churut

Így készül az ángádzsábur, az erdélyi örmény konyha legízletesebb levese

Erdélyi utazásaim során találkoztam elsőként a churuttal (ejtsd hurut), mint alapanyaggal, ami az erdélyi örmények egyik jellegzetes ételízesítője, és az ángádzsáburleves egyik alapvető hozzávalója. Az ángádzsábur igazi ünnepi leves, melyet a helyiek is különleges alkalmakkor készítenek, és ami valójában füllevest jelent a belefőzött "tésztafülecskék" nyomán. A helyi churut beszerzése után pedig nem volt kétség, hogy én is elkészítem ezt a pompás levest.

Hering András

Bemutatkozik az erdélyi churut, a leveseid új kedvenc ízesítője

Erdély gasztronómiája csak az elmúlt években kezdett a nagyobb nyilvánosság rivaldafényébe lépni, egyre többen megismerkednek a tradicionális fogásokkal, elkészítési módszerekkel és alapanyagokkal. Persze ettől függetlenül a konyha szinte minden eleme többszáz-többezer évre visszanyúló hagyományokkal rendelkezik. A churut (ejtsd: hurut) is ilyen: az örmények tradicionális ízesítője abszolút a múltból jön, mégis minden modern konyhában ott a helye!

Nosalty

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...