Hamburger zsemle "S.O.S." - Hamburger buci 4. recept

Hamburger zsemle "S.O.S." - Hamburger buci 4.
Hamburger zsemle "S.O.S." - Hamburger buci 4.
receptkönyvben hozzászólások (50)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon kevés olyan étel van, amit otthon nem szoktam elkészíteni, mert egyszerűen a bolti jobb, illetve nem sikerült még otthoni körülmények között rekonstruálni. Ide tartozik a kenyér -amit eleve nagyon ritkán fogyasztunk - és a vizes zsemle, valamint a tésztafélék (utóbbiaknál nem a minőség, hanem a időfaktor nyer.) Ha jobban belegondolok, a felsorolás ki is merül ennyiben. Valamint a hamburger buci. Eddig.
A recept nem az én érdemem, hanem Limaráé - zseniális péksütis blog, meleg szívvel ajánom mindenkinek.
De megint az a fránya idő. Dagasztás - kelesztés - formázás - kelesztés, legalább másfél óra, és ráadásul kenyérsütő/dagasztógépem sincs...
Ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy meghívtuk a barátokat egy ad hoc házi hamburger-sütögetésre és ünnepnap lévén semmilyen értelmes bolt nincs nyitva, kétszeresen indokolt a hamburgerzsemle otthoni elkészítése.:)
Így hát kénytelen voltam a hamburgerbuci expressz változatát kikísérletezni. Az alaprecepten változtattam annyiban, hogy réteslisztet is tettem bele, illetve több élesztőt, hiszen nem kelesztettem külön. Nem lett élesztős ízű, bár egy kicsit aggódtam. :)
A végeredmény? Nem találok szavakat. Nem olyan, mint a bolti. Jobb. :)

hozzávalók / 4 adag

  • 1 dl tej (langyos)
  • 1 ek cukor
  • 0.5 teáskanál
  • 20 g napraforgó olaj
  • 0.5 db tojás
  • 50 g joghurt
  • 25 dkg liszt (sima)
  • 5 dkg rétesliszt
  • 2.5 dkg élesztő

receptjellemzők

konyha: amerikai
szezon: bármikor
sütési mód: hőlégkeveréses
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vega
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: hamburger-buci
hasonló kategóriák: croissant, kifli, briós, perec, édes leveles, pita, burek, buci, zsemle, bagel

egyéb elnevezések

hamburgerzsemle gyorsan, gyors hamburgerzsemle, expressz hamburgerzsemle

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tej felében a cukorral, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztává gyúrjuk (csak egy pár percet vesz igénybe, nagyon szépen összeáll). Figyelem! Csak fél tojás kell bele! Egy kis tálkában keverjük el a tojást és öntsük kétfelé, a másik fele jó lesz a tetejére megkenni.
  2. A tésztabucit négy részbe vágjuk és a bucikat szép kerek zsemlealakúra formázzuk.
  3. Sütőpapírral kibélelt gáztepsire rakjuk.
  4. Megkenjük kevés vízzel elkevert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
  5. Ezután fél óráig kelesztjük 60 fokos sütőben légkeverésen, majd megkenjük ismét tojással (óvatosan, nehogy összeessenek a bucik). Nagyon szépen megkel, kétszeresére.
  6. Majd a sütőt 220 fokra vesszük és így sütjük 20 percig.
 

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
nézettség: 64 118
elküldve: 16
receptkönyben: 1 358
elkészítve: 31/56
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

Hozzászólások (50)

tothrita
tothritak, 2014-03-04 18:48

Már a sütési szakaszban vagyok, megkeltek 60 fokon, most várom, hogy készre süljön. Én felét teljes kiőrlésű liszttel helyettesítettem, mert nem volt más itthon. Kíváncsi vagyok milyen lesz :)

tothrita
tothritak, 2014-03-04 19:12

És jelentem kész lett és finom lett :) Köszönöm a receptet :)

mrsgrob
mrsgrobp, 2014-01-24 11:51

Tegnap elkészítettem, nagyon finom lett! Az arányok nagyon jók, igazi ruganyos, jól dagasztható tésztát kaptam és az íze is remek. Fél csomag instant élesztőt használtam, nem volt friss. Máskor is elkészítem - nem csak hamburgerhez. Köszönöm a receptet.

picsuli
picsuliv, 2013-06-09 20:52

Szia! Ne nem szeretnélek megbántani, de szerintem ez a recept nem jó! Én próbáltam elkészíteni, de nem sikerült, nem kelt meg egyáltalán! Holott eddig nekem minden kelt tésztás recept sikerült! Szerintem nem a sütőben kellett volna keleszteni, hanem szobahőmérsékleten, bár tény, hogy az jóval tovább tart!

Fsly
Fslysze, 2013-04-03 10:36

Kedves Juci!

Tegnap elkészítettem a zsemléket, és bár valami miatt nem kelt meg elég nagyra, még így is olyan gyönyörűek lettek, mint a képen, és ízre is tényleg nagyon finom. Legközelebb is ezt fogom készíteni a hambihoz.
Köszi a receptet!
Szilvia

horvathreka
horvathrekav, 2013-02-03 16:30

Szia!

Szeretném kipróbálni a receptet, mert nagyon jól néz ki és sok jót olvastam róla (hozzászólásokban). Az lenne a kérdésem, hogy 20 g olaj kb hány evőkanálnyi? Jól értelmeztem, hogy 4 zsömle lesz belőle?
Előre is köszi, Réka

Mettácska
Mettácskah, 2013-01-21 12:20

Kedves Juci!
Nagyon tetszik a recept, szeretném megcsinálni, már régóta ígérem páromnak, hogy házilag csinálok hamburgert!
Egy kis tanácsot kérnék mielőtt belevágok.
Hagyományos sütőm van, tehát vagy nagylángon vagy kislángon tudok csak sütni. Ezért a fél órás kelesztés a 60 fokos sütőben nálam nem kivitelezhető. :(
Két dolgot tudok elképzelni: sütőt beindítom-kis lángra veszem- és a nyitott ajtajára helyezem a bucikat-így kap annyi hőt, hogy megkeljen.
Vagy felkapcsolom a konvektoromat és egyszerűen ráteszem tepsistől a bucikat kelni.
:)
Szerinted melyik lenne a jobb???
Köszi!
Üdv: Mettácska

strawberry
strawberryh, 2013-01-21 12:38

En is a konvektoron szoktam :-) de lehet siman is csak ugy szovahomersekleten csak akkor nyilvan tovabb tart.

Mettácska
Mettácskah, 2013-01-21 12:41

:)
Köszi a gyors választ!
A héten egyik vacsink ez lesz!
Már alig várom!
:)

Milumano
Milumanov, 2012-08-12 15:16

Hát Kedves Juci!Elkészültek a hamburger zsemléink!!!!!Elég lesz ha annyit mondok vagyis írok hogy többet nem fogok üzletben venni?! :) Gyönyörűek!És isteniek!Megjegyezném hogy Én pékségben dolgozok!És simán lekörözi az üzemit! :) Köszönöm szépen a receptet! :)

Milumano
Milumanov, 2012-08-12 14:42

Szia!Kisfiaim hamburgert szeretnének enni.Nézegettem a bolti zsemléket,drágállom őket.Gondoltam megcsinálom Én itthon,úgyis imádok sütni.Épp most kel a sütőben,nagyon szépen emelkednek már! :) Kíváncsi vagyok milyen lesz!Majd megírom a végeredményt! :) Szép napot kívánok!
Andrea

andita1
andita1cs, 2012-07-26 11:36

Hálás köszönet a receptért! Bárkinek bátran ajánlom! Pont olyan szépek lettek az enyémek is mint a képen, és isteni finom!
A kedvenc hamburgeresnél sem ettünk ilyen jóízüen soha hambit.
A 220 fok nekem is soknak bizonyult, elég volt a 200 fok is.
Mégegyszer köszi a feltöltést!

agicca.92
agicca.92cs, 2012-06-21 17:09

Ma megsutottem, nagyon finom lett! Köszönöm én is a receptet! Bár 220 fokon 20 percig sütni veszélyes mert szét ég én 5 perc után levettem 180 fokra

Petra 26
Petra 26cs, 2012-05-31 22:08

Köszönjük szépen a tészta receptjét, nagyszerű lett (pedig először készült itthon hambi). Az egész család imádta!

mese126
mese126cs, 2012-04-26 17:36

Nagyon szomorú vagyok! Másodszorra csinálom ma a bucit, mert elsőre tök lapos maradt, most meg a 60 fokos kelesztésnél tartok, de meg sem moccan! Az élesztő felfutott, mindent grammra pontosan kimértem. Mi lehet a baj? A husi már bekeverve..... :-(

nbeatrix
nbeatrixv, 2012-02-05 23:35

Hihetetlen, hogy ilyen finom hambit lehet itthon is készíteni!
És mennyire egyszerű! Nagyon könnyű a tésztával dolgozni.
Esetleg van tapasztalatotok fagyasztással kapcsolatban?
A kelteket elvileg lehet fagyasztani (én formázás után szoktam) viszont nekem ilyenkor kicsit összeesik.
Üdv: Bea

BZsuzsi
BZsuzsiv, 2012-01-22 20:16

Üdv!Szeretném elkészíteni a receptedet, de előtte kérdeznék...
Általában azokat a recepteket keresem, amelyhez a hozzávalók általában mindig vannak otthon.
Nos arról szeretnék érdeklődni, ha véletlenül nincs otthon joghurtom, akkor tudom-e valamivel helyettesíteni? vagy mi történik, ha kihagyom belőle???

A válaszodat/válaszokat előre is köszönöm!

somod
somodcs, 2011-10-20 19:27

Szia!

szerintetek lehet ez tönköly vagy durum lisztből is megcsinálni?Ha van valakinek tapasztalata ,akkor szívesen venném!
Üdv:Somod

cucimuci
cucimuciszo, 2011-09-24 19:18

sziasztok, nekem sajnos nem sikerült, pedig mindent ugy csináltam ahogy a recept irta:( nemtudom mit rontottam el, de végig olyan kis pici bucik maradtak amiket az elején csináltam:D

strawberry
strawberryv, 2011-09-25 14:44

Szerintem bedöglött az élesztőd...sajna van ilyen. Felhabzott az elején?

V Szilvia
V Szilviav, 2011-05-15 18:59

Isteni finom lett, hatalmas sikert arattam vele, nagyon szépen köszönöm :)
Esetleg nincs valami tipped arra, hogy hogyan tehetném egy kicsit könnyebbé? Mindenki imádta, egyedül a párom sajnálta, hogy ez annyira laktató, hogy nem tud belőle 2-3at megenni, pedig ő úgy szeretné.. :)

zvargaz
zvargazsze, 2011-01-12 16:00

Helló!

2 kérdés: Nekem sok a folyadék összetevő, kicsit kevesebb tej is elég volt Lehet?
A másik: Ha összeállt a tészta, akkor dagasztjuk, vagy csak egyből formázzuk?
Köszi

strawberry
strawberrysze, 2011-01-12 17:26

szia!
1. elképzelhető, hogy kevesebb folyadék is elég bele, ez lisztfüggő
2. ha összeállt a tészta, az azt jelenti, hogy már bedagasztottad :D utána bucivá formázod, majd keleszted.

Üdv, Juci

Bia
Biacs, 2010-12-16 11:16

Szia Juci!Tegnap megcsináltam ezt a bucit,emiatt is csörögtem rád sos-be,de végül kitaláltam.Bocsánat hogy zavartalak.Nagyon finom lett!Eddig mindig visszatartottam magam a házi hamburgertől most pedig Dénes emlékeztetett a receptedre és igen!!!!!Ez a legjobb buci amit életemben ettem.Még másnap is finom.Tudom hogy nem a te recepted,de nélküled lehet sosem találok rá ezért köszönöm.Puszi.Bogi

strawberry
strawberrycs, 2010-12-16 22:56

szia Bogikám :) képzeld, nekem a múltkor nem skierült olyan jól, mert én MARHAAAAAAAAA kinyitottam a sütőt és összeestek :)

Bia
Biap, 2010-12-17 07:39

Szia Juci! Arra is kell vigyázni nehogy túl süljön mert ugye 220 foknál 2-3 perc is sok lehet.Nekem a második tepsi felejtődött benn kicsit de így is finom volt.Még egyszer köszi.

-EdinA-
-EdinA-h, 2010-10-18 23:45

Szia!
A tepsit megkened valamivel (vaj)? Vagy nem kell bele sütőpapír? Nem kötözködni akarok, csak jó lenne ha nem kötné össze a hátralevő életét a buci és a tepsi...:)

strawberry
strawberryk, 2010-10-19 08:59

Szia Edina, de kell alá sütőpapír, csak kihagytam a receptből (ugyanis én minden alá teszek, így számonra el is feledkeztem róla) de köszi hogy szóltál, mindjárt kiegészítem. Üdv, Juci

sanaya
sanayah, 2010-09-13 20:08

Köszönöm a receptet! Gyors és finom! Nagy dicséretet kaptam a családtól! Már ezért is megérte!

Lamazia
Lamaziap, 2010-08-20 05:11

Szia! Tokeletes hamburger buci!Fantasztikus hambi lett vacsorara!Koszi a receptet!

Kephera
Kepherav, 2010-08-15 16:12

Hát ez királyság:))) Nagyon kis szépek lettek a bucik! Jó recept!

stonyoka
stonyokasze, 2010-08-04 11:29

Szia Juci!
Szeretném közölni veled, hogy a mai naptól kezdve minden egyes plusz kilóért téged teszlek felelőssé! :))))))))))) Ma csináltam meg a bucit rögtön 2x-is. Ez valami mennyei!!!!!!!!!!! Nagyon köszönöm !
Üdv Éva

strawberry
strawberrysze, 2010-08-04 13:04

Köszönöm, bár nem az én érdemem, hanem Limaráé, én csak a "gyorsított" változatot találtam ki:)))

Zoey
Zoeyk, 2010-07-06 13:40

Mi az hogy fél tojás?
A sárgája vagy a fehérje?

strawberry
strawberrysze, 2010-07-07 09:48

Kedves Zoey, a fél tojás, az fél tojás. :)) Fél sárga, és fél fehérja, így is fogalmazhatnék. :) Ahogyan a leírásban is szerepel:

"Egy kis tálkában keverjük el a tojást és öntsük kétfelé, a másik fele jó lesz a tetejére megkenni."
Üdv, Juci

maria_0725
maria_0725p, 2010-05-28 16:18

Na megint egy kipróbálni való!
Kipróbáltam a zsemle receptet, azóta minden második nap sütnöm kell 16 db-ot.
Ezután pedig szerintem a család hamburger fogyasztása fog emelkedni
Ráadásul semmi remény hogy megunnának valamit is.
Különben köszi a receptet! Marika

Krityó
Krityóp, 2010-05-28 13:36

Szia Juci!

Biztos, hogy ki fogom próbálni, mert eddig sajnos nem sikerült jóféle hamburgerzsemlét vennem... de ez a recept nagyon szimpi :) . Köszi hogy megosztottad velünk!
Üdv: Krityó

Bia
Biap, 2010-05-28 13:22

Szia Juci!Sajnos nagyon szeretem a hamburgert gyrost és a hasonló gyorskajákat.Ki ne szeretné...de szerintem is az a legjobb amit házilag elkészítünk.Ráadásul tudjuk mi van benne.Hamburger bucival még nem próbálkoztam(csak pitával) de itt az idő .Köszi a receptet,már begyűjtöttem.Üdv:Bogi

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)
366