Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

3+1 ok, amiért MINDIG ki kell mosnod az új ruhákat

Nem kérdés, ha fehérneműt vásárolunk, mindenkinek az az első dolga, hogy az első viselés kimossa. De mi a helyzet a pólókkal, pulóverekkel és nadrágokkal? 

A ruhacímkéken feltüntetett tanács, mi szerint minden újonnan vásárolt textíliát mossunk ki az első használat előtt, egyáltalán nem csak ámítás. Ruháink sokszor elképesztően hosszú utat tesznek meg a Földön addig, amíg a boltok polcaira, majd végül saját szekrényünkbe kerülnek. Miért hallgassunk a címkére? Íme három tökéletes indok. 

1. A festék 

Az új ruhákon gyakran marad olyan festékanyag, amely a textília színezése során nem szívódott fel rendesen. Valószínűleg mindenki találkozott már olyan nadrággal vagy felsővel, amelynek élénk színe sajnos a bőrünkön vagy másik ruhaneműnkön is meglátszódott az első viselések alkalmával. 

Ezek a maradék festékanyagok rosszabb esetben kiütéseket is okozhatnak a bőrünkön. Hogy elkerüljük ezeket a kellemetlenségeket, a legegyszerűbb megoldás az, ha használat előtt kimossuk ruhákat (első mosásnál mindenképpen érdemes színfogó kendőt használni, vagy csak egy lavór vízbe beáztatni a ruhát). 

2. Baktériumok 

Senkinek nem újdonság, hogy a ruházati üzletekben vásárolt textíliák valószínűleg nem rajtunk vannak először, előttünk már jó eséllyel felpróbálták néhányan a kiszemelt ruhadarabot. Sokaknak ez már önmagában elég indok a mosásra, ugyanis bár kicsi rá az esély, de akár kellemetlen bőrfertőzéseket is elkaphatunk ha nem a megfelelő higiéniával rendelkező személy vette fel előttünk a ruhaneműt. 

3. Vegyszerek

A ruhák előállításuk során rengeteg vegyszerrel vannak kezelve, részben azért, hogy a végeredmény olyan színű és anyagú legyen, amilyet a tervezők megálmodtak, részben pedig azért, hogy ezeknek az anyagoknak a szállítás során ne legyen bajuk. Az előállítás során többek között színmegkötő anyagok, ráncosodás-gátló anyagok, lágyságfokozó szerek is kerülnek a textíliára, és akkor még nem is beszéltünk arról, milyen penészesedés gátló szereket használnak a gyártók azért, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre a ruhák. 

+1 

az új ruhák okozta kellemetlenségeket mindenképpen érdemes elkerülni egy egyszerű mosás segítségével, néhány plusz praktika pedig még jól jöhet a tisztításnál (vagy mondjuk inkább fertőtlenítésnek?). 

  • Ha teheted, az új ruhákat ne mosd ki a többi ruhával együtt, így elkerülheted, hogy az esetlegesen kiszivárgó festék befogja a többi anyagot. Ha nem akarsz sokat bajlódni, és mégis inkább a többi ruhával együtt mosnád ki az új felsődet vagy nadrágodat, mindenképpen használj színfogó kendőt, élénkebb színű új ruháknál akár kettőt is!
  • Ne feledkezz meg a törölközőkről és az ágynemű huzatokról sem, a fentebb említett tényezők java része ezekre az anyagokra is igaz lehet
  • A kellemetlen szagú új ruhák mosásánál használj egy pohár ecetet is, ami nem csak semlegesíti a rossz szagokat, de még fertőtleníti is az anyagot!

Ez is érdekelhet: 

via 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!