Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mitől lesz ízletes a halászlé?

Mi a közös Bajában és Szegedben? Hát persze, hogy a halászlé! Mindkettő más, de van egy közös vonásuk, mely igazán ízletessé teszi őket. Íme a titok!


Vegyes halászlé az Algyői Halászcsárdában

Melyik a finomabb?

Ezen kár is lenne vitázni, kinek-mi. A bajaiak halászlevük hírnevének megőrzése érdekében minden évben a város főterén rendezik meg hagyományos főzőversenyüket. Aki itt diadalmaskodni szeretne, az ponty alapot használ, és esetleg némi csukával, süllővel vagy harcsával varázsolja komplexebbé a levest. Az egyszerű ízek dominálnak, nincsen pepecselés: a halat hagymával és pirospaprikával megfőzik, majd a végén szigorúan gyufatésztával tálalják.

A szegedi változat már macerásabb ügy. Ők először egy alaplevet készítenek az aprólékból, majd ezt átpasszírozzák, aztán pedig ebben főzik meg a halszeleteket. Az így készült leves jóval sűrűbb a bajaiak hallevesénél, de legtöbbször ez is pontyból vagy harcsából készül. Az én személyes kedvencem, amikor mindkettő kerül bele. Mikor legutóbb a napfény városában jártam, újra megkóstolhattam ezt a fogást, méghozzá az Algyői Halászcsárdában. Az ő vegyes halászlevüknek a különlegessége, hogy haltej, halikra és harcsamáj is díszeleg a tányérban – ez utóbbi elképesztően finom, úgyhogy bátran ajánlom a karácsonyi levesbe is, nem fogunk csalódni! Emellett muszáj megemlítenem a szegedi Tiszavirág halászlevét is, akik ottjártunkkor bebizonyították, hogy igenis lehet a halászlé is első osztályú fogás! Az asztalnál ülő tősgyökeres szegediek persze kétkedő tekintettel fogadták az eléjük letett tányért, mégis, a kóstolás után elégedetten ismerték be, hogy ez a változat is isteni volt. Regdon Zsolt, a konyhafőnök, haltej terrine kíséretében tálalta a halhúst, és erre került rá a krémleves állagúra sűrített lé.  Azt hiszem, ez volt életem eddigi legfinomabb halászleve!


Halászlé a szegedi Tiszavirágban

A titok

Az elmúlt időszakban rengeteg bírálat érte a szegedi halászlevet. Legfőbb hátrányának azt hozták fel, hogy szinte mindegyikben csak a leveskockát lehet érezni, ez pedig elnyom minden más ízt. Pedig a halászlének – legyen szó bármelyikről – csupán egy titka van: a jó fűszerpaprika! Bár a magyar konyha egyik legalapvetőbb ismertetőjeléről beszélünk, mégis, a mai kínálat sajnos rendkívül elkeserítő. Szó szerint, hiszen a legtöbb bolti paprika a keserű ízélményen túl semmit nem nyújt – ezt igazolta a Magyar Gasztronómiai Egyesület tavalyi évben elvégzett tesztje is.

Hogy akkor melyiket vegyük? Mi évek óta a nagyszülők által otthon készített paprikát használjuk, így nálunk nem okoz gondot a választás. Nemrégiben azonban a halászleveket is bíráló Gault & Millau Magyarország is kiosztotta az Aranyszalag Minőség tanúsítványt, amelyet a Kiss család bezdáni fűszerpaprikája is megkapott.

A következőképpen jellemzik:

„A határon túli termelő paprikaőrleménye „Horgosi 2-es” és „Horgosi 6-os” elnevezésű érett paprikákból készül. Jellemzői: kézi szedés és szelektálás után négyhetes utóérlelés, kézi csumázás; kíméletes finomra őrlés; tiszta gyümölcsös-ásványos illat és érett-kerek íz. A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2012-es paprikatesztjének első helyezettje.”

Higgyük el, hogy a jó minőségű és ízletes hal mellett a fűszerpaprika a halászlé legfontosabb hozzávalója, így nincs más választásunk – ha a hal már a hűtőben pihen, vagy még a fürdőkádban úszkál, akkor hozzuk ki belőle a legtöbbet, és semmiképp se rontsuk el halászlevünket rossz minőségű paprikával. Varázsoljuk igazán ízletessé és felejthetetlenné a karácsonyi menüt!

Még több halászlé recept

Szólj hozzá!

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Engzo
Engzo Sun, 2015-01-11 22:16

Tisztelettel szeretném elmondani, hogy nyilván valóan mindenkinek a saját recepturája ami a szívéhez közel áll, számára az a favorit, mindkét étel külün külön finom, de nem kéne versenyztetni ugyanis a két halételben a közös, hogy halból készülnek és itt pont.
A pontosság kedvéért elmondom, hogy a bajai halfőző rendezvény nem versenyként, hanem népünnepélyként van megtartva a bajaiak hal lé szeretete és kultusza miatt, ami idén már huszadjára kerül megrendezésre, ami egy négy napos programsorozat.
Még egy észrevétel, hogy az illusztrált képen szereplő halászlé nem a Pakstól Apatinig tartó Dunaszakasz mellett készűlhetett, mert ilyen világos átlátszó levet errefelé nem főznek!

wpetersejt
wpetersejt Mon, 2014-12-22 08:59

Amióta a "nagy" magyar termelők, mint a kalocsai, vagy a szegedi paprikás cégek spanyol és még ki tudja HONNAN HOZOTT PAPRIKÁVAL KEVERIK A magyart, azóta van ez a probléma!!! Miért kell keverni???? És még így is 5000 Ft körül van a kilónkénti ára!

serci
Serci / serci Sun, 2014-02-23 20:42

A bajai halászlé elkövetője 1 kiló halból főzte a levet 8 embernek a recept szerint........

Tarackos
Tarackos / Tarackos Thu, 2013-12-26 09:26

Bajai halászlé illusztrálásához találhattak volna egy jobb képet,mert ettől a színtelen bemutatótól elmegy az ember kedve,hogy egyen belőle!

gyurcsicsildikó
gyurcsicsildikó Fri, 2013-12-27 14:12

Egyetértek veled! Az igazi bajai halászlé titka a nagyon gondosan kiválasztott pirospaprika!! ( 30 éve főzőm) A kép egy nagyon fakóra sikerült halászlét mutat!

blackswan
blackswan Tue, 2013-12-24 13:52

Akinek a szegedi változat ízlik jobban, annak mindenképp ajánlom az algyői halászcsárdát. Bőséges mennyiség és nagyon jó minőség jellemzi a konyhájukat.