3+2 fontos tényező, ami nélkül tutira nem fogsz lefogyni

Fogyni szeretnél, de nem tudod, hogy kezdj neki? Elvesztél a sok információ között? Olvasd el tanácsainkat: a sikeres fogyáshoz ezeket kell mindenképpen szem előtt tartanod!

Itt egy újabb új év, amit sokan nem csak az ünnepek alatt, hanem már a pandémia “mellékhatásaként” felszedett extra kilókkal is kezdenek. Felpörögnek a diétás oldalak, egyik gyorsabb eredményt ígér, mint a másik. 

Ahelyett azonban, hogy a gyors eredményeket ígérő, már középtávon is teljesen használhatatlan diétákra fókuszálsz, érdemes inkább az alábbiakat fontolóra venned - ha ezúttal tényleg tartós eredményeket szeretnél elérni.

Motiváció

Az egyik legfontosabb feltétele a sikernek a megfelelő motiváció. Ha azért szeretnél lefogyni, mert mások szerint nem nézel ki jól, vagy mert az újság címlapján is egy vékonyabb személy szerepel, esetleg valaki beszólt - addig nehezen fogsz előre jutni. A motivációnak belülről, belőled kell fakadnia. Neked kell igazán, mélyen akarni fogyni. És elsősorban nem azért, hogy “szebb” legyél, hanem azért, hogy egészségesebb.

Akaraterő

Biztos te is gondoltad már magadról, hogy azért nem sikerül betartanod egy diétát, mert “nincs elég akaraterőd” - bármit is jelentsen ez. Ez egy nagyon rossz út, amin nem érdemes elindulni. A leggyakoribb oka ennek az érzésnek az, hogy rossz módszert választottál. Kiszemeltél magadnak valami szélsőségesen korlátozó diétát, amit senki nem tudna hosszú ideig fenntartani. Majd amikor már rosszul vagy a felesleges szenvedéstől, akkor abbahagyod - és újra csalódsz önmagadban. 

Fegyelem

Kapcsolódik az előző ponthoz, bár ezt is sokan félreértelmezik. A jól összeállított, kiegyensúlyozott fogyókúrás étrend, ami egészséges, laktató ételekkel van tele, megfelelő az energiatartalma (mert nem kell a végletekig csökkenteni a kalóriákat), megfelelő a tápanyagösszetétele, normális alapanyagokból áll össze, és személyre szabott, azaz figyelembe veszi az egyén aktuális egészségi állapotát és életkörülményeit. Egy ilyen étrend mellett nincs szükség szélsőséges önsanyargatásra, amit sokan “fegyelem” címszó alatt végeznek. Az étrend betartásához természetesen szükség van fegyelemre, hiszen nem ehetünk naphosszat kakaós csigát, de ha jó az étrend, akkor nagyon kicsi a kísértés, hiszen sok minden belefér. 

Kitartás és türelem

Ha van egy dietetikus által felépített, jól beállított, személyre szabott étrended, akkor már “csak” rajta kell maradnod ezen az úton. Kell a türelem, hiszen nem lehet az évtizedek alatt felhalmozódott plusz kilóktól hetek alatt megszabadulni. Viszont, ha kitartó vagy és türelmes, és sikerült megtalálnod a neked való, kiegyensúlyozott, egészséges módszert, akkor az eredmény garantált. És nem csak a bikiniszezonra, hanem ennél jóval hosszabb távra. 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!