HALLGASD meg, hogy nő a rebarbara! Nem viccelünk!

Ha egy növény gyorsan növekszik, annak bizony hangja is van. Hallgasd meg a növekvő rebarbara által keltett zajokat!

A rebarbara, ez a fanyar és édeskés zöldség nem mindennapos hozzávalója a hazai süteményeknek.

Ennek az érdekes növénynek nem a gyümölcsét, nem is a gyökerét, hanem csábítóan rózsaszínű levélnyelét fogyasztjuk - lekvárt, pitét is készítenek belőle, de meghámozva akár nyersen is le lehet rágcsálni.

A levelével érdemes vigyázni, mert felhalmozódhat benne a mérgező oxálsav. Idehaza kevésbé népszerű ez a csemege, de az angolszász országokban imádják, sőt, sok helyen - de leginkább az angliai Yorkshire-ben - egy speciális, sok munkát igénylő technikával termesztik.

Sötétben nő a yorkshire-i rebarbara

Az úgynevezett "forced rhubarb" termesztése során egy darabig a növény a szabad ég alatt növekszik, majd beviszik egy napfénytől elzárt helyiségbe, ahol olyan sebességgel kezd el nőni, hogy pattogó, furcsa hangokat is lehet hallani, ha a közelében vagyunk.

A cserépedények alatt egy-egy rebarbaratő növekszik gyorsan a sötétben - tradicionálisan így, egyenként ösztönözték gyors növekedésre a rebarbaratöveket

A "forced" vagyis "kényszerített" rebarbara feltehetően onnan kapta a nevét, hogy a fénytelenség gyors növekedésre ösztönzi növényt, ami így a természetes ritmusánál jóval rövidebb idő alatt jóval nagyobbra nő.

Hallgassuk meg a növekedésre kényszerített rebarbara furcsa hangját!

Ne feledjétek, március közepétől egészen nyár közepéig tart a rebarbaraszezon, keressétek a jobb zöldségeseknél ezt a különlegességet! Kárai Dávid receptjét is kipróbálhatod, ha kedvet kaptál megkóstolni a zöldséget.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Szerelmi vallomás a "banyatankomhoz" - Igen, jól olvastátok

Címlapról ajánljuk

További cikkek