Wossala Rozina menő sous-vide-olt lazacot készített nekünk

Rozina jött, szuper alapanyagokat és egy környezettudatos receptet hozott, hogy végül pikk-pakk az asztalunkra rakhasson egy sous vide technikával készült lazacot babsalátával és selymes karfiolpürével.

Nem más sürgött-forgott a konyhánkban nemrég, mint Wossala Rozina, akiről, bár tudtuk, hogy cseppet sem kezdő a főzést illetően, azt nem sejtettük, hogy ennyire környezettudatos felfogást képvisel, ha evésről van szó.

Hogy miben lehet maga a főzés technikája ártalmatlan a környezetre nézve?

Abban, hogy figyelünk a füstmentességre és az égéstermékek hatásaira, hiszen az ártalomcsökkentés nemcsak az energiafelhasználás optimalizálásával, illetve a fenntartható módszerekre való áttéréssel érhető el. Az olyan mindennapi tevékenységeink során is keletkezik ugyanis egészségkárosító füst, mint például a dohányzás, a zöldhulladék-égetés vagy éppen bizonyos konyhai tevékenységek. Utóbbihoz tartozik a kerti grillezés vagy az olajban sütés, hiszen például már egy rossz technikával történő sütögetés, illetve egy-egy étel odakozmálása során is olyan káros anyagok szabadulhatnak fel, amelyek ránk és a levegő minőségére nézve is igen ártalmasak lehetnek.

Rozina ezért most azt mutatja be nekünk, hogyan lehet úgy főzni és isteni fogásokat varázsolni eszméletlen gyorsan, hogy bármiféle égés, füst(ölés) vagy ebből következő ártalombevitel miatt kellene aggodalmaskodnunk. Itt találjátok a receptjét!

Nézzétek a videót:

  • A sous vide-dal precíz belső vagy maghőmérsékletet érhetünk el (nem csak az étel középpontjában), így mindig tökéletes lehet a (hús)ételünk.
  • A halak elkészítése is sokkal egyszerűbb így, az eredmény mindig pazar, a halhús pedig megtartja eredeti ízeit, zamatait.
  • A vákuumozott és sous vide-olt ételeknek többszörösére nő az eltarthatósága, miközben az eljárás teljesen környezetkímélő és füstmentes.

Ne izguljatok, ha nincs olyan profi sousvide-készüléketek, mint Rozinának, mert egy hőmérő, egy fazéknyi víz meg egy zárható nejlontasak is elég a művelethez!

Egyébként a lazac kísérői is mind-mind égéstermék nélkül készültek, a babsaláta hőkezelést sem kapott, a karfiolpüréhez pedig mindössze némi főzésre és turmixolásra volt szükség!

Fontos tehát, hogy sütés-főzés közben is odafigyeljünk a károsanyag-kibocsátásra!

További technikák, melyeket ajánlunk a sous vide-olás mellett, ha szeretnél a környezetedre (és magadra) is figyelni: konfitálás, párolás, blansírozás.

Tudtad? A jó néhány receptünk mellett megtalálható Füstmentes index megmutatja, hogy az étel elkészítése közben mennyi káros anyaggal terheljük a környezetünket.

Minél nagyobb érték szerepel az ötös skálájú indexen, annál nagyobb a károsanyag-kibocsátás az adott étel elkészítése során a konyhában. Figyelj Te is jobban!

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. megrendelésére készült.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.