Sütőtökkrémleves, ahogy még nem próbáltad

A sütőtökkrémleves ma már nem nagy kunszt, ez a verzió viszont fenomenális, amit a levesbetét tesz igazán különlegessé!

Tíz éve még különlegesség számba ment, ma már senkinek nem kerekedik ki a szeme, ha sütőtökkrémlevest tesznek elé. Hiába, a kollektív recepttár folyamatosan változik, vannak olyan ételek, amelyeket elfelejtünk és nem főzzük többet, helyettük viszont jönnek az újak. Ilyen ez a leves is, amire gyakorlatilag mindenkinek van egy tuti receptje. Az egyik megsüti előtte a zöldséget, a másik nem. Van aki jó fűszeresen szereti, van aki visszafogottabban. Tehetsz bele extra krémesítésnek tejszínt vagy kókusztejet, de az is lehet, hogy csak pürésíted benne a tököt.

Nem hittem benne, hogy van még új a Nap alatt, és lehet olyat mutatni, amit eddig nem, aztán tavaly télen a Jamie magazin egyik angol nyelvű számában rábukkantam erre a receptre. A fűszerezésben a gyömbér vagy a chili nem okoz különösebb meglepetést, viszont a szegfűbors vagy a római kömény már igen. A tököt először meg kell hozzá sütni, így lesz igazán édes és zamatos, ez kerül később a levesbe, amit víz helyett alaplével érdemes felhúzni, sokkal ízesebb lesz tőle. Az igazi "furcsaság" csak ezután jön, levesbetét formájában.

Jamaicai sütőtökkrémleves recept

Igen, az ott a tetején banán, de nem akármilyen! Én először egy baráti karácsonyozás menüsorában találkoztam először a főzőbanánnal, amelyet akkor csak vajban kisütve, sóval megszórva ettünk. A főzőbanán, avagy a plantain bár külsejében igen hasonló a megszokott gyümölcshöz, ahogy elkezdjük lebontani a héját, egyből rájövünk, hogy ez valami más.

Sokkal vastagabb a héja, nehezebb is pucolni, a gyümölcshús pedig keményebb. Az íze sem édes, inkább olyan, mint egy jobbfajta gyökérzöldség. Nem véletlen, hogy konyhai felhasználás tekintve inkább zöldségként kezelik. Tehetjük különböző ragukba, curry-be, de készülhet belőle krumplipüréhez hasonló köret vagy akár gnocchi is, mert rengeteg benne a keményítő. Szóval nem kell félni, ennél a levesnél se számítsunk banánízre, hanem egy ropogós, kicsit édeskés sült zöldségre, ami szuperül passzol a sütőtökhöz. Főként delikáteszboltokban vagy keleti üzletekben lehet hozzájutni. Ha nem sikerülne, akkor tegyünk félre a leveshez megsütött tökből, és a végén ezt pakoljuk a tetejére - így is szuper lesz.

Zene főzéshez:

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?