A gyümölcsök és zöldségek a kiegyensúlyozott, egészséges étrend alapjait képezik. Arra viszont már nem igazán gondolunk, hogy az értékes tápanyagokkal együtt milyen vegyszereket viszünk be a zöldségekkel és gyümölcsökkel a szervezetükbe. Sok esetben ugyanis növényvédőszerek maradványait tartalmazzák.
Nyilván az élelmiszer-biztonsági hatóságok világszerte szigorúan előírják, mennyi vegyszer maradhat a boltokban árult zöldségekben és gyümölcsökben.A határértéket úgy állapítják meg, hogy a szermaradék rövid és hosszú távon se veszélyeztesse az egészséget, és folyamatosan felülvizsgálják az alkalmazott peszticideket.
Az amerikai Environmental Working Group (EWG) nevű nonprofit szervezet vette górcső alá a zöldségeket és gyümölcsöket, listát állítva melyek azok, amelyek a legtöbb és melyek, amik a legkevesebb növényvédő szert tartalmazzák. Ezt a listát „Piszkos tizenkettő”-nek nevezték el. (Dirty Dozen).
Idén 47 élelmiszert, csaknem 54 ezer minta alapján vizsgáltak.
Piszkos tizenkettő
A 12 fajta növényben összesen 203 különböző növényvédőszer maradványát vagy bomlástermékét mutatták ki. A minták 96 százalékában fedeztek fel vegyi anyagokat.
Íme a lista:
- spenót
- eper
- fodros kel
- szőlő
- őszibarack
- cseresznye
- nektarin
- körte
- alma
- szeder
- áfonya
- burgonya
A legtisztább 15
Az EWG összegyűjtötte azokat a zöldségeket és gyümölcsöket is, amelyekben a legkevesebb növényvédőszer található.
Ezek a következők:
- ananász
- csemegekukorica (friss és fagyasztott)
- avokádó
- papaja
- hagymafélék
- zöldborsó (fagyasztott)
- spárga
- fejes káposzta
- görögdinnye
- karfiol
- banán
- mangó
- sárgarépa
- gomba
- kivi
Még több egészség: