell hanem csak átdörzsölni..:D nem árt meg a kázi mosogatás...id?t és pénzt(pl. áram) sporolok vele...;)persze vannak pl.:autosok is akik kocsival járnak wc-re..;9 xD

Harcos Tibi

.

D.Mária

Nálam külön vágódeszka van a húsokhoz,és más van a zöldségekhez.Még akkor is,ha a húsos alaposan elvan mosva használat után.

umanka

Tévedés, higy ha kézzel mosogatsz, azzal spórolsz. a mosogatógép sokkal gazdaságosabb.

janek1

Egyet értek az elmosás dolgában de, nézzetek meg egy f?z? m?sort ott mikor cserélnek deszkát sosem csak letörlik

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.