Ezt ették a filmben!

Bármennyire illetlen dolog is, néha jólesik tévézés közben enni. Hát még, ha a filmben is esznek! Kultikus gasztrokedvencek a filmekből – hogyha rákívántok, azonnal el tudjátok készíteni!

A cingár és a nagydarab

Naná, hogy velük kezdjük, az olasz film koronázatlan spagettiwestern királyaival, akik egyetlen biliárddákóval 20 embert vernek laposra, akik sztoikus nyugalommal néznek szembe az ellenséggel, és akik nélkül elképzelhetetlen a húsvét, a karácsony, vagy bármelyik nemzeti ünnep. Bud Spencer és Terence Hill külön-külön is rengeteg filmet forgattak, de ha kettőjük együtt játszik, biztosan mindenkinek beugrik filmjeik legismertebb étele – természetesen, csak a pisztáciafagyi után. Fölösleges letagadni, hogy a hagymás babot (nem krumplis halat) mindannyian megkívántuk már egyszer, úgyhogy ha eddig nem próbáltátok, itt a remek alkalom – csak pár alapanyag kell hozzá, no meg egy megbízható serpenyő, amely étkezés után a gonoszok elleni harcban is felhasználható!

Retro vásárlás: Közért és ABC >>

Csábítás francia módra

Ha a csábítást kívánjuk boncolgatni a francia filmekben, több tanulmánykötetet megtölthetnénk – de maradjunk inkább gasztrovonalon, hiszen a franciák konyhai alapanyagokkal is előszeretettel csábítanak – emlékszünk még az Utolsó tangó Párizsban jól ismert jelenetére. Mi mégis inkább a csokoládét szeretjük, meg azt, ahogy Juliette Binoche megmutatta a prűd kisváros lakóinak, micsoda élményeket okozhat a csokoládé. A film előtt eszünkbe sem jutott, hogy a chili csodásan illik az inkák kincséhez, azóta már akkor sem idegenkedünk, ha a húst tálalják fel forró csokiszósszal!

Egy családi szakácskönyv

A Keresztapa trilógia legkevésbé sem az evésről szól, mégis fontos szerepet kapnak benne az ételek – hiszen mi más tartana össze egy igazi olasz klánt, mint a terített asztal és a közös vacsorák? Esetleg néhány levágott lófej, és pár keresztelő. Ha jól megfigyeljük az évtizedeket átfogó három részt, a maffiás módszerek mellett mindig tanulhatunk pár jó receptet is – igazi spagettit, paradicsomos húsgombócot, Andy Garcia a harmadik részben pedig részletesen elmagyarázza Sophia Coppolának, hogyan készül az eredeti, olasz gnocchi. Sőt még azt is megtanulhattuk Clemenzától, hogy pisztoly helyett néha érdemesebb a cannolira koncentrálni.

A világ kedvence: hamburger >>

Kaland a L'ecsóval

Kajacsata Bendegúz módra

Az 1980-as évek sajátságos magyar filmjeinek egyik legnépszerűbbike az Indul a bakterház. A Rideg Sándor kisregényéből készült film elsöprő sikeréhez minden bizonnyal hozzájárult Olvasztó Imre felejthetetlen játéka, aki azért kapta meg Regős Bendegúz szerepét, mert ő volt az egyetlen, aki fenékbe merte rúgni Mihályfi Sándor rendezőt. Bár a film jeleneteit ma is betéve tudja a közönség, egy-egy mondat pedig szállóigévé vált, az egyik legismertebb jelenet mégis az evéshez kapcsolódik. Nem, nem arra gondoltunk, mikor a levesben talált szarvasbogarat Bendegúz „Hunyjuk be a szemünket, oszt úgy falatozzunk" kommentje kíséri, hanem a lekvárosgombóc-csatára. Szemfüles nézők már a legelején kiszúrták, ahogy Koltai Róbert, miután az arcán csattan a gombóc, kioldalog a képből. Állítólag a gombócos jelenetet előző nap akarták felvenni – az elkészített „töltények" több mint 24 órát vártak arra, hogy megörökítsék velük a csatajelenetet. Hiába, krumplis tésztát nem szabad állni hagyni!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...