Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Színes instaposztok helyett inkább tudd meg itt, mik mennek nagyot az idei Gourmet Fesztiválon

Ha május, akkor Gourmet Fesztivál - idén kilencedik alkalommal kóstolhatjuk meg az ország legizgalmasabb fogásait a Millenárison - ezúttal sör, sercli, paprika témában!

Az idén 9. alkalommal megrendezett OTP Gourmet Fesztivál már évek óta nem a régi. Aki a kezdetek óta jár ki, tudja, hogy egy parányi, szerethető rendezvénynek indult - pár idealista ugyanis úgy gondolta, hogy összehozza az ország legjobb éttermeit, hogy pár száz négyzetméteren végigkóstolhassunk mindent, amit megérintett az ősidőkben gasztroforradalomnak nevezett mozgalom szele. Mára a rendezvény bőven kinőtte magát - az egy négyzetméterre jutó emberek száma lassan több, mint a Sziget Fesztiválon, és az embernek néha az az érzése, hogy sokan csak azért jönnek ki, hogy posztoljanak párat az instára, és megsétáltassák a legújabb designertáskájukat.

A  jó hír azonban, hogy akit tényleg érdekel a gasztronómia, és nyitott a hétköznapitól sokszor eltérő fogásokra, annak még mindig kötelező kilátogatni a Millenárison megrendezett Gourmet-ra.

Az idei tematika a paprika, sercli, sör - ami durván annyit jelent, hogy az átlagosan 3-4 fogásos menüt felvonultató kiállítóknak legalább egy ételükbe illett fókuszba helyezni az előbb említett alapanyagok egyikét.

A legtöbb étterem nem a magyar konyha alapkövének kikiáltott fűszerpaprikát, hanem a jóval könnyedebb, szezonnyitó kápiát választotta főszereplőnek, de az idei kínálat még így sem lett olyan könnyed, mint a pár évvel ezelőtti pezsgő-eper...de ez egyáltalán nem baj!

Az egész fesztivált természetesen képtelenség végigkóstolni, látogatás előtt érdemes kinézni 5-6 helyet, amire amúgy is kíváncsiak vagyunk - mert annak ellenére, hogy egy ideiglenes fabódéban nyilván nem olyan könnyű hozni a csúcsminőséget, mint egy berendezett éttermi konyhán, a legtöbb hely sikeresen megugrotta ezt a nehezítő tényezőt. 

Akárcsak a korábbi években, idén is nagy kedvencünk volt a Bori Mami - a gyöngyösi étterem lassan kötelező checkpointtá válik, ha az ország észak-keleti részében van dolgunk. A legkedvesebb fogásunk a szürkemarha-sör párosításra keresztelt, ravioliszerű, omlós marhafartő volt sörös mártással és roppanós kenyérmorzsával, de az intenzív kápiapaprika-szószos, szarvasgombás, konfitált fokhagymás lecsó is nagyon ütött. A bevállalósabbaknak pedig kötelező a nudli-vér-szilva desszertjük, amiben a szokatlan csoki mellett a még szokatlanabb vér is helyet kap - de ettől még imádnivaló. A Bori Mamira azért is érdemes figyelni, mert az elmúlt két évben ők kapták a Gourmet legjobb fogásáért járó díjat, és idén már a Széll Tamás comis-ja ként megismert Szabó Kevin is a csapatukat erősíti. 

Az idén Michelin-csillagot kapott Babelt is érdemes megkeresni, még akkor is, ha az egyik fogásuk a minden évben étlapon lévő tojásos nokedli. Nem véletlenül - Veres István szarvasgombás őrületénél még mindig nem lehet jobbat kapni sehol. A Babel kistestvére, a KIOSK is jó formában van: a kenyérpudingra tálalt gödöllői csirke és a buciban tálalt tépett malac is kiváló volt. Akárcsak a Perle Noire füstölt velőscsontja, amitől valószínűleg még Krúdy is feltámadna a hamvaiból, nekem legalábbis az egyik legnagyobb favoritom volt.

A pár hónapja nyílt Kobutát, Takács Lajos legújabb éttermét a japán konyha szerelmeseinek ajánljuk - a vega és a húsos gyozájuk is nagyon rendben van, a dombori csirkéhez pedig remek kimchi és tüzes, fűszeres szósz tartozik. 

Nagyon sokat dicsérték Szabadfi Szabi, az Il Panifico Basilico pékjének és a Digós fiúknak a pizzáját is - bár egyik sem ragaszkodott a megadott tematikához. A dicséretet értjük, tényleg igazi nápolyipizza-élményben lehet részünk mindkét helyen! A másik nagy közönségkedvenc a Laurel körömpörköltös bodagja - amúgy tényleg óriási teljesítmény egy betyárvilágot idéző fogást átemelni a magas gasztróba, de nekik sikerült. Itt jegyzem meg, hogy a maláta, sóskaramell, füst névre keresztelt aprócska jégkrém volt szerintem a fesztivál egyik legjobb desszertje.

Mivel idén a sör volt az egyik fő alapanyag, nem meglepő, hogy alkoholfronton is nagy a választék - a kisüzemi sörök közül mi a Duke of Budapestet szerettük legjobban, de idén szép számban vannak jelen a craft spirit képviselői is. 

Érdemes tehát kilátogatni a Gourmet Fesztiválra még az utolsó napon is - főleg, mert a számtalan remek fogás mellett remek előadásokat is hallhatunk a gasztronómia különböző ágainak képviselőitől. 

És ezt olvastad már az ízHuszár magazinon?

A paprika, a sercli és a sör az idei Gourmet fesztivál három központi témája

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!