Zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel a legtöbb növényvédőszert juttathatjuk a szervezetünkbe

A következő lista nem túl vidám: ezekben a zöldségekben és gyümölcsökben marad a legtöbb növényvédőszer.

A gyümölcsök és zöldségek a kiegyensúlyozott, egészséges étrend alapjait képezik. Arra viszont már nem igazán gondolunk, hogy az értékes tápanyagokkal együtt milyen vegyszereket viszünk be a zöldségekkel és gyümölcsökkel a szervezetükbe. Sok esetben ugyanis növényvédőszerek maradványait tartalmazzák.

Nyilván az élelmiszer-biztonsági hatóságok világszerte szigorúan előírják, mennyi vegyszer maradhat a boltokban árult zöldségekben és gyümölcsökben.A határértéket úgy állapítják meg, hogy a szermaradék rövid és hosszú távon se veszélyeztesse az egészséget, és folyamatosan felülvizsgálják az alkalmazott peszticideket. 

Az amerikai Environmental Working Group (EWG) nevű nonprofit szervezet vette górcső alá a zöldségeket és gyümölcsöket, listát állítva melyek azok, amelyek a legtöbb és melyek, amik a legkevesebb növényvédő szert tartalmazzák. Ezt a listát „Piszkos tizenkettő”-nek nevezték el. (Dirty Dozen).

Idén 47 élelmiszert, csaknem 54 ezer minta alapján vizsgáltak.

Piszkos tizenkettő

A 12 fajta növényben összesen 203 különböző növényvédőszer maradványát vagy bomlástermékét mutatták ki. A minták 96 százalékában fedeztek fel vegyi anyagokat.

Íme a lista:

  • spenót
  • eper
  • fodros kel
  • szőlő
  • őszibarack
  • cseresznye
  • nektarin
  • körte
  • alma
  • szeder
  • áfonya
  • burgonya

A legtisztább 15

Az EWG összegyűjtötte azokat a zöldségeket és gyümölcsöket is, amelyekben a legkevesebb növényvédőszer található.

Ezek a következők:

  • ananász
  • csemegekukorica (friss és fagyasztott)
  • avokádó
  • papaja
  • hagymafélék
  • zöldborsó (fagyasztott)
  • spárga
  • fejes káposzta
  • görögdinnye
  • karfiol
  • banán
  • mangó
  • sárgarépa
  • gomba
  • kivi 

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek